Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008

Φιλελεύθερος: Τρύπιες μετρήσεις νερού σε μεγάλες κοινότητες

Τρύπιες μετρήσεις νερού σε μεγάλες κοινότητες
ΑΚΡΗ με πολλές κοινότητες που δεν τοποθέτησαν ακόμη κεντρικό μετρητή για να γνωρίζουν τις ποσότητες νερού που εισρέουν στους αγωγούς τους προσπαθεί να βρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
Κληθείς να απαντήσει, πώς γνωρίζουν τα κοινοτικά συμβούλια τις ποσότητες νερού που ρέουν στους αγωγούς τους, ώστε να πληρώνουν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το νερό που καταναλώνουν ως κοινότητες, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε, πως όπως προκύπτει από δική του έρευνα, τα κοινοτικά συμβούλια απλώς μετρούν την ένδειξη σε κάθε μετρητή που είναι εγκατεστημένος σε κάθε υποστατικό και χρεώνουν την ποσότητα αυτή, χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχουν απώλειες είτε από διαρροές σε αγωγούς είτε από άλλους λόγους.
Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και όταν οι κοινότητες προμηθεύονται νερό από δικές τους γεωτρήσεις. Οι απώλειες νερού σε κοινότητες φτάνει μέχρι και 40% κάτι το οποίο επισημαίνει εδώ και χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία. Στην έκθεση του 2006 αναφέρεται ότι για την καλύτερη διαχείριση της υδατοπρομήθειας, εισηγήθηκε την καταγραφή της ποσότητας νερού που αγοράζεται ή αντλείται από ιδιωτικές γεωτρήσεις και τη σύγκριση με την ποσότητα νερού που διοχετεύεται στο σύστημα ύδρευσης, καθώς επίσης και με την ποσότητα που τιμολογείται στους καταναλωτές.
Οποιεσδήποτε σημαντικές διαφορές θα πρέπει να διερευνώνται για να εντοπίζονται οι λόγοι για την απώλεια νερού, τονίζεται στην έκθεση.
Όσον αφορά μεμονωμένα κοινοτικά συμβούλια, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Συνοικισμού Ανθούπολης το ποσοστό απώλειας νερού κατά το 2005 ήταν 26% (30% το 2004) και αντιπροσωπεύει 37.867 κυβικά μέτρα νερού.
Στο Κοινοτικό Συμβούλιο Γερίου το ποσοστό απώλειας νερού ήταν 38,73% (34,48% το 2003) και αντιπροσωπεύει 217.644 κυβικά μέτρα νερού.
Στο Κοινοτικό Συμβούλιο Τσερίου το ποσοστό απώλειας νερού ανήλθε κατά το 2005, σε 20% και αντιπροσωπεύει ποσότητα 81.937 κυβικά μέτρα νερού.
Στον Άγιο Τύχωνα, η απώλεια νερού κατά το 2005 ήταν 465.496 κυβικά μέτρα (28,4%) από το κυβερνητικό υδατικό έργο Αμαθούντας και 60.872 κυβικά μέτρα (34,4%) από το κοινό σχέδιο Μουταγιάκας.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails