Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Πετρέλαιο & Πυρηνικά

 Πετρέλαιο:
Οι εφημερίδες αυτές τις μέρες είναι γεμάτες ανακοινώσεις για την τιμή του ηλεκτρισμού. Μιλούν για αυξήσεις τις τάξης των 10% και αυτό έχει προκαλέσει πανικό. Φυσικά εδώ είναι λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Μια τέτοια αύξηση θα προκαλέσει φοβερά προβλήματα στην οικονομία αλλά και όλους μας γενικά. Όμως ποιές οι περιβαλλοντικές διασυνδέσεις αυτού του προβλήματος;
  1. Με την παραγωγή τόσο μεγάλων ποσοτήτων νερού με αφαλατώσεις έχουμε δέσει την τιμή του νερού με αυτή του πετρελαίου αφού τα εργοστάσια των αφαλατώσεων καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού. Όταν συμπληρωθούν και οι άλλες 2 σε Λεμεσό και Πάφο, οι αφαλατώσεις θα είναι υπεύθυνες για αύξηση 10%  στην παγκύπρια κατανάλωση ηλεκτρισμού.
    Και να μην ξεχνούμε ότι στο μέλλον η τιμή του πετρελαίου θα αυξάνεται συνεχώς!
  2. Αν είχαμε κάνει επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η επίδραση της τιμής του πετρελαίου στην τελική τιμή του καταναλωτή θα ήταν λιγότερο οδυνηρή.
    Άν μάλιστα αφήναμε ένα - δυο δρόμους πίσω  από τώρα θα υπερκαλύπταμε τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ για τις ΑΠΕ και δε θα μας επηρέαζε σε τόσο βαθμό η αυξομείωση της τιμής του πετρελαίου. Αλλά φαίνεται ότι παραδοσιακά στην Κύπρο η επιχειρηματίες πίσω από τις εταιρίες κατασκευών είναι πιο ισχυροί από αυτούς των ΑΠΕ οποιασδήποτε μορφής.
Πυρηνικά:
Από τεχνολογία οι Ιάπωνες είναι πολύ πιο μπροστά από οποιουσδήποτε άλλους. Και όμως, με το σεισμό, έπαθαν πολλά προβλήματα αλλά το πιο σοβαρό ήταν μια αντλία στον πυρηνικό σταθμό που δε λειτούργησε και δεν μπορούσαν να ψύξουν τον αντιδραστήρα.
Εμείς στη γειτονιά μας, στο πυρηνικό σταθμό που θα κτίσει η Τουρκία στο Άκιουγιου, πόσα λεφτά θα διαθέσουν για την ασφάλεια του αντιδραστήρα για οποιαδήποτε σενάρια σεισμού;

2 σχόλια:

Αντρέας είπε...

Για να κανω και τον δικηγόρο του διαβόλου: :)

Η πράσινη ενέργεια δεν είναι πανάκεια και όπως έχουν δείξει και αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια γιά κάθε μία θέση εργασίας στην πράσινη οικονομία (δεν περιλαμβάνει απλά τις ΑΠΕ) χάνονται τρεις θέσεις εργασίας. Στην Ισπανία από την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το εθνικό πρόγραμα πράσινης οικονομίας χάθηκαν 128000 θέσεις εργασίας (αποτελέσματα έρευνας Πανεπιστημίου στην Μαδρίτη).

Υπάρχει και μία ενδιαφέρουσα αναφορά της E.ON στην Γερμανία η οποία έδειξε ότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε στον άνεμο για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας(και η Ε.ΟΝ επένδυσε τρελλά ποσά για την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο). Στην Κύπρο βασικά βάζουμε ανεμογεννήτριες απλά για να θησαυρίσουν κάποιοι από τις χορηγίες (οι λεπτομέρειες του παιχνιδιού είναι πολύ γαργαλιστικές). Τον ήλιο τον έχουμε μπλοκάρει. Εδώ και λίγα χρόνια όλες οι προσπάθειες για εγκατάστασεις γραμμών παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο (δεκάδες ΜW) μπλοκάρονται από τους "γνωστούς-άγνωστους" στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα έκανε ωραία σειρά στο Hollywood η όλη ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεκτούμε η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη λύση για το μέλλον. Ή τούτο ή να αρχίσει ραγδαίος έλεγχος γεννήσεων. Οι περιβαλλοντολόγοι μιλούν για το ένα και το άλλο, αλλά κανείς τους δεν τολμά να πει ότι κάθε νέο βρέφος που έρχεται σε τούτο τον κόσμο θα γίνει η αιτία να απελευθερωθούν τόσοι πολλοί ρύποι και διοξείδιο του άνθρακα που δεν πάει ο παπάς και η μάμα να οδηγούν πρίους που το πρωί ως την νύκτα δεν θα μπορέσουν να ισορροπήσουν την ζημιά που εκάμαν.

Το τί έγινε στην Ιαπωνία ήταν εξαιρετικά ακραίο και ήταν το τσουνάμι που δημιούργησε το πρόβλημα και όχι ο σεισμός. Στη Μεσόγειο δεν νομίζω να υπάρχουν οι συνθήκες για τέτοιο καταστροφικό τσουνάμι και επίσης οι σεισμοί μας (ευτυχώς) είναι πολύ ήπιοι σε σύγκριση με την Ιαπωνία.

Related Posts with Thumbnails