Ένα από τα θέματα που η Κυπριακή πολιτεία έπρεπε εδώ και καιρό να βάλει τάξη είναι αυτό της διανομής διαφημιστικού υλικού σε δρόμους, αυτοκίνητα και γραμματοκιβώτια.
Την Πέμπτη 6/11/2009 σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Επιτρόπου Επικοινωνιών ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Επικοινωνιών και άρα δεν διέπεται από καμιά νομοθεσία.
Όσο και να προσπαθήσει κάποιος αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται κάτω από το γενικό θέμα ρύπανσης.
Οι επιλογές που προσφέρονται τώρα είναι τρεις:
- Να απαγορευθεί με νομοθεσία εντελώς, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Να πιεστούν οι εταιρείες να εφαρμόζουν αυτοέλεγχο με ένα κώδικα ο οποίος να περιλαμβάνει και τρόπο που να σέβεται την επιθυμία του πολίτη να μην του αφήνουν υλικό. Εδώ επικεντρωνόταν και η προσπάθεια που έκανα σε σύσκεψη που είχα στις 17/11/2008 με το σύνδεσμο των εταιρειών αυτών στην ΠΟΒΕΚ αλλά δεν επέδειξαν ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Τέτοιο σύστημα αυτοελέγχου λειτουργεί για παράδειγμα στη Γερμανία.
- Να εισαχθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.
Πρόνοιες τέτοιας νομοθεσίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας έναντι ενός ποσού από την τοπική αρχή για κάθε διανομή εντύπου.
- την υποχρέωση σήμανσης του εντύπου με τον αριθμό άδειας και τις μέρες δικαιώματος διανομής.
- καθορισμό σήματος που θα υποδεικνύει την επιθυμία του ιδιοκτήτη να μη λαμβάνει διαφημιστικά φυλλάδια.
- τρόπους καταγγελίας, διερεύνησης παραπόνων και ποινές για κάθε παραβίαση των πιο πάνω.
- τη συνεισφορά των διαφημιζομένων στην ανακύκλωση των φυλλαδίων.
- όρους για το χαρτί και τα μελάνια.
- απαγόρευση ορισμένου περιεχομένου (π.χ, τα παιδικά παιγνίδια απαγορεύονται στα ΜΜΕ ορισμένες ώρες, τα οινοπνευματώδη κλπ).
- τη διανομή φυλλαδίων σε αυτοκίνητα και στα φώτα.
- τις διαφημίσεις για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.
- την επικόλληση διαφημίσεων σε τοίχους και σε πασσάλους ηλεκτρισμού, οδικού φωτισμού, ανακοινώσεων, φώτων τροχαίας κλπ.
- τη συμπεριφορά κομμάτων και υποψηφίων κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Η οχληρία που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη διανομή των φυλλαδίων είναι μεγάλη, δημιουργεί και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων πολλές φορές σε δημόσιους χώρους αλλά δημιουργεί προβλήματα και σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών μας και πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστεί
Σχόλια
συμφωνώ σε όλα όσα προτείνετε για το θέμα. Έγινε μάστιγα να ανοίγεις το γραμματοκιβώτιο σου και να ψάχνεις που είναι το γράμμα με αξία στο περιεχόμενο. Κάποτε όταν είναι τόσα πολλά και νευριάσεις και αποφασίσεις να τα πετάξεις όλα μπορεί να πετάξεις και κάτι χρήσιμο , όπως έπαθα και εγώ αλλά ευτυχώς τα είχα βάλει στο κιβώτιο με της ανακύκλωσης χαρτιού και όταν έψαξα το βρήκα.
Συμφωνώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο αλλά από κάπου θα πρέπει να γίνει η αρχή , Εσεις μπορείτε να ετοιμασετε νομοσχέδιο και να σταλεί στην Βουλή;
Ως αρχή μια τέτοια Νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει τους διοριζόμενους για εξασφάλιση άδειας έναντι ενός ποσού από την τοπική αρχή για κάθε διανομή εντύπου να υπάρχει σήμανση του εντύπου με τον αριθμό άδειας και τις μέρες δικαιώματος διανομής. Έτσι ο Δήμος θα έχει και οικονομικό κέρδος αλλά να καθαρίζει και αυτά που αφήνουν κάτω κάποιοι.
