Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενεργειακή Διαχείριση & εταιρείες


 Οικονομικά οφέλη & πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις

Τα θέματα της ενέργειας λόγω της διασύνδεσής τους με τις κλιματικές αλλαγές, την έκρηξη στο Μαρί και τις έρευνες για φυσικό αέριο μονοπωλούν εδώ και καιρό το ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ.
Ανάμεσα σε όλα αυτά οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν σωστά γιατί διαφορετικά θα αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι με συνεχώς αυξανόμενα κόστη ενέργειας.
Πέραν από το ότι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί μέρος της Εταιρικής Περιβαλλοντικής Ευθύνης των εταιρειών, χρειάζεται γνώση και προγραμματισμός για να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο εφόσον:

  1. Στο τέλος του 2020 όλα τα νέα κτήρια πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομα. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με σχεδόν μηδενική ενέργεια. Τέτοια κτήρια υπάρχουν σε πολλές χιλιάδες στην Ευρώπη αλλά δεν έχουμε εμπειρίες στην Κύπρο. Δεν μπορούμε απλά να αντιγράψουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα γιατί αυτά είναι για κρύα κλίματα. Τα νέα αυτά κτήρια, θα δικαιούνται να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται πάνω στο κτήριο ή δίπλα.
    Ελπίζω ότι θα γίνονται σταδιακά όλο και πιο αυστηρές οι ενεργειακές απαιτήσεις ούτως ώστε να φτάσουμε ανώδυνα στο 2020. Επίσης χρειαζόμαστε πολλή ερευνητική εργασία και πρότυπα.
  2. Το 2013 θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χρεώνονται οι ρύποι της ΑΗΚ εφόσον δεν θα υπάρχει όπως και τώρα ένα δωρεάν ποσοστό ρύπων. Με βάση τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας η τιμή του ηλεκτρισμού θα αυξηθεί μεταξύ 5% και 9% περίπου. Αυτό κάνει τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ακόμη πιο επιτακτικά.
  3. Το 2013 θα αρχίσουν οι υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ρύπων σαν κράτος. Ότι δεν καλύπτεται από το πιο πάνω όπως π.χ. οι μεταφορές (αερομεταφορές εκτός), οικιστικός τομέας, γεωργία και απόβλητα, περιλαμβάνονται σε μια δεσμευτική συμφωνία με διαφορετικές υποχρεώσεις για κάθε χώρα ούτως ώστε να επιτευχθεί συνολικά 10% μείωση των εκπομπών.
    Για την Κύπρο η δέσμευση είναι 5% μείωση μέχρι το 2020. Με βάση την απόφαση 280/2004/ΕΚ και τον μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου . Υπόψη ότι έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για αύξηση των ποσοστών μείωσης των ρύπων για κάθε χώρα σε ψηλότερα ποσοστά.
  4. Στην ΕΕ γίνεται συζήτηση για φορολογία καυσίμων το 2013 η οποία όμως θα εξαιρεί τα καύσιμα για παραγωγή ενέργειας εφόσον εκεί υπάρχει ήδη η χρέωση των ρύπων. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στο καύσιμα κίνησης, θέρμανσης και σε ότι χρησιμοποιεί η βιομηχανία. Τα έσοδα από αυτή τη φορολογία θα διατίθενται για μέτρα μείωσης των ρύπων όπως π.χ. δημόσιες μεταφορές, ποδήλατα, ΑΠΕ κλπ.
  5. Αρχές του 2012 υπολογίζεται θα συμφωνηθούν μεταξύ άλλων και δεσμευτικοί στόχοι για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας με εφαρμογή το 2014 τα οποία θα απαιτούν όπως:
    1) Οι κυβερνήσεις να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας τους ανακαινίζοντας κάθε χρόνο το 3% των κυβερνητικών κτηρίων.
    2) Οι καταναλωτές να έχουν δωρεάν καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας τους με τρόπο που να τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη διαχείριση της ενέργειας τους.
    3) Οι μεγάλες εταιρείες να κάνουν ενεργειακούς ελέγχους με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να δοθούν κίνητρα σε πιο μικρές εταιρείες να κάνουν το ίδιο.
    4) Η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αλλαγές στο δίκτυο για πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας.
    5) Μεγάλες εταιρείες πώλησης ενέργειας όπως π.χ. η ΑΗΚ, θα πρέπει να δίνουν συμβουλές και να προσφέρουν κίνητρα στους πελάτες τους ούτως ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας μέσω πιο αποδοτικής χρήσης κατά 1.5% κάθε χρόνο. 
Όλα τα πιο πάνω είναι απλά αυτά που έρχονται. Όμως σε μια επιχείρηση η ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζεται πρέπει να καλύπτει και πολλές άλλες πτυχές.
  1. Την κατανάλωση ενέργειας σε κτήρια, μηχανήματα και εξοπλισμό.
  2. Την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ π.χ. στην οροφή του κτηρίου της εταιρείας.
  3. Την κατανάλωση ενέργειας από το στόλο αυτοκινήτων της εταιρείας.
  4. Την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ενέργειας με τρόπο που να μπορούν μα εφαρμόσουν και σπίτι τους μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
  5. Να λαμβάνουν υπόψη τα θέματα ενέργειας στα προϊόντα που βάζουν στην αγορά αλλά και σε αυτά που αγοράζουν οι ίδιοι.
Οι επερχόμενες αλλαγές στα ενεργειακά θέματα του τόπου, το πεδίο εφαρμογής των μέτρων αλλά και ο τρόπος εκτέλεσης τους θα πρέπει να αποτελούν σοβαρό κριτήριο στις αποφάσεις των εταιρειών.
  
  
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος περιβάλλοντος
Τηλ: +357 22803460 Fax: +357 22803464
Ιστοσελίδα: Perivallon.eu Blog: Theopemptou.blogspot. com

Σχόλια

Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Τούτα ούλλα θέλουν γνώση τζιαι πειραματισμο. Για τα παραπάνω ζητήματα δεν έχει λυσεις που θα μας έρτουν που την Ευρώπη. Άτε-άτε μπορεί τίποτε που το Ισραήλ.

Οι πανεπηστιμιακοί αντίς να κάμνουν πολιτική θα ήταν καλά να κάτσουν τον κώλο τους κάτω τζιαι να αναλύστουν την τοπική κατάσταση, τα τοπικά προβλήματα που εν διαφορετικά (ακόμα τζιαι μεταξύ Λάρνακας, Λευκωσίας ή Ορούντας λόγω κλίματος) παρά να κάμνουν κκόπι πέιστ που εγγλέζικα ή ευρωπαϊκά ενχειρίδια. Ετέκ, κράτος, Ηλεκτρική πρέπει να συντονιστούν. Για παράδειγμα, τί κάμνουν για να μειώσουν την ζήτηση ενέργειας για το επόμενο καλοκαίρι που θα έχει πρόβλημα;

Αν για παράδειγμα άρχιζε ΤΩΡΑ μια καμπάνια για

1. Άσπρισμα των ταρράτσων που δεν έχουν θερμομόνωση - Δεν κοστίζει τίποτε

2. Αλλαγή των κλιματιστικών με αποδωτικά ενεργειακής τάξης ΑΑ+ (η ηλεκτρική μπορεί να τα χρηματοδοτεί χρεώνοντας την κατανάλωση του παλιού μέχρι την απόσβεση του χωρίς να χρειαστεί οι πολίτες να βγάλουν χιλιάρικο για την επένδυση) Κοστίζει λίγα και θα κινήσει και το παζάρι αντί να τα πληρώνουμε στους Αμερικάνους ή στα κατεχόμενα σε κατανάλωση


3. Θερμομόνωση ταρρατσών που δεν έχουν. Κοστίζει κάτι αλλά κάποτε πρέπει να γινεί. Ας γινεί τωρά.

4. Επιχορήγηση σκιάστρων

5. Εγκατάσταση ανεμιστήρων επιπλέον των κλιματιστικών. Συνδιασμός ανεμιστήρα και κλιματιστικού μπορεί να φέρει 20 με 50% οικονομία.

Δεν ακούω να κάμνουν τίποτε, δεν θωρώ καμιά καμπάνια να οργανώνεται τζιαι προβλέπω πως θα έρτουν να κλαίουνται ότι τον Ιούνη δεν κανεί το ρεύμα.
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
@Aceras

1. Οι ακαδημαικοί κάνουν πολιτική όπως όλοι οι ακαδημαϊκοί παγκοσμίως. Όπως και στο EPFL με το οποίο σχετίζεσαι αν δεν κάνω λάθος. Δεν υπάρχει κάτι το παράξενο εδώ.

2. Για τα άλλα που λες ο ακαδημαϊκός τομέα (αναφέρομαι μόνο στους πραγματικούς πανεπιστημιακούς) έχει πολλά ήδη έτοιμα και άλλα που ετοιμάζονται (παρόλες τις αντίξοες καταστάσεις που επικρατούν εντός του "πανεπιστημιακού" χώρου στην Κύπρο).

Για να εφαρμόστεί όμως οτιδήποτε, σωστό, στην πράξη πρέπει να καταφέρεις να παραμερίσεις τα κομματικά, οικονομικά, και δημοσιοϋπαλληλικά κατεστημένα. Πράγμα καθόλου εύκολο στην Κύπρο. Το κόπι πέϊστ στο οποίο αναφέρεσαι δεν έχει να κάνει με τους πραγματικούς πανεπιστημιακούς αλλά με αυτούς που είναι κομμάτι των πιο πάνω κατεστημένων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