Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008

Καζανάκια αποχωρητηρίων .. 2

[Πολίτης]
Θυμάστε το θέμα Καζανάκια αποχωρητηρίων ... πιο κάτω που προκάλεσε και πολλές συζητήσεις;

Αυτή είναι απάντηση που πήρα από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ΟΕΒ:

Καζανάκια Αποχωρητηρίων και Χωρητικότητα
Σε συνέχεια της επιστολής σας ημερ. 20 Νοεμβρίου 2008, πληροφορείσθε ότι οι προδιαγραφές για τα οικολογικά καζανάκια αποχωρητηρίων που αναφέρετε είναι ορθές.
Η ΟΕΒ συμφωνεί με την υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού (καζανάκια αποχωρητηρίων) με οικολογικές προδιαγραφές σε νέες οικοδομές.
Πέραν τούτου η ΟΕΒ προτίθεται να συστήσει στα μέλη της όπως εγκαταστήσουν τέτοια καζανάκια στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους.

----------------------------
Και αυτή είναι η απάντηση που πήρα από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΚΕΒΕ:

Καζανάκια αποχωρητηρίων και χωρητικότητα
Σε συνέχεια της επιστολής σας ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2008 για το ίδιο θέμα επιθυμώ να σας αναφέρω ότι τα στοιχεία που σημειώνετε είναι ορθά. Η πλειάδα των Kαζανακιών που κυκλοφορούν στην αγορά έχει χωρητικότητα 6 λίτρων και τα συστήματα είναι συνήθως dual fIash ή τερματισμού της ροής του νερού με τον ίδιο μοχλό.
Εξακολουθούν φυσικά να κυκλοφορούν και παραδοσιακά καζανάκια 9 λίτρων με συστήματα ροής όλου του νερού αλλά δεν προτιμούνται από τους καταναλωτές. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες εισαγωγής δεν διατηρούν μεγάλα αποθέματα.

Θεωρούμε ότι η πρόταση σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι δεν αναμένεται να επιφέρει οποιαδήποτε αναστάτωση στην αγορά.
______________________________________
[Τώρα θα πρέπει να σταλεί επιστολή στους Υπουργούς]

7 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Τα καζανάκια πέραν των 6 λίτρων εξαφανιστήκαν από το εμπόριο στην Ελβετία εδώ και χρόνια. Στην Σουηδία έχει μοτέλλα των 3 λίτρων. Το πρόβλημαν όμως είναι το καζανάκι να είναι συμβατό τόσο με το αποχωρητήριο και με το σύστημα αποχετεύσεων. (εξ΄ού τζιαι τα προβλήματα που που επαρουσιαστήκαν στες πρώτες εφαρμογές στην Κύπρο). Για τα σουηδικά μοτέλλα πρέπει να μαζεύκεται αρκετόν υλικό σε ένα ενδιάμεσο αποχετευτικό σωλήνα, ο οποίος με το βάρος του νερού μπαλανσάρει ούλλον το υλικόν μιά φορα τζιαι έτσι με την φόραν που πιάννει δεν σταλώννει για να στουππώννει τους σωλήνες. Οι δε σωλήνες πρέπει να έχουν αρκετήν διάμετρον τζιαι κλίση για να τρέχει απρόσκοπτα το υλικό.

Στην κύπρο μόλις βάλεις χαρτί ακόμα τζιαι στων 12 λίτρων αποχωρητήρια στουππώννουν τα πάντα.

Τωρά σε πρώτυπα οικολογικά σπίτια εφαρμόζουνται ξηρές τουαλέττες.

Στο υπουργείο δημοσίων υποδομών στην Λοζάννη εδώ τζιαι 3 χρόνια έχουν ουρητήρια χωρίς νερό τζιαι χωρίς χημικά όπως αυτές. Νομίζω ότι πέραν που τα αυτονόητα (δηλαδή τα καζανάκια 6 λίτρων που δουλεύκουν χωρίς να τραβάς τον νιαγάραν 6 φορές) πρέπει να αρκέψουν σε πιλοτικόν επίπεδον τζιαι πιό πρωτοποριακά συστήματα.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο αλλά μήπως μπορείτε να μου υποδείξετε που μπορώ να βρώ στοιχεία για τα ποσοστα καπνιστων στην Κύπρο; Εψαξα και στην Eurostat αλλά δεν έμεινα και τόσο ικανοποιημένη απο τα δεδομενα που βρίκα.

Ευχαριστώ

Έυη

Theopemptou είπε...

