Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2008

"Ζουμ" στα περιβαλλοντικά της Λεμεσού - Πολίτης

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην έκθεση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος
"Ζουμ" στα περιβαλλοντικά της Λεμεσού
[H σελίδα σε PDF
]


Με μέγιστο πρόβλημα της Λεμεσού την έλλειψη νερού, και έχοντας στο χέρι την καλύτερη λύση, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αποκαλύπτει στον "Π" κάποιες αράδες από τον πολυσέλιδο απολογισμό της υπηρεσίας του "Η θητεία μου λήγει στις 29/02/2008. Ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διορίσει Επίτροπο Περιβάλλοντος".
Είναι στις ειδήσεις του μπλοκ του (Theopemptou.blogspot.com) Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και ο προάγγελος της πιθανής αποχώρησής του από τη θέση του επιτρόπου, αλλά και της πιθανής κατάργησης του θεσμού που δεν έχει κατοχυρωθεί από τη Βουλή, ώστε να εξαρτάται τώρα η συνέχισή του από τον επόμενο πρόεδρο.
Μαζί με την επικείμενη κατάθεση της έκθεσής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Θεοπέμπτου, κάνει απολογισμό των όσων διεκπεραίωσε από τον Ιούλιο του 2006 που ανέλαβε τη θέση. "Εφτά πληγές"Εφτά περιβαλλοντικά προβλήματα για τη Λεμεσό, θυμίζει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.
Πρώτιστο, η έλλειψη νερού και η σπατάλη.
1. Επικοινώνησε με 106 κοινότητες της Λεμεσού. Στόχος να ερωτηθούν οι κοινοτάρχες αν έχουν κεντρικό μετρητή νερού. Εννιά από τις 106 κοινότητες δεν γνώριζαν αν έχουν κεντρικό μετρητή και 22 δεν έχουν. "Ένα ποσοστό 23% περίπου των κοινοτήτων δεν μπορούν να ελέγξουν τις απώλειες νερού που πιθανόν να έχουν λόγω της έλλειψης των κεντρικών μετρητών", επισημαίνει ο κύριος Θεοπέμπτου.
Την ίδια στιγμή κάποια Συμβούλια Υδατοπρομήθειας καταγράφουν εκπληκτικές απώλειες νερού. Η Γερμασόγεια χάνει το 40% του νερού που διακινεί στο υδρευτικό της σύστημα. Η Παρεκκλησιά το 39,7% και ο Άγιος Τύχωνας το 28%. Θα είχε, δηλαδή, σχεδόν διπλάσιο νερό να πιει η Λεμεσός αν εκμηδενίζονταν οι παράπλευρες απώλειες!2.
Ο υδροβιότοπος του Ακρωτηρίου είναι άλλη μια πληγή για τη Λεμεσό. Ο επίτροπος επισημαίνει την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης της περιοχής.
3. "Η χωροθέτηση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Λεμεσού, είναι κάτι που προβληματίζει περιβαλλοντικά", υποστηρίζει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, αφού η συγκέντρωση χιλιάδων φοιτητών στο κέντρο της πόλης, θα προκαλέσει μεγάλη οχληρία και αναστάτωση. "Θα ήταν καλό να δίνονταν λύσεις για το πού θα μένουν οι φοιτητές, θα ήθελα να έβλεπα ορατή λύση μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και ποδηλατόδρομους".
4. Η περιοχή Μονής, είναι ένα άλλο περιβαλλοντικό ζήτημα. Ως άλλο ένα λάθος κρίνεται να σφραγιστεί το τελευταίο κομμάτι παραλίας που παραμένει ελεύθερο στην περιοχή.
5. Το Συνεδριακό Κέντρο. "Ποιος δεν θα αντιδρούσε", το σχόλιο του Επιτρόπου, προβάλλοντας τον σεβασμό στη θάλασσα και το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής που προγραμματίζεται η ανέγερσή του.
6. Το Βατί. Ο αιώνιος σκουπιδότοπος της Λεμεσού, του οποίου η σωστή διαχείριση επιβάλλεται να γίνει άμεσα.
7. Το βουλιαγμένο πλοίο αμιάντου ανοιχτά της Λεμεσού, άλλη μια πληγή για την πόλη.
Πολιτική στήριξη αλλά...Την απόλυτη στήριξη, δέχθηκε ως θεσμός, δηλώνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. "Δεν γνώριζα τον Πρόεδρο καλά πριν το διορισμό μου και η συνεργασία μαζί του ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Όσες φορές απευθύνθηκα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η στήριξη του ήταν άμεση και συνήθως εντός της ιδίας μέρας", αναφέρει.
Στήριξη έχει αισθανθεί, αμέριστη μάλιστα, από απλούς πολίτες. "Κάθε φορά που έδινα το τηλέφωνό μου στον αέρα, σε κάποια συνέντευξη, πραγματικά τα τηλέφωνα έπεφταν βροχή. Είναι απίστευτο πόσα περιβαλλοντικά προβλήματα επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για μια ανοικτή γραμμή καταγραφής τους".
