Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων

Όπως κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα υγροβιοτόπων η οποία καθιερώθηκε με βάση τη Σύμβαση Ραμσάρ που υπογράφτηκε το 1971 στο Ιράν και σχετίζεται με την προστασία των Υγροβιοτόπων Διεθνούς Σημασίας. Από τότε μεγάλος αριθμός χωρών από όλο τον πλανήτη έχει υπογράψει τη σύμβαση αυτή. Κάθε χρόνο η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσαρ ασχολείται με ποικιλία θεμάτων που αφορούν την περιβαλλοντική αξία των υγροβιοτόπων, τα υδρόβια πουλιά που φιλοξενούνται σε αυτούς την χλωρίδα και την πανίδα της κάθε περιοχής καθώς και τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Τα τελευταία χρόνια η ποικιλότροπη εκμετάλλευση των υγροβιοτόπων από τον άνθρωπο έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τροποποιήσεων ή και ριζικών αλλοιώσεων στις εκτάσεις αυτές. Μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγροβιότοποι είναι η υποβάθμιση τους εξαιτίας της κατασκευής αρδευτικών έργων, η απόξήρανση τεράστιων ελών και η μετατροπή τους σε αγρούς ή φυτείες καθώς και η ρίψη στερεών και υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες και οικισμούς. Παράλληλα η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια οδήγησε τον άνθρωπο στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων η οποία επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον των υγροβιοτόπων που γίνονται τα συγκεκριμένα έργα. Γενικά οποιεσδήποτε ανθρώπινες επεμβάσεις όπως εγγειοβελτιωτικά έργα ή έργα υποδομής, υπεράντληση νερών, εντατικοποίηση της γεωργίας, υπερθήρευση, υπεραλίευση και παράνομη υλοτομία, διαταράσσουν την ισορροπία των υγροβιοτόπων προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στο περιβάλλον και τους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς.
Το φετινό θέμα της Σύμβασης Ραμσάρ εστιάζει στη σχέση των υγροβιοτόπων με τον τουρισμό και έχει τεράστια σημασία για το μέλλον τους αφού σύμφωνα με τη Γραμματεία της Ραμσάρ ο αριθμός των τουριστών στους υγροβότοπους ανά το παγκόσμιο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που επιφέρει μεν πολλά κέρδη στους υγροβιοτόπους και κατ’ επέταση στις οικονομίες των διαφόρων χωρών, αλλά εγκυμονεί ταυτόχρονα και τεράστιους κινδύνους για την ποικιλία των οικοσυστημάτων στις διάφορες περιοχές.
Οι υγροβιότοποι αποτελούν το ιδανικό μέρος για κάθε επισκέπτη λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας βιοποικιλότητας που διαθέτουν. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Σύμβασης Ραμσάρ, το 2010 ο αριθμός των διεθνών τουριστών έφτασε τα 940 εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Αφενός, σύμφωνα και με το φετινό μήνυμα της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ, αυτό είναι θετικό αφού υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα αειφόρου τουρισμού αλλά και στοιχεία που επικυρώνουν το γεγονός πως οι τουρίστες αποτελούν ένα πολύ καλό εισόδημα για όλες τις χώρες. Αφετέρου είναι αρνητικό γιατί υπάρχουν άλλα τόσα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο ανεξέλεγκτος και μη αειφόρος τουρισμός μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό μεγαλείο και την άγρια ζωή των υγροβιοτόπων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συνεχής επέκταση της βιομηχανίας, η αστική ανάπτυξη αλλά κυρίως η ανάπτυξη τουριστικών και εξοχικών μονάδων σε υγροτοπικές περιοχές οδηγεί πολλές φορές στην αποξήρανση τους, ενώ ο εντατικός τουρισμός στις περιοχές που βρίσκονται οι υγροβιότοποι έχει αρνητικές συνέπειες δημιουργώντας «ασφυκτική πίεση» στο γύρω περιβάλλον, όπως τονίζει και το μήνυμα από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ. Ο ανεξέλεγκτος τουρισμός μπορεί πολλές φορές να προβεί μοιραίος για διάφορα ζώα και φυτά της περιοχής όπως και για τις τοπικές κοινότητες οι οποίες στηρίζονται στους υγροβιότοπους για να ζήσουν. Όσον αφορά δε τους παράκτιους υγροβιότοπους μπορούν να δημιουργηθούν ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους από αγκυροβολημένα πλοία ή ανεπαρκώς εκπαιδευμένους δύτες ενώ ευαίσθητα ενδιαιτήματα διατρέχουν κίνδυνο να ποδοπατηθούν. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού προωθούν φέτος την έννοια του οικοτουρισμού, που αποτελεί ένα είδος αειφορου τουρισμού, σύμφωνα με τον οποίο οι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται ένα τόπο σε μικρές ομάδες για να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων, σέβονται το φυσικό περιβάλλον και τους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονται σε αυτό και ελαχιστοποιούν ή αποφεύγουν εντελώς τις αρνητικές επιπτώσεις τους σε αυτό. 
Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για ακόμα μια χρονιά στηρίζει σθεναρά το αξιοθαύμαστο έργο της Σύμβασης Ραμσάρ και όντας υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης για την αειφορία της Γης οραματίζεται ένα αειφόρο τουρισμό για τους Κυπριακους υγροβιότοπους, συνιφασμένο με τις αρχές της σύμβασης για συνετή χρήση που διακυρήσσει φέτος η Γραμματεία της Ραμσάρ. Μέσα από σχετικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και ενημέρωση του κοινού μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας θα βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για την επίτευξη του αειφόρου τουρισμού στους υγροβιότοπους.

Επιστημονική - Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης
Αγίου Ανδρέου 306, Τ.Θ. 56091, 3304 Λεμεσός Κύπρος
Τηλ.: 25954954, 25864344 / Φαξ.: 25954901, 25335682
Ηλεκτρ.Ταχ.: kykpee@cytanet.com.cy , a.chadjihambi@cytanet.com.cy
Ιστοσελίδα: www.kykpee.org

Η Δεσποτική λίμνη στο Ακρωτήρι


Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
ΑΝΟΊΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ .ΑΝ ΘΈΛΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΒΑΛΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΑΣ ΙΣΤΟΛΟΓΊΑ.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ .

http://katevaseta.blogspot.com/

Δοκιμάστε το!
Μοιραστείτε το νέο blog με τους φίλους σας!
Διαδώστε το και δώστε μας δύναμη να συνεχίσουμε !!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