Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Υδατικό χρειάζεται δουλειά

Με το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με το υδατικό άρχισαν και τα διάφορα σχόλια υπέρ των αφαλατώσεων χωρίς λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προτού φτάσουμε στην τελευταία επιλογή της αφαλάτωσης.

(1) Τα υπόγεια νερά χρειάζονται προστασία από τα κτηνοτροφικά λύματα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

(2) Υπάρχουν πολλές χιλιάδες πισίνες στο νησί που κατακρατούν και εξατμίζουν πόσιμο νερό που αντιστοιχεί με τις ετήσιες ανάγκες πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

(3) Ποτίζουμε γρασίδια, γήπεδα και ξένα για το κλίμα μας φυτά με μεγάλες απαιτήσεις στο νερό.

(4) Αφήνουμε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου νερού, χρυσάφι για τους γεωργούς, να χάνεται στη θάλασσα και αλλού.

(5) Πρέπει να διαθέσουμε πόρους και να επισπεύσουμε την κατασκευή των κεντρικών συστημάτων αποχετεύσεων για να προστατεύσουμε τα υπόγεια νερά και να δώσουμε άφθονες ποσότητες νερού στη γεωργία για να αντικατασταθεί πόσιμο νερό που καταλήγει τώρα για άρδευση.

(6) Μεγάλης έκτασης οικιστικές αναπτύξεις θα πρέπει να υποχρεώνονται να προ πληρώνουν την εγκατάσταση σωλήνων του αποχετευτικού.

(7) Τα δίκτυα διανομής εκτός των μεγάλων υδατοπρομηθειών χάνουν μεγάλες ποσότητες νερού π.χ. Φρέναρος 46%, Γερμασόγεια 40%. Χρειάζεται προγραμματισμός για την αντικατάσταση των προβληματικών δικτύων.

(8) Το ένα τρίτο των Κοινοτήτων δεν έχουν υδρομετρητές για να γνωρίζουν πόσο νερό αντλούν για τους καταναλωτές τους και άρα ούτε πόσο χάνουν σε τρυπημένες σωλήνες.

(9) Η ισχύουσα τιμολόγηση του νερού διαφέρει σε κάθε περιοχή και χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση όπως επίσης και ποιοι παίρνουν δωρεάν νερό. Με βάση την Οδηγία 2000/60/ΕΚ θα πρέπει μέχρι το 2010 το νερό να χρεώνεται στην αξία του.

(10) Πρέπει να καθοριστεί καθολικό πρότυπο ψηλής ποιότητας υδρομετρητών νερού για να είναι όσο πιο σωστή γίνεται η χρέωση.

(11) Βγάζουμε το νερό της βροχής όσο πιο γρήγορα γίνεται στους οχετούς ενώ χώρες όπως η Γερμανία με λιγότερο πρόβλημα, έχουν υποχρεωτικούς όρους για τη συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού. Τα παλιά τα χρόνια είχαμε στέρνες.

(12) Χρειάζεται να επιβληθούν υποχρεωτικοί κανονισμοί στα είδη υγιεινής των σπιτιών και ιδιαίτερα των κοινόχρηστων χώρων για συστήματα με λιγότερη χρήση νερού.

(13) Χρειάζεται σοβαρή επανεξέταση των ειδών που καλλιεργούμε και τις ανάγκες τους σε νερό.

(14) Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το συντομότερο ο Φορέας Υδάτων στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με το νερό.

(15) Οι εκστρατείες εξοικονόμησης του νερού πρέπει να είναι συνεχείς και να εντατικοποιούνται όταν προβλέπονται εποχές ανομβρίας.

(16) Θα πρέπει να δημοσιεύεται ετήσια έκθεση με αναφορές για το πώς διατίθεται ο εθνικός αυτός πλούτος.

(17) Να αυξηθούν οι επιδοτήσεις, να γίνει καλύτερη διαφήμιση τους και να προχωρήσει η ίδια η κυβέρνηση σε τέτοιες εγκαταστάσεις στα ιδιόκτητα κτίρια της.