Στήριξη, δηλώνει πως έχει ο κύριος Θεοπέμπτου, από την Πολιτεία, αλλά όταν του ζητούμε να βαθμολογήσει τα προβλήματα που έχει επιλύσει η υπηρεσία του, αποφεύγει να απαντήσει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έθεσε η υπηρεσία του τις σωστές θέσεις περιβαλλοντικά, ούτε και πως δεν εργάστηκε επισταμένα για μια σωρεία προβλημάτων... "Κάποιες φορές είναι η δυσκινησία των διαφόρων υπηρεσιών, κάποιες φορές είναι δύσκολο να "ξηλώσεις" τακτικές που ακολουθούνται για χρόνια και να πείσεις πως πρέπει να αλλάξουν", δικαιολογεί.
Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες αρκετά προβλήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυσή τους, όπως το θέμα των παλιών ελαστικών, των μπαζών, του καθαρισμού της υπαίθρου και των παλιών αυτοκινήτων.
Ο ίδιος καθορίζει ως "αδύνατο σημείο" του θεσμού του Επιτρόπου Περιβάλλοντος τη δυσκολία παρακολούθησης της πορείας των θεμάτων που διερευνά. Τη δυσκολία, δηλαδή, αφότου εντοπίσει, ερευνήσει ένα θέμα και δρομολογήσει την επίλυσή του να ενημερώνεται για την πορεία των πραγμάτων. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως ο χρόνος του, τού επιτρέπει να ανοίγει ένα νέο θέμα "αφού μπει το νερό στ' αυλάκι" για το προηγούμενο, χωρίς να είναι εύκολο να γυρίζει πίσω.
Εμείς θα λέγαμε πως αδύνατο σημείο του θεσμού, είναι η ανυπαρξία επιστημονικής ομάδας που να ερευνά τα διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όταν αυτό που καλούμε Επίτροπος Περιβάλλοντος, είναι ο επίτροπος και μια γραμματέας, μπροστά στις τόσες απαιτήσεις της θέσης, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Αν λάβουμε μάλιστα, υπόψη ότι σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, όπου η Περιβαλλοντική Αρχή έχει προϋπολογισμό που αγγίζει τα 800 εκατομμύρια το χρόνο.Δέχθηκε και απειλές
Το ότι σε λίγο χρόνο με λίγα εφόδια ο θεσμός του Επιτρόπου Περιβάλλοντος παρήγαγε έργο, είναι αδιαμφισβήτητο. Τα δεκάδες φλέγοντα ζητήματα που καταγράφονται στην έκθεσή του είναι η απόδειξη.
Γιατί, τότε αισθάνεται να "τρίζει" η θέση του ο Επίτροπος και κυρίως γιατί να υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο θεσμός, θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς. Οι απαντήσεις κρύβονται πίσω από τους ίδιους λόγους που ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έχει δεχθεί απειλές με διάφορους τρόπους.
Είτε αυτές ήταν αυστηρού ύφους ..."προειδοποιητικές" επιστολές, είτε και κατευθείαν απειλές για να "κάτσει στ' αυγά του".
Ο λόγος είναι απλός. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, κρύβουν πίσω τους και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Πεδίον δόξης λαμπρόν για τους υποψήφιους Προέδρους, να δεσμευτούν από τώρα ότι θα στηρίξουν τον θεσμό του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
ΣΚΡΙΝΑΚΙ
Όραμα -πρότασηΟ κύριος Θεοπέμπτου μας μιλά για τον θεσμό που υπηρετεί, σαν να έχει ήδη αποχωρήσει από τη θέση του Επιτρόπου. Δίνει μάλιστα συμβουλές στον διάδοχό του, αν υπάρξει, και καταθέτει απόσταγμα της πείρας του κάποιες προτάσεις. Προτείνει, να δημιουργηθεί ένα τμήμα εξυπηρέτησης του κοινού, οι λειτουργοί του οποίου να μπορούν να ακούουν το πρόβλημα ή την εργασία που χρειάζεται να διεκπεραιώσει ο πολίτης που αποτείνεται για βοήθεια και να δύνανται να βοηθήσουν, άμεσα και πρακτικά. Να βοηθούν για παράδειγμα, στη συμπλήρωση διαφόρων αιτήσεων για άδειες που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά θέματα και να λύνουν απλά προβλήματα που γίνονται όμως πολύπλοκα γιατί ο πολίτης δεν έχει πού να αποταθεί. Θα μπορούσαν μάλιστα ανάλογα από τη δυσκολία τους αυτές οι εργασίες να εκτελούνται έναντι και κάποιου τέλους, ώστε να υπάρχουν και έσοδα στην υπηρεσία που θα δαπανώνται για τις ανάγκες της υπηρεσίας.
ΛΕΖΑΝΤΕΣ
Βατί Ο αιώνιος σκουπιδότοπος της Λεμεσού, του οποίου η σωστή διαχείριση, κατά τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, επιβάλλεται να γίνει άμεσα.
Amiantos thalassa Το βουλιαγμένο πλοίο αμιάντου ανοιχτά της Λεμεσού, αποτελεί άλλη μια πληγή για την πόλη.
ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Επιβάλλεται η σωστή διαχείριση του υδροβιότοπου Ακρωτηρίου, που δέχεται συχνά ανεπανόρθωτα πλήγματα.
Ελένη Γαβριήλ [ Ελένη σε ευχαριστώ πάρα πολύ ...]
Κωδικός άρθρου: 768166 ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/01/2008, Σελίδα: 40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails