Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιδράσεις για τη «λυπητερή» των σκουπιδιών

Οι αυξήσεις στα τέλη πονοκεφαλιάζουν νοικοκυριά και Αρχές - 
Αναμένονται πολύ μεγαλύτερες στα επόμενα χρόνια
Φωτογραφία
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τους τεχνοκράτες της Τρόικας να βρίσκονται στην Κύπρο και εν αναμονή των όρων του Μνημονίου για οικονομική στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ο κάθε λογαριασμός που φτάνει στο νοικοκυριό, είναι και ένας κόμπος που κάθεται στο στομάχι του νοικοκύρη που έχει να πληρώσει… Πόσω μάλιστα όταν το ύψος του λογαριασμού έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Και σε τέτοιες εποχές, δεν έχει σημασία το ύψος της αύξησης, αλλά η αύξηση, διότι «το κούρεμα» των μισθών ελέω κρίσης, «κούρεψε» και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού. Είναι λογικό, με τα δεδομένα αυτά, η οικονομική στενότητα, να κάνει και την παραμικρή αύξηση στα τέλη ενός λογαριασμού να φαντάζει δυσβάσταχτη.
Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις για τα τέλη σκυβάλων που στάληκαν στα υποστατικά έχουν ακουστεί από τη Λευκωσία. Σε σχέση με πέρσι, έχει επιβληθεί μια αύξηση της τάξης του 4,3%. Αύξηση βέβαια που σε πραγματικούς αριθμούς δεν ξεπερνά τα €6, όμως με τα δεδομένα που προαναφέραμε, δεν παύει να προκαλεί δυσανασχέτηση στα νοικοκυριά. Ο μεγάλος εφιάλτης όμως τόσο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις ίδιες τις τοπικές αρχές είναι για τα επόμενα χρόνια. Διότι πλέον δεν θα μιλούμε για μικρή αύξηση των τελών, αλλά για τεράστια αύξηση, η οποία κυριολεκτικά θα είναι δυσβάσταχτη όχι μόνο για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και για τα μεσαία. Η αναμενόμενη λειτουργία και των νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, θα εκτοξεύσει το κόστος για τις τοπικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.
Αφορμή όμως για να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα, αποτέλεσαν οι αντιδράσεις για τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων στον Δήμο Λευκωσίας για το 2012. Όπως αναφέρεται σε επιστολή του δήμου προς όλους τους δημότες, φέτος το ποσό για τις κατοικίες έχει καθοριστεί στα €140 σε σύγκριση με €134 πού ήταν το 2011, έχει δηλαδή αυξηθεί κατά 4,3%. «Η αύξηση αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «είναι η ελάχιστη που θα μπορούσε να επιβληθεί, λαμβάνοντας υπόψη: (Α) Ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, με πρόσφατη επιστολή του έχει ενημερώσει τους δήμους ότι με τη λειτουργία το 2015 των Μονάδων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), τα σημερινά χαμηλά τέλη σκυβάλων που καταβάλλουν οι πολίτες δεν θα αρκούν να καλύπτουν τα κόστος της διαχείρισης των οικιακών στερεών απορριμμάτων που θα προκύπτουν με τη λειτουργία των νέων μονάδων και έχει εισηγηθεί όπως για αποφυγή της αναμενόμενης απότομης και μονοετούς ουσιαστικής αύξησης των τελών σκυβάλων κατά το 2015, από το τρέχον έτος οι δήμοι προβούν σε ετήσια σταδιακή αύξηση των τελών αυτών».
Στα όσα αναφέρονται πιο πάνω, έγκειται και η ανησυχία τόσο των καταναλωτών όσο και των τοπικών αρχών, αφού είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τα επόμενα χρόνια. Σε περίοδο μάλιστα οικονομικής στενότητας.
Πέραν των πιο πάνω, στην επιστολή του δήμου, επισημαίνεται ακόμη ότι από το 2005 μέχρι το 2011 τα τέλη αυξήθηκαν μόνο κατά 6%, ενώ για την ίδια περίοδο το κόστος για τα καύσιμα αυξήθηκε κατά 58% και για τους μισθούς αυξήθηκε κατά 23% για την υπηρεσία αυτή. Προστίθεται ακόμα το γεγονός της «αυθαίρετης μείωσης κατά 27% σε σύγκριση με το 2011 της κρατικής χορηγίας και κρατικών οφειλών προς τον δήμο» και «τη μη καταβολή από την Κυβέρνηση του συνόλου της κρατικής οφειλής για το 2011».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επεσήμανε ότι στη νομοθεσία και την πολιτική για την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων ισχύει ως τάξη προτεραιότητας η ακόλουθη ιεράρχηση όσον αφορά τα απόβλητα: α) πρόληψη, β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, γ) ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση, π.χ. ανάκτηση ενέργειας, και ε) διάθεση. Όπως ανέφερε με τη διαλογή στην πηγή, δηλαδή από το κάθε νοικοκυριό και την ανακύκλωση, ο όγκος των σκουπιδιών μειώνεται. Άρα και το κόστος από τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων, θα μειωθεί με ανάλογο οικονομικό όφελος και στους καταναλωτές. Δηλαδή, εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, υπάρχει και οικονομικό όφελος. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να τονιστούν στον σχεδιασμό για τη διαχείριση, οι προτεραιότητες της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Κάηκαν στον χυλό… Οι ανησυχίες για τις επικείμενες αυξήσεις στα τέλη αποκομιδής σκυβάλων είναι ευρύτερες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και στις κοινότητες, όπου υπάρχει και το προηγούμενο με τις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου. Μετά τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, στην περιοχή της Κόσιης, τα τέλη αυξήθηκαν σημαντικά και προκάλεσαν αντιδράσεις. Το ενδεχόμενο αύξησης και σε κοινότητες άλλων επαρχιών ανησυχεί την Ένωση Κοινοτήτων. Ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού επεσήμανε ότι η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού που εκποιήθηκε το 2003 πρέπει να αναθεωρηθεί διότι, βάσει αυτών των δεδομένων, τα τέλη θα αλλάξουν. «Η διαχείριση των τεσσάρων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων και η απόσταση από τις κοινότητες στοιχίζει», ανέφερε ο κ. Δαμιανού «και το κόστος θα επωμιστούν οι κοινότητες. «Με τα τότε δεδομένα, ίσως να μην υπήρχαν αντιδράσεις. Σήμερα όμως λόγω οικονομικής κρίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Τα Κοινοτικά Συμβούλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, λόγω μείωσης της οικονομικής δυνατότητάς τους από τη μείωση της κρατικής χορηγίας και κατ’ επέκταση μείωσης των εσόδων τους. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