(18) Να μπεί αυστηρότερος έλεγχος στις διατρήσεις με ελεγχόμενους υδρομετρητές και να κλείσουν οι χιλιάδες των παράνομων διατρήσεων. Οι ζημιές από υπεράντληση χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να επανέλθουν σε καλή κατάσταση τα υπόγεια νερά.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα συστήματα αφαλάτωσης είναι:

(α) Ενέργεια: Οι αφαλατώσεις χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού αφού για τις δύο μονάδες η απαιτούμενη ενέργεια είναι 14.7ΜW (αντίστοιχο με την κατανάλωση 5000 air condition !), με το κόστος στην κατανάλωση ηλεκτρισμού των δύο μονάδων και μόνον να ξεπερνά τα €20 εκ (£12 εκ) το χρόνο.

(β) Κλιματικές αλλαγές – Ρύποι - ΑΗΚ: Η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων από τα φουγάρα της. Αυτό σημαίνει και μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού εφόσον δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να φύγουμε από το ρυπογόνο μαζούτ προς το λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο.

(δ) Φορτίο στην ΑΗΚ: Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού της ΑΗΚ είναι πλέον στα όρια τους και ως αποτέλεσμα τα ζεστά καλοκαίρια έχουμε υπερφόρτωση του δικτύου και διακοπές. Έχουμε υποχρέωση να μειώσουμε την κατανάλωσή μας και όχι να την αυξάνουμε.

(ε) Κόστος: Το νερό από τις μονάδες αφαλάτωσης στοιχίζει στο κράτος €33 εκ (£19.4 εκ) το χρόνο, για να αγοράζει νερό από €0.63 μέχρι €0.68 σεντ το κυβικό μέτρο νερού.

(ζ) Αβέβαιο μέλλον: Λόγω των συνεχών αυξήσεων του πετρελαίου και των ακόμη πιο περιοριστικών μέτρων λόγω Κλιματικών Αλλαγών, το κόστος στην παραγωγή νερού θα αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον, αν δεν καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά δικαιωμάτων θα αυξήσει κατά πολύ τη τιμή του ηλεκτρισμού και άρα και τη τιμή του νερού των αφαλατώσεων.

(η) Μεσόγειος: Το νερό της μεσογείου λόγω κυρίως στην περιεκτικότητά του σε Βόριο δεν αφαλατώνεται εύκολα και ορισμένοι θεωρούν ακόμη και το αποδεκτό όριο του Βορίου ψηλό.

Σχόλια

Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Τα είπες όλα αυτά στη μεγασύναξη για το υδατικό; Και αν τα είπες έχει κανέναν που ακούει;

Αυτόν που κάμνουμεν με τες αφαλατώσεις είναι να αντικάθιστούμεν μίαν εξάρτησην από μιαν άλλην χειρότερην. Το βαρέλλι πετρελαίου έφτασεν τα 105$ και ακόμα δεν εφτάσαμεν στο pick oil. Το να λύουμεν το πρόβλημα έλλειψης νερού με τες αφαλατώσεις, είναι σαν να χαιρούμαστεν που ένας χασιικλής έκοψεν το χασιίσιιν αλλά δεν ανυσηχούμεν που εγλύκανεν στην ηρωήνην. Αν δεν δώσουν βάρος να δράσουν πανω στην ζήτηση και εξακολουθούν να ππατσάρουν το πρόβλημαν αυξάνοντας την προσφοράν (και ταυτόχρονα την ζήτηση ενέργειας) σε 20 χρόνια θα κατηγορούμεν την τωρινή κυβέρνηση ότι υποθήκευσεν την ανάπτυξη του τόπου στους αράπηες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αν έκαμεν ένα λάθος δεν είναι που δεν έκτισεν καινούριους σταθμούς αφαλάτωσης. Είναι που δεν εκατόρθωσεν να δράσει αρκετά αποτελεσματικά στην μείωση της ζήτησης.

Στην Ελβετία που το νερό είναι σιονοτόν, τα τελευταία στάνταρτς των κυβερνητικών κτιρίων είναι με τουαλέττες με ξηρά ουρητήρια (βιοχημικός καθαρισμός χωρίς καθόλου χρήση νερού) και 4/6 λίτρων καζανάκια για τες λεκάνες. Στην αγορά δεν βρίσκεις πλέον άλλα από τα καζανάκι 4/6 λίτρων. Στην Κύπρο θεωρούμε οικονομία το να βάλουμε σακούλα εξοικονόμησης 2 λίτρων σε καζανάκι 18 λίτρων. Είμαστεν ασυγχώρητοι για την καθυστέρηση και ακριβώς όπως το είπατε κύριε επίτροπε, θέλει πολλή και πολυδιάστατη δουλειά.
Ο χρήστης Έλατο Χελιδόνι είπε…
Απορώ πως γίνεται σε μιά χώρα που η ανομβρία εν τόσο συχνό φαινόμενο, όι μόνο να μεν έχουμε λύση την σήμμερον ημέρα αλλά να είμαστε τζιαι σε αδιέξοδο.

