Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σπόροι και αγγουράκια της Χλώρακας

Έχει καιρό που ψάχνω ένα θέμα με τα κυπριακά είδη λαχανικών που εξαφανίστηκαν (για μένα μια εγκληματική αμέλεια) πήρα αυτό από την Ελλάδα.
Να το διαβάσεται έχοντας υπόψη τα Γενετικά Τροποποιημένα και τα υβρίδια ... για να φάμε πληρώνουμε πνευματικά δικαιώματα ... δοκιμάστε να αγοράσετε λαχανικά και θα καταλάβετε τι λέω ... π.χ. κυπριακές όμορφες μυρωδάτες ντομάτες ή αγγούρια της Χλώρακας ... χάθηκαν άραγε για πάντα;
----------------------------


Κάλεσμα της Βαντάνα Σίβα ( http://www.youtube.com/watch?v=GR-Pndxsnx8 )
ΔΡΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ
Σας καλώ μαζί με εκατοντάδες και χιλιάδες στην Παγκόσμια Συμμαχία για την απελευθέρωση των σπόρων, να συμμετέχετε μαζί μας στο Δεκαπενθήμερο Δράσεων για την Απελευθέρωση των Σπόρων που θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, επέτειο γέννησης του Γκάντι, μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων.
Γιατί χρειαζόμαστε την απελευθέρωση των σπόρων; Γιατί πρέπει να δράσουμε για την Απελευθέρωση των Σπόρων; Επειδή όλα τα είδη νομικών και τεχνολογικών δομών έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την υποδούλωση των σπόρων. 
Παλιά είχαμε τη δουλεία, όπου οι άνθρωποι εμπορεύονταν ανθρώπους, τους κατείχαν σαν περιουσιακά στοιχεία. Μερικοί άνθρωποι το θεώρησαν αυτό ανήθικο, παράνομο και οργάνωσαν το κίνημα κατάργησης της δουλείας. Τώρα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για ένα κίνημα κατάργησης μιας νέας μορφής υποδούλωσης για κάθε ζωή στη γη: Οι σπόροι του μέλλοντος μας, οι σπόροι της ελευθερίας μας.
 Γιατί επιλέγουμε τις 2 Οκτωβρίου για το ξεκίνημα αυτών των δράσεων; Επειδή ο Γκάντι μας είπε το 1901 πως «Όσο θα υπάρχει η δεισιδαιμονία ότι πρέπει να υπακούονται οι άδικοι νόμοι, τόσο θα υπάρχει δουλεία» και έγινε ένας μεταξύ πολλών: Martin Luther King, και άλλων, που είπαν: «Δεν θα υπακούμε σε άδικους νόμους, θα υπακούμε σε έναν ανώτερο νόμο, τον ανώτερο νόμο της ανθρωπότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον ανώτερο νόμο της Γαίας, της Pachamama, της Vasundhara, της Bhumi για την οικολογική βιωσιμότητα». 
Τα νέα πρότυπα παραβιάζουν αυτόν τον ανώτερο νόμο και γι' αυτό δεν πρέπει να υπακούσουμε. Μπορούμε να μην υπακούμε δημιουργικά, μπορούμε να μην υπακούμε με την αποθήκευση και την ανταλλαγή σπόρων, που δεν έχουν κατοχυρωθεί με ευρεσιτεχνία από μια γιγάντια εταιρεία και πέντε τέτοιες εταιρείες ελέγχουν ήδη το 75% των εμπορεύσιμων σπόρων στον κόσμο. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να τα αρπάξουν όλα. 
Πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά το σπόρο μας και μαζί με αυτόν, την Ελευθερία των σπόρων μας. Μπορούμε να παρακούσουμε τους νόμους που καθιστούν τους σπόρους μας παράνομους: σε κάθε χώρα γίνονται απόπειρες να απαγορευθούν οι ποικιλίες που κατέχουν οι γεωργοί, να απαγορευθούν οι φυλαγμένοι σπόροι, να απαγορευθούν οι ελεύθερες ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων. Το 2004 το προσπάθησαν στην Ινδία μέσω ενός νέου νόμου περί σπόρων που θα καθιστούσε παράνομο για τους γεωργούς να κατέχουν δικούς τους σπόρους: νόμοι που απαιτούν «καταγραφή σπόρων», «υποχρεωτική αδειοδότηση» και αντιμετωπίζουν την ποικιλομορφία της γεωργικής αναπαραγωγής και την εξέλιξη της φύσης σαν παρανομία επιβάλλοντας μας τους τοξικούς σπόρους, την ομοιομορφία που οι εταιρίες χρησιμοποιούν με σκοπό τον έλεγχο της αγοράς των σπόρων. Μπορούμε να αρχίσουμε να αποθηκεύουμε σπόρους στο μπαλκόνι μας, στον κήπο μας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε αυλή, σε κάθε ναό: παντού. 
Ας  αρχίσουμε δηλώνοντας σε κάθε σπίτι, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε δήμο, στις περιοχές μας: «Ζώνες Ελεύθερων Σπόρων» όπου οι παράνομες νομοθεσίες ευρεσιτεχνίας των σπόρων και η ποινικοποίηση των δικαιωμάτων των γεωργών να διατηρούν σπόρους δεν τηρούνται, επειδή οι υψηλότεροι ηθικοί και οικολογικοί νόμοι κυβερνούν τις ζωές μας. Και ας δράσουμε εντατικά και συντεταγμένα, με τα χέρια μας ενωμένα έως τις 16 Οκτωβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, η ημέρα που ο κόσμος γιορτάζει την ασφάλεια των τροφίμων, την επισιτιστική κυριαρχία. Δεν υπάρχει επισιτιστική κυριαρχία χωρίς την κυριαρχία των σπόρων, δεν υπάρχει ελευθερία τροφίμων χωρίς την ελευθερία των σπόρων. 
Δεν είναι ότι δεν θα ενεργήσουμε τις άλλες μέρες: κάθε μέρα, κάθε γεύμα, κάθε εποχή είναι μια ημέρα για δράση και θα συνεχίσουμε μέχρι ο τελευταίος σπόρος, ο τελευταίος αγρότης, το τελευταίο παιδί να έχει Ελευθέρους Σπόρους, άρα και Ελεύθερη Τροφή. Αλλά θέλουμε να δράσουμε έντονα σε αυτό το Δεκαπενθήμερο της Απελευθέρωσης των Σπόρων ώστε να είναι σαν την ακτίνα λέιζερ, που μπορεί να κόψει, να είναι σαν τη συνέργια ενός πολλαπλασιαστή και ενός ενισχυτή. Ας αναγνωρίσουμε ότι είμαστε μια ανθρωπότητα και μια οικογένεια στη γη και πως ενεργώντας από κοινού έχουμε τη δύναμη να φέρουμε καλύτερη τάξη σε αυτόν τον κόσμο. 
Γιορτάστε μαζί μας την Απελευθέρωση των Σπόρων, ενταχθείτε στο Δεκαπενθήμερο δράσης από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 16 του Οκτώβρη. Βαντάνα Σίβα
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο http://seedfreedom.in/ (Αγγλικά)
Και στη σελίδα του Πελίτι στα Ελληνικά http://www.peliti.gr/pages/vandana.htm

