Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Lets Do It Cyprus τα πρώτα στοιχεία

Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για το περιβάλλον του τόπου μας αφού είχαμε την μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού που έγινε ποτέ στο νησί μας σαν μέρος της διεθνούς εκστρατείας Lets Do It World.

Τα αποτελέσματα μέχρι τη 1μμ και με βάση την αναφορά που έχουν κάνει στα τοπικά γραφεία ελέγχου σε όλη την Κύπρο, για τα πρώτα περίπου 2270 άτομα που έχουν δηλώσει λεπτομερεί στοιχεία για 200 σημεία καθαρισμού, είναι ότι έχει γίνει συλλογή 224 σακουλιών με μόνο τενεκεδάκια που θα πάνε στον οργανισμό Cans For Kids, 850 σακούλια με ανακυκλώσιμα υλικά PMD που θα πάνε στην ανακύκλωση και 990 μεγάλα σακούλια με σκουπίδια.
Τα στοιχεία όμως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί αφού πολλές ομάδες ιδίως από αυτές που είχαν κάνει την δική τους οργάνωση δεν έχουν ακόμη δώσει αναφορά.
Τελική αναφορά της εκστρατείας θα γίνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα γίνει σε λίγες μέρες.
Οι καθαρισμοί έγιναν σε πόλεις και κοινότητες, στην ύπαιθρο, σε φράγματα, ποταμούς, δάση, σε απότομη περιοχή από ειδικούς διασώστες με σχοινιά και καθαρισμού του βυθού από τοπική ομάδα δυτών στον Ακάμα.

Χαρακτηριστική αντίδραση πολλών που έχουν συμμετέχει στον καθαρισμό είναι η το αρνητικό συναίσθημα που αντίκρισαν όταν επισκέφθηκαν τους χώρους αφού πολλοί δεν γνώριζαν πόσο λερωμένες είναι ορισμένες περιοχές ακόμη και σε πόλεις, με σκουπίδια όλων των ειδών.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το τσιμεντοποίο Βασιλικού δεχόταν φορτηγά με ελαστικά, το ΧΥΤΑ Πάφου, το ΧΥΤΥ στην Κόσιη, και οι επαρχιακοί σκυβαλότοποι δέχονταν τα υλικά χωρίς χρέωση, οι ανακυκλωτές μετάλλων δέχονταν τα μέταλλα που είχαν συλλεγεί και οι εταιρείες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού δέχονταν όλες τις παλιές συσκευές που βρίσκονταν στους χώρους.
Φωτογραφίες από τις δράσεις των διαφόρων εθελοντικών ομάδων, κυβερνητικών τμημάτων, ημικρατικών οργανισμών, Κοινοτήτων και Δημοτικών αρχών θα βρείτε πολλές στο Facebook.
Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε το μεγάλο μας χορηγό που ήταν η εταιρεία Alpari, την CYTA και τους πολλούς υποστηρικτές της εκστρατείας αυτής τη διοργάνωση της οποίας ανάλαβε μια ομάδα εθελοντών, τους αφανής ήρωες που εργαζόταν μέρα νύχτα εδώ και πολύ καιρό με πενιχρά μέσα να κάνει όλη αυτή τη διοργάνωση.

Τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε και όλα τα ΜΜΕ που στήριξαν την εκστρατεία με εκπομπές αλλά και με τη δωρεά μετάδοση των διαφημίσεων μας.

Πέρα από το δικό μου χρόνο και τη χρήση των γραφείων του επιτρόπου για τις συναντήσεις δεν έχει ζητηθεί κονδύλι από το κράτος για την εκστρατεία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί το Let's Do It Cyprus.

Όμως είναι κρίμα που χιλιάδες ευαισθητοποιημένα άτομα καθαρίζουν αυτά που χιλιάδες αναίσθητοι λερώνουν.

Let's Not Trash Cyprus!

Related Posts with Thumbnails