Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νομοθετική ρύθμιση για τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων

Ένα από τα θέματα που η Κυπριακή πολιτεία έπρεπε εδώ και καιρό να βάλει τάξη είναι αυτό της διανομής διαφημιστικού υλικού σε δρόμους, αυτοκίνητα και γραμματοκιβώτια.

Την Πέμπτη 6/11/2009 σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Επιτρόπου Επικοινωνιών ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Επικοινωνιών και άρα δεν διέπεται από καμιά νομοθεσία.

Όσο και να προσπαθήσει κάποιος αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται κάτω από το γενικό θέμα ρύπανσης.

Οι επιλογές που προσφέρονται τώρα είναι τρεις:

  1. Να απαγορευθεί με νομοθεσία εντελώς, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  2. Να πιεστούν οι εταιρείες να εφαρμόζουν αυτοέλεγχο με ένα κώδικα ο οποίος να περιλαμβάνει και τρόπο που να σέβεται την επιθυμία του πολίτη να μην του αφήνουν υλικό. Εδώ επικεντρωνόταν και η προσπάθεια που έκανα σε σύσκεψη που είχα στις 17/11/2008 με το σύνδεσμο των εταιρειών αυτών στην ΠΟΒΕΚ αλλά δεν επέδειξαν ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Τέτοιο σύστημα αυτοελέγχου λειτουργεί για παράδειγμα στη Γερμανία.
  3. Να εισαχθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Είναι απαραίτητο όπως προωθηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία να περιλαμβάνει τη διανομή φυλλαδίων σε γραμματοκιβώτια, σε δρόμους και σε αυτοκίνητα.

Πρόνοιες τέτοιας νομοθεσίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας έναντι ενός ποσού από την τοπική αρχή για κάθε διανομή εντύπου.
  • την υποχρέωση σήμανσης του εντύπου με τον αριθμό άδειας και τις μέρες δικαιώματος διανομής.
  • καθορισμό σήματος που θα υποδεικνύει την επιθυμία του ιδιοκτήτη να μη λαμβάνει διαφημιστικά φυλλάδια.
  • τρόπους καταγγελίας, διερεύνησης παραπόνων και ποινές για κάθε παραβίαση των πιο πάνω.
  • τη συνεισφορά των διαφημιζομένων στην ανακύκλωση των φυλλαδίων.
  • όρους για το χαρτί και τα μελάνια.
  • απαγόρευση ορισμένου περιεχομένου (π.χ, τα παιδικά παιγνίδια απαγορεύονται στα ΜΜΕ ορισμένες ώρες, τα οινοπνευματώδη κλπ).
  • τη διανομή φυλλαδίων σε αυτοκίνητα και στα φώτα.
  • τις διαφημίσεις για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.
  • την επικόλληση διαφημίσεων σε τοίχους και σε πασσάλους ηλεκτρισμού, οδικού φωτισμού, ανακοινώσεων, φώτων τροχαίας κλπ.
  • τη συμπεριφορά κομμάτων και υποψηφίων κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Η οχληρία που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη διανομή των φυλλαδίων είναι μεγάλη, δημιουργεί και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων πολλές φορές σε δημόσιους χώρους αλλά δημιουργεί προβλήματα και σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών μας και πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστεί

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επίτροπε καλησπέρα,

συμφωνώ σε όλα όσα προτείνετε για το θέμα. Έγινε μάστιγα να ανοίγεις το γραμματοκιβώτιο σου και να ψάχνεις που είναι το γράμμα με αξία στο περιεχόμενο. Κάποτε όταν είναι τόσα πολλά και νευριάσεις και αποφασίσεις να τα πετάξεις όλα μπορεί να πετάξεις και κάτι χρήσιμο , όπως έπαθα και εγώ αλλά ευτυχώς τα είχα βάλει στο κιβώτιο με της ανακύκλωσης χαρτιού και όταν έψαξα το βρήκα.

Συμφωνώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο αλλά από κάπου θα πρέπει να γίνει η αρχή , Εσεις μπορείτε να ετοιμασετε νομοσχέδιο και να σταλεί στην Βουλή;

Ως αρχή μια τέτοια Νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει τους διοριζόμενους για εξασφάλιση άδειας έναντι ενός ποσού από την τοπική αρχή για κάθε διανομή εντύπου να υπάρχει σήμανση του εντύπου με τον αριθμό άδειας και τις μέρες δικαιώματος διανομής. Έτσι ο Δήμος θα έχει και οικονομικό κέρδος αλλά να καθαρίζει και αυτά που αφήνουν κάτω κάποιοι.

