Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο Δάλι για αποχετεύσεις και κόμβους ..

Η σημερινή μέρα σήμερα στο Δάλι είχε σαν πρώτο θέμα το αποχετευτικό σύστημα και μετά συζητήσαμε και το θέμα του νερού και συζητήσαμε (αναπόφευκτα) και τον πρότυπο κυκλικό κόμβο για ελάχιστο νερό.
Τι έμαθα για το αποχετευτικό;
  1. Αρχικά είχε σχεδιαστεί και λειτουργούσε κάτω από μια ομπρέλα με το Πέρα Χωρίο Νήσου. Από το 2000 όμως έχει διαχωριστεί στα δύο η διοίκηση.
  2. Οι μισές από τις 1400 ανήκουν στο Δάλι και οι άλλες στο Πέρα Χωρίο.
  3. Το σύστημα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 500κμ την ημέρα και είναι στο μάξιμουμ της λειτουργίας του.
  4. Η τεχνολογία του είναι aeration ponds που ήταν στη μόδα στην Κύπρο τότε.
  5. Ο κεντρικός αγωγός από τα Πέρα φτάνει στο σύστημα του αποχετευτικού με αγωγό ο οποίος περνά μέσα από τον ποταμό. Όταν έχει νερό ο ποταμός, η ποσότητα του νερού που φτάνει στο σύστημα είναι τριπλάσια του κανονικού (1500κμ αντί 500κμ) και φυσικά το πλημμυρίζει.
  6. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Χρεώνονται μόνον είναι στο όριο κάλυψης του συστήματος (Α φάση) σε σχέση με τη φάση Β που οι χρεώσεις θα έπρεπε να είναι τέτοιες ούτως ώστε να μαζευτούν λεφτά για επέκταση του συστήματος. Τα έσοδα ανέρχονται σε £40000 ετησίως και τα έξοδα λειτουργίας σε £70000 - £80000 ετησίως.
  7. Το τέλος στο πόσιμο νερό είναι 10σεντ το κμ. Υπάρχει και η φορολογία στην εκτιμημένη αξία της γης (σε τιμές 1980! τα υπόλοιπα συμβούλια έχουν κάνει επανεκτιμήσεις).
  8. Οι αναλύσεις του επεξεργασμένου νερού γίνονται 1 φορά την εβδομάδα.
  9. Το νερό δίνεται εξ ολοκλήρου στη γεωργία. Μόνο ένας αγωγός υπάρχει και δεν μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους από ένα γεωργούς ταυτόχρονα. Έκαναν προσπάθειες (ιδιώτες) κατασκευής μικρής δεξαμενής αλλά ήταν από χώμα και δεν ... τώρα δεν υπάρχει δεξαμενή για το επιπλέον νερό!
  10. Το σύστημα είναι κάτω από τη φροντίδα ενός(!) ανθρώπου.
Πήγα εκεί γιατί άκουσα τις ιστορίες με το ξεχείλισμα του συστήματος αλλά και για να σχηματίσω ιδέα για το που βρίσκεται το θέμα της κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων στις κοινότητες.

Έχω συνάντηση στις 16/05/2008 με τον Υπουργό για το υδατικό και χρειάζομαι καλή προετοιμασία και έρευνα.

Σχόλια

Ο χρήστης Αποφράξεις Μαρκόπουλο είπε…
Το αποχετευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα. Είμαστε πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο χρήστης εκκενώσεις βόθρων είπε…
Συμφωνώ και επαυξάνω. Και παρά τα δις ευρώ που δαπανώνται για το αποχετευτικό, πόσα έργα γίνονται και πόσα λειτουργούν.
Ο χρήστης Αποφράξεις Αττικής είπε…
Ελπίζω κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δουν ζεστά και σοβαρά ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ο χρήστης Αποφραξεις είπε…
όπως και πολλά άλλα πράγματα...έτσι και στο αποχετευτικό δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στην Ελλάδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