Στις 21, 22 και 23 Απριλίου στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα που οργάνωσε το Πελίτι με την υποστήριξη της Πανευρωπαϊκής  Εκστρατείας  για την Αυτοδυναμία για τους Σπόρους (www.seed-sovereignty.org)   είχαμε συζητήσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τις 16 Οκτωβρίου 2012, με αφορμή την παγκόσμια μέρα διατροφής. Αυτές οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο παγκόσμιο κάλεσμα που κάνει η Βαντάνα Σίβα  και θα πραγματοποιηθούν  στο διάστημα από 2 έως 16 Οκτωβρίου 2012. Ως Πελίτι έχουμε υπογράψει τη Διακήρυξη Ελευθερίας των Σπόρων http://seedfreedom.in/declaration/ και σχεδιάζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα μας www.peliti.gr και στο ημερολόγιο εκδηλώσεων http://www.peliti.gr/pages/imerologio_ekdiloseon.htm
Για την καλύτερη ενημέρωση σας πάνω στο θέμα των σπόρων σας προτείνουμε να δείτε τα δύο βίντεο που προβλήθηκαν στις 22 Απριλίου 2012 στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα. Τα βίντεο υποτιτλίστηκαν από εθελοντές του Πελίτι.
«Σπόροι που αντέχουν»
«Εν αρχή ην ο Σπόρος»

6 σχόλια:

Invictus είπε...

Εθκιάβασα τον τίτλο τζαι ο νους μου επήεν [δαμέ]

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Τέλειο !!!
Ξέρει κανείς που είναι ?

Invictus είπε...

http://www.oncyprus.com/gr/biz/3196/contacts/id/3008.html

Νίκος Λαζάρου είπε...

να κανονίσουμε συνάντηση γι ανταλλαγή σπόρων στο χωρκό μας. έχει καιρό που το σκέφτουμαι αλλά δεν ξέρω πόσοι ασχολούνται με τούτο το θέμα.

εγώ πάντως εν έχω τίποτε απολύτως. ούλλοι μου οι σπόροι εν 'γορασμένοι που το εμπόριο δυστυχώς.

εσύ που γυρίζεις την Κύπρον ούλλην τα χωρκά, ρώτα πέρκι προλάβουμε κανάν παλιό σπόρο.

Aceras Anthropophorum είπε...