Εγώ που δεν θέλω να παίρνω στο κουτί μου αυτά όλα να έχω το δικαίωμα να μην τα πέρνω και όπως εισηγείστε τον καθορισμό σήματος που θα υποδεικνύει την επιθυμία του ιδιοκτήτη να μη λαμβάνει διαφημιστικά φυλλάδια. Αυτό θα πρέπει να ισχύσει όμως και με το Ταχυδρομείο
Καλή και η εισήγηση σας για τη συνεισφορά των διαφημιζομένων στην ανακύκλωση των φυλλαδίων αλλά και το είδος χαρτιού και μελανιού που πολλές φορές μπορεί να δημιουργούν και αλλεργίες
Σημαντικό σε μια τέτοια νομοθεσία είναι η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ διανομής ή φυλλαδίων σε αυτοκίνητα και στα φώτα.
Μακάρι όλα αυτά που εισηγείστε να λάμβανα υπόψη τους τα μισά και σίγουρα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε πολλούς τομείς όπως υγεία , περιβάλλον κτλ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Εν κρίμα σιόρ τα δέντρα.Εν κρίμα
Of course in Switzerland (Zurich) you also have a "trash police" that makes sure you don't throw out in your trash, items that should be recycled!
That would be a dream day for this island!
Τούτο επτρέπεται?Αν οι που μπορώ να διαμαρτυρηθώ.Στον δήμαρχο μου?
Επίσης θέλω να ρωτήσω το εξής και όποιος γνωρίζει ας απαντήσει.
Εχω ένα σπρεί ποτζίνο που καθαρίζουν ηλεκτρονικές συσκευές.Μεταλλικό εξωτερικά με το σπρέι εσωτερικά αλλά υπαρχει η ένδειξη να μεν το πεταξω στον κάδο.
Ξέρεις κανένας το λόγο?
Υπαρχει εταιρεία για διαχείρηση τέτοιων υλικών μιας και η green-dot εν συμπεριλαμβάνει τετοια υλικά για ανακύκλωση?
Μην ξεχνάτε ότι π.χ. οι κομματικές νεολαίες έτσι διαφημίζουν συνήθως ...
Όσο για το σπρέυ, αυτά συνήθως έχουν προειδοποίηση επειδή είναι πολύ βλαβερά στον άνθρωπο, στο έδαφος ή και στα υπόγεια νερά.
Έπρεπε να υπάρχει κέντρο διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων για τέτοιες περιπτώσεις αλλά δεν ....
Είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση ...
Το θέμα βέβαια για την Κύπρο δεν είναι απλά να ψηφιστεί κάποιος νόμος αλλά να εφαρμοστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλούμε για ένα κράτος περιορισμένης ευθύνης με a la carte εφαρμογή νόμων!
Αναπνεα το και πολλες φορες σε κλειστο χώρο αν και έγραφε ο χωρος ναν ανοιχτός.
Ενημέρωση προς τους Αγλαντζιώτες.
Αγαπητοί της κοινότητας μας αν το δείτε δαμέ μεν το επιβεβαιώσετε στην Green dot εν κρίμα η κοπέλα της εταιρίας γιατι εν πιασαν την πολλοί για το τυπογραγικό λαθος του φυλλαδίου που μας έστειλε ο δήμαρχος μας.
Ναι εν σήμερα η αποκομιδή του χαρτιού 4 του μήνα και όι 1 που γραφει το χαρτί
ΑΠΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΠΑΤΡΙΟΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΙΔΙΕΤΕΡΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΨΩΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΙ Ο ΑΛΛΟΣ..ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΠΕΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΤΟΥΣ..
Μα το πρόβλημα είναι ότι οι διανομείς δεν σέβονται το αυτοκόλλητο.
Αν ήθελαν να αποφύγουν τη νομοθετική ρύθμιση μπορούσαν οι διανομείς να ακολουθήσουν την εισήγηση όπως εκδώσουν ένα αυτοκόλλητο και άμα το βλέπουν σε γραμματοκιβώτιο να το τηρούν. Τους το εισηγήθηκα σε συνάντηση που είχα μαζί τους και αρνούνται.
Αφού δεν συνεργάζονται δεν υπάρχει άλλη λύση από τη νομοθεσία.
Συγνώμη, αλλά αυτό είναι απλά σπατάλη. Το ξέρω οτι είναι απ'τους φτηνούς τρόπους διαφήμισης, αλλά αυτό παραπάει. Μέσα στην βδομάδα παίζει να έχουμε κοντά στα 5-7 διαφημιστικά και αυτό δεν είναι καν στο κέντρο της πόλης!
'ΜΑΚΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ'_.