Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Ζωντανός τοίχος

Living wall, vertical garden και green wall είναι μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για τη νέα μόδα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια για κήπους που κατασκευάζονται κάθετα πάνω σε τοίχο ή ακόμη και σε περίφραξη.
Υπάρχουν και έτοιμα συστήματα που απλά τα εφαρμόζεις στον τοίχο αλλά δυστυχώς ακόμη να βρω κάποιο που να τα πωλεί στην Κύπρο. Μερικά παραδείγματα:


-----------------------------------

----------------------------------
From 2011-03-GreenWall-Greenroof
----------------------------------
From 2011-03-GreenWall-Greenroof
------------------
From 2011-03-GreenWall-Greenroof
___________________________________________

7 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Από ότι ξέρω θα έχει έναν τέθκοιον τοίχον και το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας. Στην Κύπρο είναι πολλά ευαίσθητα τα πράματα λόγω της μεγάλης ξηρασίας, της ηλιοφάνιας τζιαι των ψυλών θερμοκρασιών.

Ένας πολλά απλός τζιαι robust πράσινος τοίχος είναι τα φυτά της οικογένειας vitacea. Τα γένη Ampelopsis τζιαι Parthenocissus διούν καλά αποτελέσματα με ελάχιστην συντήρηση τζιαι φροντίδα. Δεν φοούνται την πυρά, αλλάσσουν όψην καλοτζιαίριν, φθινόπωρον, σιειμώναν τζιαι σημαδεύκουν τες εποχές με χρώματα κότσιηνα, πράσινα, τζίτρινα...

http://www.google.ch/images?hl=fr&xhr=t&q=vigne+vierge&cp=7&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=vh91TcmLKM3fsgbjuIiEDg&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1723&bih=921


Άλλος πράσινος τοίχος που έχω τζιαι σπίτιν μου είναι η glicine. Αθθίζει τζιαι μουσκομυρίζει, κάμνει τζιαι στην Κύπρο. Αλλά έχουμεν τζιαι τες πιο κοινές βουκεμβίλιες

Έχει τζιαι ετήσια, όπως οι ελίφες, οι νεροκολοτζιές, οι κρεατοκολοτζιές, οι πασιφλόρες.

Τοίχους να έσιεις τζιαι αγάπην προς το πράσινο τζιαι να μεν παθαίνεις κρίσην αν ππέσει κανέναν φυλλούιν μες την αυλήν σου τζιαι θέλει να το συνάξεις.

Leni είπε...

Wow, τέλειο!! Ειδικά για τες πόλεις, εν ό,τι πρέπει. Τζείνοι που εν ξέρουν hydroponics όμως;

Aceras Anthropophorum είπε...

Leni ακριβώς στην Κύπρο όποιος θέλει να κάμει με υδροπονικά παέι λάθος. Εκτός που αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος (ο δροσισμός ενός συγκεκριμένου χώρου).

Όσα έβαλα πιο πάνω δεν θέλουν υδροπονία. Λλίη γή τζιαι ούτε καν συχνό πότισμα. Νομίζω ότι αυτόν είναι το μυστικό για το κλίμα της Κύπρου.

Ανώνυμος είπε...

Οι ξένοι μας αφήνουν πίσω σἀυτά ακόμη και στον ίδιο μας το τόπο. Στο Governor's Beach κτίζεται ένα οικολογικό εξοχικό από Ιταλό antiques dealer όπου παρόμοιοι υγροί ζωντανοί κήποι στις εξωτερικές επιφάνειες του σπιτιού θα ψήχουν τους τοίχους και θα κατεβάζουν την εσωτερική θερμοκρασία μέχρι και 10 βαθμούς. Το μυστικό: το συνεχές σύστημα αυτοποτισμού με σταγόνες, τα βρεγμένα βρύα στη βάση της βλάστισης και η φυσιολογική εξάτμιση. Και εμείς ούτε κ'αν τον ήλιο που μας χάρισε ο Θεός τόσο απλόχερα δε αξιοποιούμε. Όλες μας οι μετοχές στο οικόπεδο 12 με το αέριο.

Εράνισμας είπε...

Πολύ καλές οι πληροφορίες που δίδεις Aceras A.

Ελπίζω να επιστρέψουμε σε αυτή την νοοτροπία. Φτάσαμε στο σημείο να ξεριζώσουμε όλες τις στραταρκές με τα σταφύλια και τις βουκεμβίλιες από τα σπίτια γιατί έπεφταν τα φύλλα τους και ¨ λέρωναν¨ τον τόπο.

GEORGE είπε...

A. anthropophorum pos zitame auta ta fita ton genon Ampelopsis τζιαι Parthenocissus apo ta fitoria? Pos tha ta vroume?? ipotheto einai anarrixitika? kai to xeimona rixnoun ta filla tous?

Aceras Anthropophorum είπε...

George, αυτά τα φυτά είναι πολύ κοινά. Ξέρω τουλάχιστον 3 σπίτια που έχουν. Η αμπελόψις φκάλλει βεντουζούες τζιαι πιάννει πας το κουγκρί ή τον σουβά. Έχει κόσμο που δεν θέλει να γίνει αυτό (θεωρείτε ξημαρισιά πας τον τοίχο). Νομίζω ότι ένα είδος δεν είναι με βεντούζες, είναι απλά αναρριχητικό τζιαι πιάννει πας τη σχάρα του τοίχου όπως δείχνει ο επίτροπος. Εμένα εδώ στην Ελβετία ήρτε σπόρος που μόνος του τζιαι εβλάστησεν έναν που σε 3 χρόνια εσκέπασεν έναν ολόκληρο κυπαρίσσι.

Συνήθως οι "πεφωτισμένοι" κηπουροί ξέρουν τα φυτά με το λατινικό τους όνομα, γιαυτόν τζιαι το έγραψα. Βρίσκεις το τζιαι στο ίντερνετ για να πιασεις φωτογραφίες

http://en.wikipedia.org/wiki/Ampelopsis
http://en.wikipedia.org/wiki/Parthenocissus

Related Posts with Thumbnails