Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάρεμα Καρχαρία 3 - Η ανακοίνωση

Μετά από όσα έγιναν βγήκε επιτέλους ανακοίνωση από το υπουργείο γεωργίας:
[Σημ επειδή έγινε αναφορά πολλές φορές στα ΜΜΕ για την επιστολή μου προς το υπουργείο με ημε 04/05/2012 να αναφέρω ότι δεν έχω πάρει απάντηση.]
Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας για την αλιεία καρχαριών
20/07/2012
Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο σε σχέση με την αλιεία καρχαριών, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα εξής:

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας εμπίπτει η διαχείριση των καρχαριών, περιλαμβάνει πρόνοιες για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των καρχαριών και σαλαχιών. Ένας από τους κανονισμούς αυτούς είναι ο κανονισμός που αφορά στις αλιευτικές δυνατότητες, ο οποίος εκδίδεται κάθε χρόνο και απαγορεύει την αλιεία ή και διατήρηση στο σκάφος και εκφόρτωση ορισμένων ειδών.

Τα μεσογειακά είδη, για τα οποία υπάρχουν απαγορεύσεις, είναι οι αλουπόσκυλοι του γένους Alopias spp., η ζύγαινα της οικογένειας Sphyrnidae, ο καρχαρίας προσκυνητής (Cetorhinusmaximus), o λευκός καρχαρίας (Carcharodoncarcharias), ο καρχαρίας λάμνα ή τουνόσκυλος (Lamnanasus) και η ρίνα (Squatinasquatina). Από αυτά τα είδη οι κοινοί στην Κύπρο είναι οι αλουπόσκυλοι, οι οποίοι είναι πελαγικοί.

Όλες οι πρόνοιες που αφορούν περιορισμούς στην αλιεία καρχαριών (και σαλαχιών) συμπεριλαμβάνονται στους όρους των επαγγελματικών αδειών αλιείας που εκδίδει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ). Επιπλέον, στο πλαίσιο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την απειλούμενη αυτή ομάδα και ακολουθώντας την προληπτική προσέγγιση, στις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας για το έτος 2012 περιλαμβάνεται όρος που απαγορεύει την αλιεία, διατήρηση στο σκάφος και εκφόρτωση όλων των ειδών καρχαριών και σαλαχιών.

Με βάση τον Κανονισμό 17 2(β) των περί Αλιείας Κανονισμών 1990-2012 απαιτείται η εκ των προτέρων εξασφάλιση γραπτής άδειας από τον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στο πλαίσιο επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, υπογραμμίζεται προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ερασιτεχνική αλιεία καρχαριών στο πλαίσιο επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας χωρίς την απαιτούμενη άδεια απαγορεύεται και οι παραβάτες θα διώκονται. Όσον αφορά στις καταγγελίες για παράνομη αλιεία καρχαριών στην Κύπρο που δημοσιεύονται στον Τύπο, το ΤΑΘΕ ανέλαβε τη διερεύνησή τους και σε περίπτωση που στοιχειοθετηθούν θα προχωρήσει σε αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