@Εύη
Αυτές τις Στατιστικές θα τις βρεις από το Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Οικονομικών.
Στις Ιστοσελίδες της Υπηρεσίας υπάρχει και η πιο κάτω ανακοίνωση. [Δεν έχω υπόψη μου πιο παλιές στατιστικές, θα προσπαθήσω να τις βρω..]
"Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 θα αρχίσει η διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Έρευνας Υγείας στα νοικοκυριά. Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη της κατάστασης υγείας του πληθυσμού της Κύπρου και της χρήσης υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα, η έρευνα θα καλύψει θέματα όπως χρόνια προβλήματα υγείας, φυσική και συναισθηματική κατάσταση, χρήση υπηρεσιών υγείας, χρήση φαρμάκων, πρόληψη, διατροφή και καθημερινές συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, φυσική δραστηριότητα κλπ.
Η Στατιστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση προς όλα τα νοικοκυριά που περιλήφθηκαν στο δείγμα να δώσουν κάθε δυνατή βοήθεια στους απογραφείς που θα τους επισκεφθούν για τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου. "

PASYBIO είπε...

Κ. Επίτροπε, εάν το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση νερού, από που πρέπει να ξεκινήσουμε ώστε να έχουμε τα μεγαλύερα αποτελέσματα;

Α. Υπάρχουν στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες και την πραγματική κατανάλωση των καταναλωτών, ξενοδοχείων, βιομηχανικών μονάδων ή γεωργικών μονάδων ώστε να μπορούμε να εξαγάγουμε συμπέρασμα;

Β. Υπάρχουν στοιχεία που θα επέτρεπαν συγκρίσεις με άλλες χώρες;

Αντρέας είπε...

@PASYBIO
Κοιτάζοντας το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για εξοικονόμηση νερού όπως,

1. Σύγχρονο σύστημα υδροδότησης και άρδευσης. Κανένα από τα δύο δεν υπάρχει στην Κύπρο. Στο δίκτυο υδροδότησης έχουμε απώλειες που πολλές φορές ξεπερνούν το 40%. Είναι τέτοια η κατάσταση του που είναι ένας από τους τρεις λόγους που η Κύπρος εμφανίζεται (σε πολλές μελέτες) στην κατηγορία των "αναπτυγμένων" χωρών οι οποίες απειλούνται με εμφάνιση τριτοκοσμικών επιδημιών! Όσο για τα συστήματα άρδευσης... Είμαστε ακόμη στην δεκαετία του 60 (ή και πιο παλιά). Είναι απειροελάχιστες οι μονάδες με σύγχρονα συστήματα με αποτέλεσμα την τεράστια σπατάλη νερού.

2. Υδραυλικές εγκαταστάσεις: Πολλά μπορούν να γίνουν με απλές αλλαγές στα υπάρχοντα συστήματα. Δεν είναι καν ανάγκη να πάμε σε πολύπλοκες και ακριβές τεχνολογίες. Ακόμη και το τηλέφωνο της ντουζέριας να αλλάξουμε (δεν χρειάζεται υδραυλικός) μπορεί να μας δώσει μείωση κατανάλωσης μέχρι και 60% (κόστος λιγότερο από 5 ευρώ).

3. Συλλογή του νερού της βροχής στο σπίτι και χρήση του για πότισμα σε συνδιασμό με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες. Απλό αλλά το ντεπόζιτο μπορεί να είναι ακριβό.

4. Φιλτράρισμα του νερού που χρησιμοποιούμε για πλύσιμο στο σπίτι και χρήση του για πότισμα. Εγκατέστησα ένα τέτοιο σύστημα στην Αυστραλία για λιγότερα από 80 ευρώ. Κάλυπτει το μπάνιο, κουζίνα και πλυντήριο.

5. Εξαφανίζεις τις πισίνες για προσωπική χρήση.

6. Πότισμα μόνο με σύστημα με σταγόνες σε συγκεκριμένες ώρες.

7. Υδροβόρα φυτά όπως το γρασίδι δεν ποτίζονται!!!

Όπως καταλαβαίνεις τα 2 ως 7 ισχύουν και για μεγάλες μονάδες όχι μόνο για το σπίτι.

PASYBIO είπε...

Οι ιδιωτικές πισίνες πότε θα πάρουν σειρά;

Λεμέσια είπε...

Καλές Γιορτές κι ό,τι επιθυμείτε...

Χαιρετισμούς

Related Posts with Thumbnails