Εγώ που δεν θέλω να παίρνω στο κουτί μου αυτά όλα να έχω το δικαίωμα να μην τα πέρνω και όπως εισηγείστε τον καθορισμό σήματος που θα υποδεικνύει την επιθυμία του ιδιοκτήτη να μη λαμβάνει διαφημιστικά φυλλάδια. Αυτό θα πρέπει να ισχύσει όμως και με το Ταχυδρομείο

Καλή και η εισήγηση σας για τη συνεισφορά των διαφημιζομένων στην ανακύκλωση των φυλλαδίων αλλά και το είδος χαρτιού και μελανιού που πολλές φορές μπορεί να δημιουργούν και αλλεργίες

Σημαντικό σε μια τέτοια νομοθεσία είναι η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ διανομής ή φυλλαδίων σε αυτοκίνητα και στα φώτα.

Μακάρι όλα αυτά που εισηγείστε να λάμβανα υπόψη τους τα μισά και σίγουρα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε πολλούς τομείς όπως υγεία , περιβάλλον κτλ.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο μπράβο καιρός ήταν.Να το πω και στη γιαγια μου αμα θωρεί στην πολυκατοικία της τέθκια να το καταγγέλει.
Εν κρίμα σιόρ τα δέντρα.Εν κρίμα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
I am glad that someone is taking on this issue. I agree with the other writers that the excessive fyers we receive are an annoyance and anti-environmental. When I lived in Switzerland we had the choice to indicate on our letter box if we didn't want any flyers...and it works.
Of course in Switzerland (Zurich) you also have a "trash police" that makes sure you don't throw out in your trash, items that should be recycled!
That would be a dream day for this island!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
K. Θεοπεμπτου θελω να ρωτήσω και το εξής.Συχνα βλέπω διαφήμιστικά επάνω σε στύλλους φωτων περι συναυλιών και αλλα.
Τούτο επτρέπεται?Αν οι που μπορώ να διαμαρτυρηθώ.Στον δήμαρχο μου?

Επίσης θέλω να ρωτήσω το εξής και όποιος γνωρίζει ας απαντήσει.
Εχω ένα σπρεί ποτζίνο που καθαρίζουν ηλεκτρονικές συσκευές.Μεταλλικό εξωτερικά με το σπρέι εσωτερικά αλλά υπαρχει η ένδειξη να μεν το πεταξω στον κάδο.
Ξέρεις κανένας το λόγο?
Υπαρχει εταιρεία για διαχείρηση τέτοιων υλικών μιας και η green-dot εν συμπεριλαμβάνει τετοια υλικά για ανακύκλωση?
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Από ότι έχω ακούσει, χωρίς να το επιβεβαιώσω, ορισμένοι Δήμοι αφαιρούν τα διαφημιστικά από τους στύλους αλλά υπόψη ότι αυτό είναι πολύ τολμηρό !
Μην ξεχνάτε ότι π.χ. οι κομματικές νεολαίες έτσι διαφημίζουν συνήθως ...

Όσο για το σπρέυ, αυτά συνήθως έχουν προειδοποίηση επειδή είναι πολύ βλαβερά στον άνθρωπο, στο έδαφος ή και στα υπόγεια νερά.
Έπρεπε να υπάρχει κέντρο διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων για τέτοιες περιπτώσεις αλλά δεν ....
Είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση ...
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Και στο Βέλγιο είναι ελεγχόμενη νομικά η διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων. Παράνομη διανομή σε γραμματοκιβώτιο ή πεταμένο διαφημηστικό φυλλάδιο σε δημόσιο χώρο ίσον με 10 ευρώ πρόστιμο ανα φυλλάδιο (ο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί απλά να το πάρει από τον δρόμο και να το πάρει στα γραφεία του δήμου ο οποίος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα). Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει από τα γραφεία του δήμου 2 τύπους αυτοκόλλητων σημάτων για το γραμματοκιβώτιο (ο ένας τύπος απαγορεύει γενικά την διανομή οποιονδήποτε φυλλαδίων και ο άλλος απαγορεύει μόνο τις διαφημήσεις αλλά επιτρέπει τα "ενημερωτικά" φυλλαδια που αφορούν μη κερδοσκοπικά θέματα).

