Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα βάλετε φωτοβολταικά;

Πριν λίγο με πήρε τηλέφωνο ένας γνωστός και με ρωτούσε για τα φωτοβολταικά που σκέφτεται να βάλει.
Υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα να έχετε έγνοια.
  1. Όπως σε όλα τα άλλα πράγματα υπάρχουν και καλά και κακά συστήματα - αγοράστε με προσοχή. Ρωτήστε και άλλους ....
  2. Ένα καλό σύστημα θα σας δώσει πάνω από 25 χρόνια ζωής υπάρχουν όμως μέρη τα οποία δεν είναι και τόσο αξιόπιστα. Δώστε σημασία στις εγγυήσεις, και στα συμβόλαια συντήρησης που θα σας προτείνουν. Πότε θα κατεδαφίσετε το σπίτι ???
  3. Μπορεί να προσπαθήσει μια εταιρεία να στριμώξει πολλά φωτοβολταικά σε λίγο χώρο με αποτέλεσμα το ένα να σκιάζει το άλλο. Είναι σημαντικό να το γνωρίζεται αυτό και το πόσο σας επειρεάζει.
  4. Αν έχετε σκοπό να κάνετε θερμομόνωση η υγρομόνωση (που ελπίζω να το κάνετε) κάντε το από πριν. (ευχαριστώ Acera). Βεβαιωθείτε ότι η οροφή σας σηκώνει το βάρος !
  5. Οι χρεώσεις για στέγη με κεραμίδια είναι διαφορετικές από την ταράτσα.
  6. Ένα σύστημα π.χ. 5KWp σημαίνει 5 KW μέγιστη παραγωγή κάτω από ιδανικές συνθήκες.
  7. Ένα σύστημα φωτοβολταικών του 1KWp μέσα σε ένα χρόνο θα παράξει στην Κύπρο περίπου 1500KWh . Από εδώ μπορείτε να υπολογίσετε με βάση τη τιμή αγοράς πότε περίπου θα πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Υπόψη ότι το συμβόλαιο διαρκεί 15 χρόνια και ότι τα φωτοβολταικά σας έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 25 χρόνια. Επίσης όσα συστήματα ακολουθούν τον ήλιο έχουν μεγαλύτερη απόδοση.
  8. Αν έχετε στέγη με κεραμίδια που "βλέπει" σε λάθος κατεύθυνση θα δυσκολευθείτε πολύ!

Σημειώσεις:
α) Ένα οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής ενέργειας που παράγει 1KW, σε μία ώρα θα παράξει 1KWh
β) Υπολογισμός. Σύστημα των 5KW σε ένα χρόνο θα παράξει 5χ1500= 7500KWh. Αν το πωλείτε προς €0,28 την KWh τότε το εισόδημα σας για κάθε χρόνο θα είναι 0,28x7500=2100 ευρώ
γ) Ο κατάλογος των εταιρειών που προμηθεύουν φωτοβολταικά υπάρχει στην ιστοσελίδα του συνδέσμου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ http://www.seapek.com/en/our-members

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
επιτροπε μεν βοηθας για ετσι πραματα.εν συμφερει.εν εχει επιχορηγησεις πλεον και επισης δεν εχουμε ωφελη εμας αφου πιανει το η αηκ το ρευμα.επομενως γιατι να βαλουμεν?
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Πολλά pertinent ερώτηση "πότε θα χαλάσετε το σπίτι;"

Να προσθέσω αλλό μιάν:

πότε θα θερμομονώσετε την ταρράτσα σας με πάνω από 8-10 εκ θερμομόνωσην;

