Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο Δάλι για αποχετεύσεις και κόμβους ..

Η σημερινή μέρα σήμερα στο Δάλι είχε σαν πρώτο θέμα το αποχετευτικό σύστημα και μετά συζητήσαμε και το θέμα του νερού και συζητήσαμε (αναπόφευκτα) και τον πρότυπο κυκλικό κόμβο για ελάχιστο νερό.
Τι έμαθα για το αποχετευτικό;
  1. Αρχικά είχε σχεδιαστεί και λειτουργούσε κάτω από μια ομπρέλα με το Πέρα Χωρίο Νήσου. Από το 2000 όμως έχει διαχωριστεί στα δύο η διοίκηση.
  2. Οι μισές από τις 1400 ανήκουν στο Δάλι και οι άλλες στο Πέρα Χωρίο.
  3. Το σύστημα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 500κμ την ημέρα και είναι στο μάξιμουμ της λειτουργίας του.
  4. Η τεχνολογία του είναι aeration ponds που ήταν στη μόδα στην Κύπρο τότε.
  5. Ο κεντρικός αγωγός από τα Πέρα φτάνει στο σύστημα του αποχετευτικού με αγωγό ο οποίος περνά μέσα από τον ποταμό. Όταν έχει νερό ο ποταμός, η ποσότητα του νερού που φτάνει στο σύστημα είναι τριπλάσια του κανονικού (1500κμ αντί 500κμ) και φυσικά το πλημμυρίζει.
  6. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Χρεώνονται μόνον είναι στο όριο κάλυψης του συστήματος (Α φάση) σε σχέση με τη φάση Β που οι χρεώσεις θα έπρεπε να είναι τέτοιες ούτως ώστε να μαζευτούν λεφτά για επέκταση του συστήματος. Τα έσοδα ανέρχονται σε £40000 ετησίως και τα έξοδα λειτουργίας σε £70000 - £80000 ετησίως.
  7. Το τέλος στο πόσιμο νερό είναι 10σεντ το κμ. Υπάρχει και η φορολογία στην εκτιμημένη αξία της γης (σε τιμές 1980! τα υπόλοιπα συμβούλια έχουν κάνει επανεκτιμήσεις).
  8. Οι αναλύσεις του επεξεργασμένου νερού γίνονται 1 φορά την εβδομάδα.
  9. Το νερό δίνεται εξ ολοκλήρου στη γεωργία. Μόνο ένας αγωγός υπάρχει και δεν μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους από ένα γεωργούς ταυτόχρονα. Έκαναν προσπάθειες (ιδιώτες) κατασκευής μικρής δεξαμενής αλλά ήταν από χώμα και δεν ... τώρα δεν υπάρχει δεξαμενή για το επιπλέον νερό!
  10. Το σύστημα είναι κάτω από τη φροντίδα ενός(!) ανθρώπου.
Πήγα εκεί γιατί άκουσα τις ιστορίες με το ξεχείλισμα του συστήματος αλλά και για να σχηματίσω ιδέα για το που βρίσκεται το θέμα της κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων στις κοινότητες.

Έχω συνάντηση στις 16/05/2008 με τον Υπουργό για το υδατικό και χρειάζομαι καλή προετοιμασία και έρευνα.

Σχόλια

Ο χρήστης Αποφράξεις Μαρκόπουλο είπε…
Το αποχετευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα. Είμαστε πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο χρήστης εκκενώσεις βόθρων είπε…
Συμφωνώ και επαυξάνω. Και παρά τα δις ευρώ που δαπανώνται για το αποχετευτικό, πόσα έργα γίνονται και πόσα λειτουργούν.
Ο χρήστης Αποφράξεις Αττικής είπε…
Ελπίζω κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δουν ζεστά και σοβαρά ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ο χρήστης Αποφραξεις είπε…
όπως και πολλά άλλα πράγματα...έτσι και στο αποχετευτικό δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στην Ελλάδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