Το θέμα βέβαια για την Κύπρο δεν είναι απλά να ψηφιστεί κάποιος νόμος αλλά να εφαρμοστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλούμε για ένα κράτος περιορισμένης ευθύνης με a la carte εφαρμογή νόμων!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Δεν ξέρω κατά πόσο απαγορεύται στις ΗΠΑ.... Σαν κάτοικος San Francisco, πολύ ταχτικά παίρνουμε διαφημιστικά από εστιατόρια της γειτονιάς κ' άλλες υπηρεσίες. Οχι στο βαθμό που γίνεται στην Κύπρο αλλά συμβαίνει κ' εδώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θενξ για την ενημέρωση.
Αναπνεα το και πολλες φορες σε κλειστο χώρο αν και έγραφε ο χωρος ναν ανοιχτός.

Ενημέρωση προς τους Αγλαντζιώτες.
Αγαπητοί της κοινότητας μας αν το δείτε δαμέ μεν το επιβεβαιώσετε στην Green dot εν κρίμα η κοπέλα της εταιρίας γιατι εν πιασαν την πολλοί για το τυπογραγικό λαθος του φυλλαδίου που μας έστειλε ο δήμαρχος μας.
Ναι εν σήμερα η αποκομιδή του χαρτιού 4 του μήνα και όι 1 που γραφει το χαρτί
Ο χρήστης nickolas είπε…
ΕΠΙΤΡΟΠΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

ΑΠΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΠΑΤΡΙΟΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΙΔΙΕΤΕΡΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΨΩΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΙ Ο ΑΛΛΟΣ..ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΠΕΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΤΟΥΣ..
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Nickolas
Μα το πρόβλημα είναι ότι οι διανομείς δεν σέβονται το αυτοκόλλητο.
Αν ήθελαν να αποφύγουν τη νομοθετική ρύθμιση μπορούσαν οι διανομείς να ακολουθήσουν την εισήγηση όπως εκδώσουν ένα αυτοκόλλητο και άμα το βλέπουν σε γραμματοκιβώτιο να το τηρούν. Τους το εισηγήθηκα σε συνάντηση που είχα μαζί τους και αρνούνται.
Αφού δεν συνεργάζονται δεν υπάρχει άλλη λύση από τη νομοθεσία.
Ο χρήστης petros dias είπε…
Ενόχληση ή οχι, εγω πιστεύω οτι το μεγαλύτερο μέρος των φυλλαδίων αυτών καταλήγει στα σκουπίδια. Θυμάμαι στην Θεσσαλονίκη που είχα πετύχει στη Καμάρα, 2-3 παιδιά να δίνουν φυλλάδια, και 10 μέτρα πιο κάτω στην Ναυαρίνου να υπάρχει μια τεράστια μαυροσακούλα γεμάτη με φυλλάδια για πέταμα.

Συγνώμη, αλλά αυτό είναι απλά σπατάλη. Το ξέρω οτι είναι απ'τους φτηνούς τρόπους διαφήμισης, αλλά αυτό παραπάει. Μέσα στην βδομάδα παίζει να έχουμε κοντά στα 5-7 διαφημιστικά και αυτό δεν είναι καν στο κέντρο της πόλης!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα διαφημιστικά φυλλάδια ΔΕΝ είναι εμπειρία. Είναι επιλογή ΕΠΑΙΤΙΑΣ και γι'αυτό το λόγο λοιπόν θα πρέπει οπωσδήποτε να εκλείψει το συγκεκριμένο "επάγγελμα", με κίνητρο την έγκαιρη και ολοκληρωτική πάταξη της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ και της ΜΑΥΡΗΣ εργασίας, διότι παρά τη σήμερον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ουσιαστικά θεωρείται και πάλι ΑΝΕΡΓΟΣ αυτός που την αναλαμβάνει και τούτο γιατί στη συγκεκριμένη θέση απασχολήσεως, πέραν του γεγονότος πως είναι ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ, εν τούτοις ΔΕΝ του παρέχονται ούτε καν τα ΑΚΡΩΣ απαραίτητα κοινωνικά ωφέλη όσον αφορά τα ως προς το ζειν και συν της άλλης το "μεροκάματο" - χαρτζιλίκι ουσιαστικά - είναι δυστυχώς κατά κανόνα ΜΑΥΡΟ...
'ΜΑΚΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ'_.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