Συνήθως, μια χώρα που εν σεισμόπληκτη(για παράδειγμα) καινοτομεί σε αντισεισμικά θέματα.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Αυτα είναι από τις σημειώσεις που είχα μαζί μου στη σύσκεψη. Ανέφερα μερικά λλά επειδή θα έχω ιδιαίτερη σύσκεψη με τον υπουργό για το θέμα δεν επεκτάθηκα πολύ. Η σύσκεψη επικεντρώθηκε εξάλλου στα άμεσα μέτρα.
Έφερα στην επιφάνεια το πρόβλημα με τις πισίνες εδώ και καιρό έστειλα επιστολές μίλησα με ανθρώπους αλλά δεν .. Θα επιμείνω όμως.
Όπως και στις πισίνες έτσι και για τα καζανάκια δεν θα υπάρχει κανείς να αναλάβει την ευθύνη, βλέπεται είναι θέμα νερού [Υπ. γεωργίας] αλλα περιλαμβάνεται στην άδεια οικοδομής[Υπ. Εσωτερικών].
Αν όλα αυτά σας φαίνονται παράξενα για ένα τόπο με υδατικό πρόβλημα που να δείτε ακόμη τι γίνεται με τα "δώρα" π.χ. στον αθλητισμό - γήπεδα. Το έψαξα και πρίν αλλά είχα δουλειά και το άφησα ... είμαι μόνος ακόμη.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
έκαμα και μιά πρόταση στο ποστ του πολίτη πίττα για τες πισίνες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φαίνεται ότι πλέον ούτε οι περικοπές που κάνουμε δουλεύουν όπως πρέπει. Εξηγούμαι:

Πριν να ξεκινήσουν, ο ρυθμός μείωσης των φραγμάτων ήταν γύρω στα 80 χιλιάδες κυβικά μέτρα την ημέρα. Όταν ξεκίνησαν οι περικοπές, έπεσε για κανα 10ήμερο κάτω από 30. Στο Πάσχα βγήκε στις 90 και μέχρι σήμερα κρατιέται στα 80 χιλιάδες κυβ. μέτρα.

Και αφού υπάρχουν σήμερα 24.5 εκατ. κυβ. μέτρα νερό (χωρίς να βγάλω τη λάσπη), τα φράγματα γίνονται όπως την αλυκή της Λάρνακας... σε 10 μήνες. Του χρόνου δηλαδή, όσοι αγόρασαν επιπρόσθετη δεξαμενή/πισίνα, θα τη γεμίσουν άμμο ή λάσπη;

υγ. Νομίζω αξίζει να διαβάσετε το σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού ΑΠΟΨΗ http://www.apopsi.com.cy πάνω στο υδατικό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
pote tha troxiodromithei i nomothesia gia tis pisines? giati etsi katastasi? opios thelei anigei ena lakko, ton gemizei kai ton kanei pisina. prosopiki mou apopsi ...prepei na dinete idiki adia gia afto kai episis na exei kai ksexoristi forologia opos foro politelias...H katastasi einai tragikotati. eimai sigouros ta gnorizete apo proto xeri...alla pieste tous armodious...pieste ton proedro!
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ανώνυμο:
Όπως θα δείτε και από την ανάρτηση Βήματα μπροστά ... 04/07/2008
έχω θέσει το θέμα στον Υπουργό Γεωργίας και η απόφαση για τις πισίνες είναι θα ζητηθεί βοήθεια από το Γενικό Εισαγγελέα για επιβολή ειδικής φορολογίας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
poli orea kai sas efxaristo gia tin enimerosi!
Ο χρήστης koutso είπε…
Aφού κατοικούμε στη κουλουφολάνδη το νερό θα σκεφτούμε όπως παρκάρουμε,όπως οδηγούμε,όπως φωνασκούμε,όπως κτίζουμε (δείτε με πόση περιβαλλοντολογική ευαισθησία κτίστηκαν τα κυβερνητικά κτίρια της Πάφου) αν δεν λειτουργήσουν τα κλιματιστικά θα ψοφίσουν οι εργαζόμενοι είμαστε για κλάματα.Εγώ εισηγούμαι όλοι να μετοικήσουμε πριν να είναι αργά.Τι δολοπλοκίες παίζονται άραγε τώρα με το νερό.Τόσο μαννοί είμαστε να μεταφέρουμε νερό με υπερωκεάνια....είμαστε για κλάματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλή η συλλογή βρόχινου νερού (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα πλυντήρια ρούχων) αλλά μιας και δεν βρέχει τακτικά σκέφτηκα πως θα μας ήταν χρήσιμη και η παραγωγή νερού από την ατμοσφαιρική υγρασία. Τόση που έχουμε κάτι θα βγάζει! Έτσι θα γίνεται και ο αέρας πιο ξηρός και δροσερός.

