Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Πράσινος Τοίχος ή Κάθετος Κήπος

Τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει για τα καλά η τεχνική των "πράσινων τοίχων" στην αρχιτεκτονική και διακοσμητική.
Κάθε χρόνο η δημιουργία τέτοιων κήπων γίνεται πιο προσιτή αφού η βιομηχανία έχει στραφεί προς την παραγωγή προϊόντων που κάνουν την κατασκευή τέτοιων τοίχων πολύ εύκολη.
Ένας πράσινος τοίχος δεν είναι τίποτα άλλο από τη δημιουργία ενός μικρού κήπου σε εσωτερικό ή εξωτερικό τοίχο γι αυτό είναι επίσης γνωστοί και σαν "Κάθετοι Κήποι".

Green wall, vertical wall, ή living wall είναι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται στα αγγλικά. Πολλές εταιρείες θεωρούν ότι ένας πράσινος ζωντανός τοίχος προσθέτει στην εταιρική τους εικόνα.

Η μεγάλη επιτυχία τους βασίζεται και σε εσωτερικούς χώρους, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν τη θερμοκρασία το καλοκαίρι και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Η εφαρμογή τους σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει το μικροκλίμα, απορροφά νερό της βροχής, προστατεύει την τοιχοποιεία από τον κρύο αέρα και έτσι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και όπως όλα τα φυτά και δέντρα μειώνουν το θόρυβο.

Και φυσικά όπως όλα τα φυτά, μέσω της φωτοσύνθεσης αφαιρούν από την ατμόσφαιρα τους ρύπους που επηρεάζουν το κλίμα και ελευθερώνουν οξυγόνο.

Ο πιο απλός πράσινος τοίχος μπορεί να κατασκευαστεί με αναρριχητικά φυτά που είναι εύκολα στη συντήρηση. Η επιλογή των φυτών πρέπει φυσικά να γίνεται ανάλογα με το χώρο και τον προσανατολισμό του χώρου, φυτά όπως τη Βουκεμβίλια και τον Κισσό αποτελούν καλές επιλογές.

Για αποφυγή της υγρασίας θα πρέπει να κρατηθεί μια απόσταση από τον τοίχο, γι αυτό εφαρμόζεται συνήθως ένα πλέγμα πάνω στο οποίο θα αναρριχηθεί το φυτό κρατώντας το έτσι ορισμένα εκατοστά μακριά από την τοιχοποιεία.

Τέτοια πλέγματα υπάρχουν έτοιμα σε αγορές του εξωτερικού αλλά δεν είναι δύσκολο να γίνει μια απλή κατασκευή από υλικά που υπάρχουν ήδη στην Κυπριακή αγορά.

Η ζήτηση τέτοιων πλεγμάτων για φύτευση είναι τόση πολλή στο εξωτερικό που υπάρχουν εταιρείες που τα πωλούν ήδη φυτεμένα και απλά το εφαρμόζουν στον τοίχο ή ακόμη και σε περίφραξη. Η ζήτηση έχει προχωρήσει τόσο πολύ που προσφέρονται προς πώληση έτοιμα φυτεμένα πλέγματα για κατασκευή φράκτη.

Η άλλη πιο δύσκολη μέθοδος δημιουργίας κάθετου κήπου αλλά και η πιο εντυπωσιακή, είναι με τη φύτευση λουλουδιών σε ειδικά κατασκευασμένο υπόβαθρο. Αυτό το υπόβαθρο μπορεί να είναι έτοιμα “γλαστράκια” ή ακόμη ειδικά κατασκευασμένο για το σκοπό αυτό υλικό.

Εδώ και πάλι πρέπει να γίνει σωστή επιλογή υλικών ιδιαίτερα αφού η καλλιέργεια θα γίνεται υδροπονικά. Αυτό σημαίνει ότι λόγω του ότι το χώμα είναι λίγο, οι ωφέλιμες για το φυτό θρεπτικές ουσίες προστίθενται μέσα στο νερό. Γι αυτό το λόγο τα συστήματα αυτά αν και εντυπωσιακά χρειάζονται εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για την εφαρμογή του αλλά και την επιλογή των υλικών και των φυτών.


Τα πλεονεκτήματα των πράσινων τοίχων είναι πάρα πολλά γι αυτό η χρήση τους έχει εξαπλωθεί πολύ στο εξωτερικό, αλλά ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για νέες πραγματικά πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails