Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα προβλήματα των πόλεων και οι υποψήφιοι μας


Μου το έστειλε ένας φίλος και το δημοσιεύω επειδή πραγματικός διάλογος δε γίνεται ....
Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και ενώ τα γραμματοκιβώτια και οι τσέπες μας έχουν γεμίσει με διαφημιστικά των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, διερωτώμαι πόσοι από τους υποψήφιους που μας μοιράζουν κάρτες και μας υπόσχονται “ανθρωπιά, συνέπεια, πρόοδο, δυναμική, ποιότητα ζωής” κλπ, γνωρίζουν ή καλύτερα είναι έτοιμοι να λύσουν τα τεράστια προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. 
Αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα:
  •  Ποιος υποψήφιος θα κατεβάσει τα αυτοκίνητα από τα πεζοδρόμια και να τα παραδώσει στους νόμιμους χρήστες: τους πεζούς 
  • Ποιος έχει λύσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα? 
  • Ποιος  θα εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα βουνά από τα σκουπίδια μας όπως: να προωθήσει μείωση των αποβλήτων, κομποστοποίηση στο σπίτι, διαλογή στο σπίτι, προπληρωμένη σακούλα σκουπιδιών. Μήπως θα αφήσομε  να βγεί εκτός ελέγχου το πρόβλημα και μετά θα γονατίσομε όλοι με υπέρογκες χρεώσεις όπως έγινε στην Λάρνακα? 
  • Ποιος  θα εφαρμόσει την νομοθεσία για την απόρριψη σκουπιδιών στους δρόμους και στα άδεια οικόπεδα? Ποιός  θα τιμωρήσει τους παρανομούντες? 
  • Ποιος  θα προωθήσει τα ποδήλατα κατασκευάζοντας ποδηλατόδρομους και δίνοντας προτεραιότητα στους ποδηλάτες? Πόσοι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να δώσουν το καλό παράδειγμα πηγαίνοντας στο Δημοτικό Μέγαρο με το ποδήλατο όπως κάνουν τόσοι άλλοι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους? 
  • Ποιος  θα προωθήσει ανοικτούς δημόσιους χώρους δηλαδή πλατείες και μεγάλα πάρκα για τον κόσμο αντί “ανάπτυξη” υπονοώντας τσιμέντωμα? 
  •  Πόσοι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται ότι ο αέρας στις πόλεις μας είναι εξαιρετικά ανθυγιεινός λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης αυτοκινήτων και ο κόσμος το πληρώνει με την υγεία του? Είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν αποτρεπτικά μέτρα για τα αυτοκίνητα όπως γίνεται αλλού? 
  •  Ποιος  θα μειώσει την οχληρία από τις μοτοσυκλέττες χωρίς εξώστ? 
  • Ποιος θα προωθήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες με ουσιαστικά μέτρα: να δημιουργήσει σταθμούς λεωφορείων, λεωφοριολωρίδες, πρακτικές διαδρομές, συχνά και αξιόπιστα δρομολόγια? 
  •  Ποιος  θα εφαρμόσει την νομοθεσία για ενεργειακή απόδοση των κτιρίων κάνοντας τα δημοτικά κτίρια υπόδειγμα όπως προνοείται?
Τα ζητήματα αυτά πρέπει να προβληματίσουν όλους εμάς τους ψηφοφόρους όταν θα ρίχνομε την ψήφο μας. 
Πρέπει επιτέλους να βγούμε από τα κομματικά τετριμμένα και να ψηφίσομε αυτούς που είναι διατεθειμένοι και ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις αυτές και να φέρουν πραγματική ποιότητα ζωής στις πόλεις μας. Δεν πάει άλλο.

Γιάννης Κακουλλής
6-12-2011

1 σχόλιο:

Aceras Anthropophorum είπε...

Αλήθκεια ποιός με έτσι κόμμαν οικολόγων που μας έτυχεν εις στην Κύπρον που σκοτώννει τον χρόνον του τζιαι την ενέργειαν του σε εθναρχικού τύπου παρεμβάσεις αντίς να σούσει τα δόγκια του συστήματος που ρυπαίνει τζιαι χαλά τη ζωήν των αθρωπων; Ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες, τα κόμματα τζιαι το περιβάλλον τζιαι τα πεζοδρόμια που του μοιάζουν καλλύττερα.

Related Posts with Thumbnails