Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Αλεπούδες και ποντίκες

Σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζητήθηκε για πολλοστή από ότι έχω αντιληθφεί φορά το θέμα των πολλών ποντικών, των αλεπούδων και τις ζημιές που προκαλούν.
Εκεί αναφέρθηκε ότι τα ποντίκια κάνουν ζημιά στα δέντρα π.χ. χαρουπιέςς και αμυγδαλιές  και οι αλεπούδες επιτίθενται και σκοτώνουν μικρά ζώα σε φάρμες.
Αναφέρθηκε επίσης ότι κάνουν ζημιά στο θήραμα και ούτε οι αλεπούδες δεν αφήνουν μικρά λαγουδάκια να μεγαλώσουν.
Η Υπηρεσία Θήρας ανέφερε ότι:
  • φροντίζουν να αυξηθεί ο αριθμός των αρπακτικών που είναι φυσικός εχθρός των ποντικών.
  • ότι τοποθετούν φωλιές για ανθρωποπούλια και βοηθούν τα αρπακτικά πουλιά.
  • ότι έχουν μεγάλη έγνοια για τον τρόπο που χρησιμοποιείται το σιταρούδι - δηλητήριο (που παρασκευάζει το Τμήμα Γεωργίας) γιατί σκοτώνονται και πουλιά που τα τρώνε αν δεν τοποθετηθεί σωστά.
  • ότι η αλεπού είναι είδος που χειρίζεται το Τμήμα Περιβάλλοντος και δεν είναι θηρεύσιμο αλλά έχει και ποινή για όσους την σκοτώσουν.
Οι κυνηγοί προσφέρθηκαν να εφαρμόζουν αυτοί εθελοντικά το σιταρούδι αφού έχουν περισσότερη έγνοια για το θήραμα παρά οι πληρωμένοι έκτακτοι που το τοποθετούν.
Επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχουν και πολλοί ποντικοί στις πόλεις.

Ενδιαφέρον είναι και ενημέρωση που έγινε από την Υπ. Θήρας ότι οι ποντικοί στην Κύπρο έχουν εισαχθεί πριν πάρα πολλά χρόνια.

Εγώ ανέφερα ότι:
  • Στους σκυβαλότοπους υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλοι αριθμοί από ποντίκες
  • Θα μειωθεί ο αριθμός των ποντικών και των αλεπούδων που τρέφονται από τα φαγητά που πετούμε εκεί και υπενθύμισα την υποχρέωση μας να μειώνουμε τα οργανικά απόβλητα που πετούμε.
  • ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα τρωκτικά όταν αρχίσει η αποκατάσταση των σκυβαλότοπων γιατιόταν φύγουν από εκεί θα καταλήξουν στις πόλεις.
  • ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ισορροπία της φύσης γιατί η αλεπούδες τρώνε και ποντικούς επομένως αν τις μειώσουμε θα αυξηθούν οι ποντικοί.
  • πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο τους φυσικούς εχθρούς των ποντικών όπως αρπακτικά πουλιά κουκουβάγιες και ανθρωποπούλια.
  • ότι παρά πληρωμένους έκτακτους να τοποθετούν το σιταρούδι προτιμώ εκπαιδευμένους εθελοντές κυνηγούς.

2 σχόλια:

ιων σκεπτικός είπε...

Η ισορροπία έχει διαταραχθεί. Οι φυσικοί εχθροί των ποντικών έχουν λιγοστέψει (φίδια, αρπακτικά πουλιά, αλεπούδες)ενώ στους σκυβαλότοπους οι ποντίιιικες είναι σαν τους κάττους. Βρίσκουν φαί τζιαι πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι νοιάζονται μόνον για την αυλή τους και το σπίτι τους και δεν τους νοιάζει αν πετούν τα άχρηστά τους όπου φτάσουν, σε ποταμούς, σε χωράφια, ή τα καίνε σε παράνομους σκυβαλότοπους.

aris είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Είμαι κυνηγός από τα γεννοφάσκια μου και ουδέποτε πυροβόλησα αλεπού, όποτε βρέθηκε μπροστά μου. Είναι ένα πανέμορφο ζώο, που όσο πάει γίνεται και πιο σπάνιο. Οι λαγοί δεν κινδυνεύουνα από τις αλεπούδες. Ούτε τα περδικάκια. Είναι από τους ασυνείδητους λαθροθήρες που κυριολεκτικά τα αποδεκατίζουν ολόχρονα, χωρίς να τους αγγίζει κανείς. Καθε χρόνο πριν την έναρξη του κυνηγιού πιάνουν κανέναν έτσι για να δείξουν ότι κάτι γίνεται. Τον υπόλοιπο χρόνο όμως οι παράνομοι το γλεντούν. Πάω στα αγρέλια σε περιοχές που κυνηγώ και βλέπω ολόφρεσκα ίχνη από τετράτροχες μοτόρες παντού. Δεν αφήνουν το ενδημικό να ησυχάσει. Όσο για τα ανθρωποπούλια, ναι είναι ο καλύτερος κυνηγός της ποντίκας. Παλιά θυμούμαι μες στη Λευκωσία τις νύχτες βλέπαμε να πετούν πάνω που τα σπίτια μας. Χαθήκανε για κάμποσο καιρό, τελευταία όμως έτυχε να δω ένα και είπα "υπάρχει ελπίδα"...

Related Posts with Thumbnails