Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ήρθε και η ώρα για τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρισμούΟ έξυπνος μετρητής θα αντικαταστήσει σύντομα τον παραδοσιακό μετρητή ηλεκτρισμού που έχουμε στα σπίτια μας δίνοντας μας ένα εξαιρετικό βοήθημα στη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας μας.

Στόχος της ΕΕ είναι τα 80% των μετρητών της κάθε χώρας να είναι έξυπνοι μετρητές μέχρι το 2020 και με βάση την Οδηγία 2009/72/ΕΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2012 τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους.
Στο Παράρτημα 1 της Οδηγίας αναφέρεται ότι «η υλοποίηση αυτών των συστημάτων μέτρησης δύναται να υπόκειται σε οικονομική αξιολόγηση όλων των μακροπρόθεσμων στοιχείων κόστους και οφέλους για την αγορά και τους επιμέρους καταναλωτές, σε σχέση με τη μορφή ευφυούς μέτρησης που είναι οικονομικά περισσότερο εύλογη και αποδοτική, καθώς και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο είναι εφικτή η εξάπλωση των συστημάτων».
Η Οδηγία αναφέρει επίσης ότι «εάν η ανάπτυξη ευφυών μετρητών εκτιμηθεί θετικά, τουλάχιστον το 80 % των καταναλωτών πρέπει να εξοπλιστούν με ευφυή συστήματα μέτρησης έως το 2020»

Στη σύσταση για την προετοιμασία και σταδιακή εφαρμογή των έξυπνων μετρητών η ΕΕ δίνει και κατευθυντήριες γραμμές για το τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση με αναφορές στην:
 • προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες,
 • ανάλυση κόστους-οφέλους,
 • ανάλυση ευαισθησίας,
 • αξιολόγηση των επιδόσεων, των εξωτερικών επιδράσεων και του κοινωνικού αντίκτυπου,
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η περιγραφή για τις ελάχιστες υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι νέοι αυτοί μετρητές στους καταναλωτές με τη δυνατότητα ανάγνωσης μετρήσεων απευθείας από τον πελάτη και την ανανέωση των ενδείξεων μετρητών αρκετά συχνά ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση των πληροφοριών για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας από τους καταναλωτές.

Όσον αφορά τις εταιρείες πώλησης ηλεκτρισμού, με βάση τη σύσταση οι έξυπνοι μετρητές θα πρέπει να έχουν τις πιο κάτω ελάχιστες δυνατότητες:
 • Δυνατότητα εξ αποστάσεως ανάγνωσης των μετρητών.
 • Πρόβλεψη αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του ευφυούς συστήματος μέτρησης και εξωτερικών δικτύων για τη συντήρηση και τον έλεγχο του συστήματος μέτρησης.
 • Δυνατότητα μετρήσεων με επαρκή συχνότητα ώστε οι πληροφορίες να χρησιμοποιούνται για τον προγραμματισμό του δικτύου.
 • Υποστήριξη προηγμένων συστημάτων τιμολόγησης.
 • Δυνατότητα εξ αποστάσεως εκκίνησης/διακοπής της σύνδεσης.
 • Παροχή ασφαλών επικοινωνιών για δεδομένα.
 • Πρόληψη και ανίχνευση απάτης. Αυτή η λειτουργία σχετίζεται με την πλευρά της προσφοράς: ασφάλεια και προστασία από κακόβουλες πράξεις όσον αφορά την πρόσβαση.
Οι έξυπνοι μετρητές έχουν και τα προβλήματα τους και προκαλούν πολλές συζητήσεις στο εξωτερικό:
 • Υπάρχει θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων εφόσον η εταιρεία γνωρίζει από την κατανάλωση πότε κάποιος είναι στο σπίτι και στοιχεία από τον τρόπο ζωής του.
 • Μπορεί η κλιμακωτή και ανά ώρα χρέωση να είναι τέτοια που στο τέλος αντί εξοικονόμηση, η εταιρεία ηλεκτρισμού να αυξήσει τα κέρδη της, γιατί αν για παράδειγμα το φτηνό ρεύμα είναι στις 3 το πρωί δε θα μπορεί να το αξιοποιήσει η μεγάλη μάζα του πληθυσμού.
 • Στα φτωχικά νοικοκυριά όπου η κατανάλωση είναι ήδη χαμηλή το κόστος αγοράς του έξυπνου μετρητή είναι δυσανάλογα ψηλό και ίσως και αχρείαστο.
 Στην Κύπρο η ΑΗΚ ετοιμάζει πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ...ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.


The Great “Smart Meters” Hoax. Electromagnetic Fields Are Real And Dangerous To Our Health

http://wakeup-world.com/2012/10/23/the-great-smart-meters-hoax-electromagnetic-fields-are-real-and-dangerous-to-our-health/

How Do Smart Meters Affect Your Health?
Thousands of people have complained of tinnitus, headaches, nausea, sleeplessness, allergies, heart arrhythmia, and other symptoms after a ‘smart’ meter was installed. An increasing number of people are developing “electro-sensitivity”. There are also reports of ‘smart’ meter interference with pacemakers and other implants.

European surveys have shown at least 1 in 20 people are moderately or severely sensitive to RF EMF radiation, experiencing one or more of the symptoms above. Human, animal and cell culture studies indicate long term systemic health effects from radiation, including hormone disruption, DNA damage, leakage of blood-brain barrier, sperm count reduction and damage, sleep disorders, learning difficulties, ADHD, dementia and cancer. There is concern that pregnant women and children are particularly vulnerable.


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Ναι, πέραν από τις διάφορες άλλες έγνοιες σχετικά με τους μετρητές αυτούς πιθανόν να έχουμε και την έγνοια των ηλεκτρομαγνητικών αν επιλεγεί το wifi σαν τρόπος σύνδεσης.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ?

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?

ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ Η ΟΧΙ? ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η/ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ?

ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Μα γι αυτό το έγραψα αυτό η μελέτη έπρεπε να σταλεί στην ΕΕ στις 3 του Σεπτέμβρη, μελέτη δεν έγινε, υποψιάζομαι ότι δεν θα ξέρουν ποιος πρέπει να την κάνει και η ΑΗΚ προχωρεί με την εγκατάσταση 3000 μετρητών από μόνη της!

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ. ΜΙΑ ΧΑΡΑ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ?

LOVE CYPRUS... ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΜΑΣ.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΧΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ,ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΦΗΝΑ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.


ΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ.

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ LEED.

Dependent World είπε...

Απίστευτο συμβάν στις ΗΠΑ: Μητέρες συλλαμβάνονται γιατί δεν αποδέχονται την εγκατάσταση ''έξυπνων μετρητών''!!! (2 BINTEO)

http://dependent-world.blogspot.com/2013/01/miteres-sullamvanontai-stis-HPA-giati-den-apodexontai-tin-egkatastasi-exipnwn-metritwn.html


Σε αυτές τις καταστάσεις θα καταντήσουμε και εμείς κ. Θεοπέμπτου;
Σας ενημέρωσε κανείς απο την ΑΗΚ ή κάνουν ότι τους κατέβει;;;

Related Posts with Thumbnails