Για τις πισίνες, σε δύσκολες εποχές όπως αυτές που διανύουμε, δεν μπορεί να απαγορευτεί η χρήση τους ή να περιοριστεί σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας; λέω τώρα!
Ο χρήστης Orestis Tringides είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Orestis Tringides είπε…
Χαράλαμπε, μερικά ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ για το υδατικό πρόβλημα στην Κύπρο, μερικά στην Αγγλική.

(some documentary videos about the water problem in Cyprus, drought etc)

http://www.cyprus-tube.com/en/cyprus-tube.html?task=videodirectlink&id=2287

http://www.cyprus-tube.com/en/cyprus-tube.html?task=videodirectlink&id=1461

http://www.cyprus-tube.com/en/cyprus-tube.html?task=videodirectlink&id=2286

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μην είδατε τον Επίτροπο;

Την Παρασκευή ήταν η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η υπογραφή του διορισμού των νέων Επιτρόπων και εγώ δηλαδή. Πρέπει να πω ότι πριν γίνω Επίτροπος πριν 2 χρόνια σχεδόν, δεν είχα ούτε κοστούμι ούτε γραβάτες εκτός από μια κόκκινη που δεν θυμάμαι που τη βρήκα. Στο ΑΤΙ ήμουν πάντα με jeans, swetshirts και παπούτσια της γυμναστικής. Παρασκευή πρωί έβαλα το καλό μου κοστούμι και ξεκίνησα για τη δουλειά. Στο δρόμο όμως το σαραβαλάκι μου με πρόδωσε! Μεσα στη κίνηση της Μακαρίου, η μηχανή δούλευε αλλά δεν προχωρούσε. Άκουσα πολλά @#&** αλλά τι να έκανα; Το gearbox τα τίναξε! Κατάφερα να το βάλω στην άκρη, μετά από αρκετή ώρα λόγω traffic ήρθε και η οδική βοήθεια και πάμε μαζί στο γκαράζ του Honda. Καιγόμουν να πάω δουλειά, ο οδηγός όμως της οδικής βοήθειας με έπαιρνε αλλού, μετά από λίγο σταμάτησα να τον ρωτώ "γιατί πας απ' εδώ;" ήθελε να τσεκκάρει όλες τις γκόμενες στο κέντρο! Πέρασε πολλή ώρα ώσπου να πάμε στον Άγιο Δομέτιο ... Το αυτοκίνητο έμεινε στο γκαράζ "£200

Πλαστικά μιας χρήσης που θα ρυθμιστούν με νόμο

Σημείωση: Ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι εδώ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ    (Άρθρα 36Γ, 36Δ, 36Ε, 36Στ, 36Ζ, 36Η, 36Θ, 36Ι, 36ΙΑ και 36ΙΓ)   ΜΕΡΟΣ Α - Πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που καλύπτονται από το άρθρο 36Δ για τη μείωση της κατανάλωσης   1.     Κυπελάκια, περιλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους 2.     Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία: (1)   προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, (2)   συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και (3)   είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, όπως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, περιλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.   ΜΕΡΟΣ Β - Πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που καλύπτονται από το άρθρο 36Ε σχετικά με περιορισμούς διάθεσης στην αγορά   1

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α