στην Ελβετία έχουμεν το pro spicie rara (http://www.prospecierara.ch/) όπως επίσης τζιαι το retropomme (http://www.retropomme.ch/nouveau/)που εν μόνο για τα φρούτα, ιδίως τα μήλα. Πέραν που τες κυβερνητικές τζιαι ακαδημαϊκές προσπάθειες για διάσωσην των παλιών πικοιλιών, οι μή κυβερνητικές οργανώσεις καμνουν μιαν τρομερή δουλειά, τζιαι πίσω που τούτα, πεντέξι μερακλήες.

Οι άξονες της δουλειάς είναι:
-συλλογή των ειδών
-πολλαπλασιασμός τους
-ενημέρωση τζιαι επιμόρφωση του κόσμου
-διανομή σε σπίθκια για να ξαναδημιουργηθεί έναν σύστημαν αυτοοργανωμένης συντήρησης

οι διάφορες εκδηλώσεις που κάμνουν οι οργανώσεις τούτες μαζεύκουν πολλούς μερακλήες τζιαι έτσι μαθαίνει το κοινόν τζιαι τζιείνοι που έχουν ακόμα σπόρους τζιαι φυτά που εξηκόψαν για να τα προσφέρουν στην τράπεζαν που τα πολλαπλασιάζει.

Στο φυσικόν πάρκον στο οποίον κατοικώ τζιαι συμμετέχω, εκάμαμεν ομάδαν "το περβολούιν" τζιαι κάθε χρόνον αφιερώννουμεν την σε άλλον φρουτόδεντρον. Πέρσυ ήταν τα κκεράζια, φέτη εν τα αππήθκια, προπερσυ ήταν τα μήλα. Κάμνουμεν σε έναν καφενείον μιαν σύναξην τζιαι έχει πολλές πικοιλίες φρούτα για να δοτζιημάζει ο κόσμος. Ο καθένας φέρνει δείγματα που πικοιλίες που έχει έσσω του τζιαι έχουμεν ειδικούς που τα αναγνωρίζουν αν εν καταγραμμένεις πικοιλίες. Με τούτον τον τρόπον ήβραμεν 25 νέες πικοιλίες φρούτων που δεν υπήρχαν αλλού τζιαι εθεωρούνταν εξαφανισμένες (στην περιοχήν μας έχει κάτι απομονωμένα κάκκαφα πας τα βουνά που κρύφκουν θυσαυρούς). Σε συνεργασίαν με έναν φυτώριον, αμματίσαμεν δεντρά τζιαι επολλαπλασιάσαμεν τες σπάνιες πικοιλίες. Πουλούμεν τα δεντρά τζιαι προσφέρουμεν τζιαι 5 χρόνια καθοδήγησην τζιαι κλάδεμαν για να πιάσουν σωστόν σχήμαν.

Εφύτεψα τζιαι γώ μιαν μηλιάν πέρσυ, τζιαι τωρά θα ενδιαφερτώ για άλλα δεντρά. Τα ψηλά δεντρά τραβούν τα πουλλιά τζιαι εν τούτα που προωθούμεν, διότι με την νέαν κηπουρικήν, ο κόσμος κάμνει τα δεντρά παραφύσικα τζιαι κοντά για να μπόρει να συνάει εύκολα τα φρούτα.

Νομίζω αξίζει τον κόπον να ενδιαφερτεί κανένας τζιαι στην Κύπρον ενόσω υπάρχουν ακόμα λλία απομεινάρια που παλιές πικοιλίες. Κάθε χρόνον θα χάννουνται ολοένα τζιαι παραπάνω τζιαι ως που περνά ο τζιαιρός θα χάνονται τζιαι οι ελπίδες να διασωθούν.

Μόλις είδα το κείμενον το πρωίν εσκέφτηκα ότι ο Νίκος με τα μεράκκια του κάμνει για τούτην την δουλειάν, τζιαι ως το βράδυν θωρώ το σχόλιον του που γυρέκει αγγουρόσπορον :)))

Πραγματικά προωθήστε το αν ημπόρετε διότι έχει μεγάλην πλάκα τζιαι μεγάλην απόλαυσην η δουλειά.

Νίκος Λαζάρου είπε...

άρκεψεν να τζυλά το πράμαν για την εκστρατείαν σύναξης σπόρων...σύντομα θα έχουμε και δείγματα δουλειάς.

αλλά σκέφτουμαι ότι χωρίς προώθηση των λαχανόκηπων εν έσιει νόημα η εκστρατεία για σύναξη σπόρων. εν σαν να βάλλουμεν την άμαξαν μπροστά που τους αππάρους.

ενδεικτικά να πω ότι που ούλλους τους φίλους τζαι γνωστούς μου εν μετρημένοι στα δάκτυλα όσοι βάλλουν μόνοι τους λαχανικά.

τι λες Χαράλαμπε, να βάλουμεν το νερόν στ' αυλάτζι πιο πρακτικά παρά με αναρτήσεις:
συνεργασία επίτροπου τζαι αλμυρά για προώθηση των λαχανόκηπων;

Related Posts with Thumbnails