Να ξέρετε ότι η θερμομόνωση δεν θα σας φέρει τα Ευρώ στην μιαν πούγκαν για να φύουν που την άλλην όπως θα κάμουν τα φωτοβολταϊκά, που όσα σας φέρουν, θα τα πληρώσετε για το ρεύμαν του κλιματιστικού (του οποίου η τιμή θα ψηλώννει). Η τοποθέτηση θερμομόνωσης θα σας στουππώσσει την τρύπαν στην πούγκαν που διά τα ριάλλια στην ηλεκτρικήν για το ρεύμαν του κλιματιστικού τζιαι της θέρμανσης, τρύπα που μεγαλώννει χρόνον με τον χρόνον. Τζιαι σας συμβουλεύω επίσης λόγω πείρας: μιαν τζιαι θα βάλετε θερμομόνωσην βάρτε όσην θα χρειάζεται τζιαι το 2040 που η ενέργεια θα αξίζει κκελλέν του αθρώπου τζιαι όχι 6 εκ που σας λαλούν τα φαϊνά cost-benefit τζιαι pay back period analysis που σας κάμνουν οι οικονομολόγοι της μπακκίρας με τες σημερινές τιμές. Επιπλέον, η θερμική άνεση που προσφέρει μια θερμομονωμένη ταρράτσα είναι καλύτερη διότι δεν έχετε το ταβάνιν να φκάλλει 35 με 40 βαθμούς θερμικήν ακτινοβολίαν τζιαι τον αέραν του κλιματιστικού στους 18 τζιαι να πελλανίσκουν τα κύτταρα σας, να πιάννουνται τα ζινίσια σας ή να σας πονούν τα αρθριτικά σας.

Έβαλετε φωτοβολταϊκά πριν να θερμομονώσετε, μετά θέλει να τα ξηλώσετε για να ζήσετε σαν άνθρωποι χωρίς κλιματιστικόν. Αφού το τμήμαν ενέργειας δεν το έβαλεν σαν προυπόθεσην, ή έστω σαν συμβουλήν, σκέφτήτε το που μόνοι σας με όλα αυτά που σας λαλεί τζιαι ο επίτροπος. Μια σοβαρή δε οικονομική ανάλυση σε 25 χρόνια ζωής (30 με 40 για μιαν σωστή θερμομόνωση), θα σας δείξει ότι εν πιο οικονομικόν να θερμομονώσεις παρά να βάλεις φωτοβολταϊκά. Ομπρός βάλλεις την μούλαν τζιαι πίσω το κάρον :))

Τζιαι ελπίζω να το καταλάβουν τζιαι οι οικολόγοι που θέλουν να επιχορηγηθούν 5000 φτωσιές οικογένειες να βάλουν φωτοβολταϊκα αντίς να θέλουν να θερμομονωθούν 5000 ταρράτσες.
Ο χρήστης Μαρίνος είπε…
εμένα η πρόταση μου για καποιον που σκεφτεται να βάλει φωτοβολταϊκά να ειναι για δική του χρήση και όχι να πουλεί το ρεύμα στην ΑΗΚ.
μπορει να φαντάζει ωραίο το ότι κλείνεις συμβόλαιο για πχ 20 χρόνια να έχεις ένα "σίγουρο" εισόδημα. είναι όμως έτσι;
Κλείνεις συμβόλαιο με την ΑΗΚ η οποια σου πουλεί το ρευμα προς πχ 55 σεντ την κιλοβατώρα. εσύ της το πουλείς πχ προς 20 σεντ. Ο δεσμευμένος εδώ είσαι εσύ. θα πουλείς για τα επόμενα 20 χρόνια στην ΑΗΚ το ρευμα προς 20 σεντ. εκείνη θα σου το πουλεί όσο θέλει με την πάροδο του χρόνου. επίσης αυτό που παράγεις με 20 σεντ η ΑΗΚ θα το πουλεί παρακάτω ακριβότερα.
και το κερασάκι στην τούρτα. μετά απο 15 χρόνια τι αξία θα έχουν τα 20 σεντ που θα παίρνεις; όσο 2 σεντ σημερα;
Επίσης, με την παροδο των χρόνων τα φωτοβολταϊκά θα παράγουν λιγότερο ρευμα, άρα αν σημερα παραγεις ρεύμα για 2000 ευρώ το χρόνο, σε 15 χρόνια θα παράγεις 1500 ευρώ.
Αν όμως χρησιμοποιήσεις το ρευμα απο τα φωτοβολταϊκά για τον εαυτό σου, απλά δεν πληρώνεις το ρεύμα στην ΑΗΚ.
Ο χρήστης Στέφανος είπε…
πολυ αναλυτικο αρθρο!μπραβο!φωτοβολταικα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