Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2008

"Αβέβαιη η θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος"

"Αβέβαιη η θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος
Εναπόκειται στο νέο Πρόεδρο - Πολίτης

Ο διορισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο οποίος αποτελεί καινοτομία της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν έχει κατοχυρωθεί νομικά καθώς εκκρεμεί ακόμη στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα τον κατοχυρώνει. Ο νυν Επίτροπος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος διορίστηκε την 1η Ιουλίου 2006 ολοκληρώνει τη θητεία του στις 29 Φεβρουαρίου, όπως και ο νυν Πρόεδρος. Η εκλογή νέας κυβέρνησης, εκτός αυτής του Τάσσου Παπαδόπουλου που έχει δεσμευτεί, δεν συνεπάγεται και συνέχιση του θεσμού.
Ενός θεσμού τον οποίο υποστηρίζει με σθένος ο κ. Θεοπέμπτου, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νέος Επίτροπος, χαρακτηρίζοντάς τον ιδιαίτερα σημαντικό. Μιλώντας στον "Π" τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις η παρέμβαση -έστω και συμβουλευτική- του Επιτρόπου ήταν σωτήρια.
Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε, ετοιμάζει αυτές τις μέρες 80σέλιδη έκθεση για να παραδώσει στον Πρόεδρο με την οποία δίνεται η κατάσταση του Περιβάλλοντος και η συνεισφορά του Επιτρόπου στον τομέα αυτό. Να σημειωθεί ότι ο ρόλος του Επιτρόπου είναι συμβουλευτικός και δεν μπορεί να έχει εκτελεστική εξουσία καθώς αυτή, βάσει Συντάγματος, ασκείται μόνο από υπουργεία. "Η άμεση σύνδεση όμως με τον Πρόεδρο και η στήριξη που μου δίνει, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο χρησιμοποιούσα όμως μόνο όταν έφτανα σε αδιέξοδα και πάντα με επιτυχία γιατί η στήριξη δεν ήταν θεωρητική" τονίζει ο Επίτροπος.
Τα κώλυμα
Ύποπτη θεωρεί από την πλευρά του, ο γγ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο οποίος συνέτεινε σημαντικά στη δημιουργία του θεσμού, την καθυστέρηση για την ψήφιση νομοθεσίας που θα κατοχυρώνει το διορισμό του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
Ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε αντιδράσεις που υπάρχουν γύρω από τη λειτουργία του θεσμού -ποιος θα αντικαθιστά τον Επίτροπο όταν ασθενεί, πόσα μέλη θα απαρτίζουν το συμβούλιό του, από ποιους οργανισμούς θα προέρχονται.
Ο κ. Θεοπέμπτου ενίσταται βέβαια στο γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η επιστημονική υποστήριξη του Επιτρόπου παρά μόνο η γραμματειακή.
ΦΛΑΣΑΚΙ
Η συνεισφοράΣτη διετή θητεία του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος έχει ασχοληθεί με πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συναντήθηκε με διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις με σκοπό να βρεθούν λύσεις τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στον περιορισμό των αποβλήτων.
Ο Επίτροπος είχε πρωτοτυπήσει με τη δημιουργία ιστοχώρου στον οποίο ενημερώνει καθημερινώς για τις ενέργειές του τους πολίτες. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τον επισκεφτούν στο http://theopemptou.blogspot.com/.
ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
Κωδικός άρθρου: 768051
ΠΟΛΙΤΗΣ - 19/01/2008, Σελίδα: 28"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails