Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αστεία με τα τηγανέλαια!

Το θέμα είναι σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής!

Οδηγίες:

Οι σχετικές Οδηγίες είναι οι πιο κάτω, οι οποίες και επισυνάπτονται:
  • Η Οδηγία 2003/30/ΕΚ σχετικά με την προώθηση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές.
  • Η Οδηγία 2003/96/ΕΚ για σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εταιρείες που παράγουν από μόνες τους βιοντίζελ, υποχρεώνονται από το Τελωνείο να πληρώνουν φόρο καυσίμου και ΦΠΑ.

Παλαιοτέρα, είχαμε πρόβλημα με τον Τελωνείο όσον αφορά την εισαγωγή πρώτης ύλης απαραίτητης για την κατασκευή του βιοντίζελ αλλά αυτό δεν δημιουργεί πλέον πρόβλημα.

Στην Οδηγία 2003/96/EK στο άρθρο 15 υπήρχε περιθώριο για την Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει μείωση των της φορολογίας των βιοκαυσίμων στο μηδέν μέχρι το 2008 αλλά η ημερομηνία πέρασε και δεν το διεκδικήσαμε.

Στην περίπτωση όμως όπου ένας αδειούχος ιδιώτης μαζεύει τα τηγανέλαια και τα μετατρέπει σε βιοντίζελ για δική του χρήση χωρίς να κάνει οποιαδήποτε πώληση ή η οποιαδήποτε άλλη αγοραπωλησία, η φορολόγηση είναι εντελώς παράλογη και αμφιβάλλω αν υπάρχει οτιδήποτε παρόμοιο στην κυπριακή φορολογία πέραν από τα τέλη ακινήτου.

Επομένως η προσωπική μου άποψη είναι ότι η απαίτηση φορολογίας από τα άτομα που μετατρέπουν τα τηγανέλαια σε βιοντίζελ για δική τους χρήση  πρέπει απλά να σταματήσει.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

2 σχόλια:

K.K είπε...

Ας βάλουν μια πρόταση νόμου ως προς αυτό μέσα στη Βουλή οι Οικολόγοι. Ιδου πεδίον δόξης λαμπρόν.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Μα το θέμα εδώ είναι ότι δε νομίζω ότι το κράτος έχει δικαίωμα να φορολογεί κάτι που έκανα στις εγκαταστάσεις μου και δεν το πώλησα!
Παίρνεις τα λάδια, τα κάνεις βιοντίζελ, τα βάζεις στο πετρέλαιο του εργοστασίου /εργαστηρίου σου και θέλουν φόρο!

Related Posts with Thumbnails