Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νερόφιδο Natrix - Natrix Cypriaca

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.849, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2010, του  βουλευτή εκλογικής  περιφέρειας Λευκωσίας  κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες κατά της  Κυπριακής Δημοκρατίας για μη εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ περί οικοτόπων. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, γιατί η Κύπρος παρέλειψε να οριοθετήσει την περιοχή για το δίκτυο “Natura 2000”, καθώς και να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του ενδημικού νερόφιδου “natrix natrix cypriaca”.
Παρακαλώ  τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί  η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται  κατηγορούμενη ενώπιον του δικαστηρίου, γιατί δε λήφθηκαν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, τι σχεδιάζει ή κάνει στο παρόν στάδιο και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την Κύπρο μιας καταδικαστικής απόφασης.»
Απάντηση  ημερομηνίας 7 Μαΐου 2010 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων  και Περιβάλλοντος  κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.849, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
 «Παραπομπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κοινοτήτων για τη μη ικανοποιητική προστασία του κυπριακού νερόφιδουNatrix natrix cypriaca
      Αναφέρομαι  στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή  της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2010, σε σχέση με την  πιο πάνω ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και σας  πληροφορώ τα ακόλουθα:
      Τον Ιούλιο του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έγινε δέκτης καταγγελίας σχετικά με την μη ικανοποιητική προστασία του νερόφιδου Natrix natrix cypriaca, όπου σύμφωνα με την καταγγελία, οι Κυπριακές Αρχές δεν συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των προτεινόμενων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας την περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου και ανέχονται δραστηριότητες οι οποίες βλάπτουν το είδος και καταστρέφουν τον οικότοπό του. Οι Κυπριακές Αρχές, στην απάντησή τους προς την ΕΕ, ανάφεραν ότι η Αρμόδια Αρχή, δηλαδή το Τμήμα Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να υπάρξει κοινά αποδεχτή πρόταση και ότι σύντομα θα προχωρούσαν σε ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο.
      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στις 6.6.2008 Αιτιολογημένη Γνώμη προς την  Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αποτελεί το δεύτερο στάδιο στη διαδικασία παράβασης, με την οποία ζητήθηκε η άμεση λήψη μέτρων για περίληψη της Λίμνης Παραλιμνίου στον κατάλογο των περιοχών του Δικτύου «Φύση 2000».
      Στις 16.1.2009 ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος προχώρησε  στον καθορισμό της Λίμνης Παραλιμνίου ως προτεινόμενο Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, με Γνωστοποίηση η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των ενστάσεων από την Επιστημονική  Επιτροπή ολοκληρώθηκε στις 31.3.2009 και τα τελικά προτεινόμενα όρια της περιοχής εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18.11.2009. Ο κατάλογος των περιοχών που προτείνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της Λίμνης Παραλιμνίου, έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δεκέμβριο του 2009.
      Περί  τα μέσα του Γενάρη του 2010, ενημερωθήκαμε  ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οδηγήσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού έκρινε ότι η Δημοκρατία δε συμμορφώθηκε πλήρως με το περιεχόμενο της αιτιολογημένης γνώμης.
      Σε  συνέχεια της πιο πάνω πληροφόρησης, πραγματοποιήθηκε στις 10.2.2010 συνεδρία στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, όπου συζητήθηκαν σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
      Σε  συνέχεια της πιο πάνω συνεδρίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε  στις πιο κάτω ενέργειες για την  αντιμετώπιση των διάφορων ενεργειών/παρανομιών που λαμβάνουν χώρα εντός της Λίμνης Παραλιμνίου και απειλούν το νερόφιδο:
(α)  Απέστειλε επιστολή στις 25.2.2010, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με εισήγηση για απαγόρευση του κυνηγιού εντός της Λίμνης Παραλιμνίου.
(β)  Απέστειλε επιστολή στις 2.3.2010 στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για προώθηση της επίλυσης των πιο κάτω προβλημάτων:
  • Παράνομες αντλήσεις νερού από την λίμνη.
  • Παράνομη λειτουργία πίστας αγώνων εντός της Λίμνης και διάνοιξη αυλακιών περιμετρικά της.
  • Παράνομη λειτουργία πίστας αερομοντελισμού εντός της Λίμνης.
      Επίσης  σας ενημερώνω ότι εντός του  Απριλίου 2010 θα προκηρυχτεί διαγωνισμός  για την ετοιμασία Διαχειριστικού Σχεδίου για τη Λίμνη Παραλιμνίου, το οποίο θα καταδείξει μεταξύ άλλων  τις διαχειριστικές δράσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στη Λίμνη για την προστασία και διατήρηση του ενδημικού νερόφιδου.
      Με  την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας  διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι  θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.» 
ΣΓ/ΓΕ/AP-23.06.009.04.849

Σχόλια

Ο χρήστης ttoppouzokypraios είπε…
Den ypirxe provlima kai me oikodomikes drastirioties entos H stis oxthes tis limnes Paralimniou?
Epitrope ksereis ti egine me afto?
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Σωστά θυμάσαι. Αν πας εδώ θα διαβάσεις και τις λεπτομέρειες με τις αναπτύξεις και που έγινε περιβαλλοντική μελέτη που έγινε αποδεκτή για να κτίσουν μέσα στη λίμνη.
Δεν ντρέπομαι να το πω ξανά ότι έχω την εντύπωση ότι τελικά οι περιβαλλοντικές μελέτες προστατεύουν περισσότερο τις εταιρείες ανάπτυξης παρά το περιβάλλον.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ithela na grapsw "na paei pou tziame tziai tziei o karagkiozis o ypourgos esoterikon pou edoke tes adeies kai tha plirosoume polla ekatommyria gia tis malakies tou" alla telika apofevgo to gia na men ertei mes ta xaramata spiti tou epitropou i astynomia na tou katasxei to pc kai na arkepsei na dierevna tis "malakias to kagkelo" kai tin "logokrisia tis psiras"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