Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πετρέλαιο & Πυρηνικά

 Πετρέλαιο:
Οι εφημερίδες αυτές τις μέρες είναι γεμάτες ανακοινώσεις για την τιμή του ηλεκτρισμού. Μιλούν για αυξήσεις τις τάξης των 10% και αυτό έχει προκαλέσει πανικό. Φυσικά εδώ είναι λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Μια τέτοια αύξηση θα προκαλέσει φοβερά προβλήματα στην οικονομία αλλά και όλους μας γενικά. Όμως ποιές οι περιβαλλοντικές διασυνδέσεις αυτού του προβλήματος;
  1. Με την παραγωγή τόσο μεγάλων ποσοτήτων νερού με αφαλατώσεις έχουμε δέσει την τιμή του νερού με αυτή του πετρελαίου αφού τα εργοστάσια των αφαλατώσεων καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού. Όταν συμπληρωθούν και οι άλλες 2 σε Λεμεσό και Πάφο, οι αφαλατώσεις θα είναι υπεύθυνες για αύξηση 10%  στην παγκύπρια κατανάλωση ηλεκτρισμού.
    Και να μην ξεχνούμε ότι στο μέλλον η τιμή του πετρελαίου θα αυξάνεται συνεχώς!
  2. Αν είχαμε κάνει επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η επίδραση της τιμής του πετρελαίου στην τελική τιμή του καταναλωτή θα ήταν λιγότερο οδυνηρή.
    Άν μάλιστα αφήναμε ένα - δυο δρόμους πίσω  από τώρα θα υπερκαλύπταμε τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ για τις ΑΠΕ και δε θα μας επηρέαζε σε τόσο βαθμό η αυξομείωση της τιμής του πετρελαίου. Αλλά φαίνεται ότι παραδοσιακά στην Κύπρο η επιχειρηματίες πίσω από τις εταιρίες κατασκευών είναι πιο ισχυροί από αυτούς των ΑΠΕ οποιασδήποτε μορφής.
Πυρηνικά:
Από τεχνολογία οι Ιάπωνες είναι πολύ πιο μπροστά από οποιουσδήποτε άλλους. Και όμως, με το σεισμό, έπαθαν πολλά προβλήματα αλλά το πιο σοβαρό ήταν μια αντλία στον πυρηνικό σταθμό που δε λειτούργησε και δεν μπορούσαν να ψύξουν τον αντιδραστήρα.
Εμείς στη γειτονιά μας, στο πυρηνικό σταθμό που θα κτίσει η Τουρκία στο Άκιουγιου, πόσα λεφτά θα διαθέσουν για την ασφάλεια του αντιδραστήρα για οποιαδήποτε σενάρια σεισμού;

Σχόλια

Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Για να κανω και τον δικηγόρο του διαβόλου: :)

Η πράσινη ενέργεια δεν είναι πανάκεια και όπως έχουν δείξει και αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια γιά κάθε μία θέση εργασίας στην πράσινη οικονομία (δεν περιλαμβάνει απλά τις ΑΠΕ) χάνονται τρεις θέσεις εργασίας. Στην Ισπανία από την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το εθνικό πρόγραμα πράσινης οικονομίας χάθηκαν 128000 θέσεις εργασίας (αποτελέσματα έρευνας Πανεπιστημίου στην Μαδρίτη).

Υπάρχει και μία ενδιαφέρουσα αναφορά της E.ON στην Γερμανία η οποία έδειξε ότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε στον άνεμο για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας(και η Ε.ΟΝ επένδυσε τρελλά ποσά για την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο). Στην Κύπρο βασικά βάζουμε ανεμογεννήτριες απλά για να θησαυρίσουν κάποιοι από τις χορηγίες (οι λεπτομέρειες του παιχνιδιού είναι πολύ γαργαλιστικές). Τον ήλιο τον έχουμε μπλοκάρει. Εδώ και λίγα χρόνια όλες οι προσπάθειες για εγκατάστασεις γραμμών παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο (δεκάδες ΜW) μπλοκάρονται από τους "γνωστούς-άγνωστους" στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα έκανε ωραία σειρά στο Hollywood η όλη ιστορία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βασικά όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεκτούμε η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη λύση για το μέλλον. Ή τούτο ή να αρχίσει ραγδαίος έλεγχος γεννήσεων. Οι περιβαλλοντολόγοι μιλούν για το ένα και το άλλο, αλλά κανείς τους δεν τολμά να πει ότι κάθε νέο βρέφος που έρχεται σε τούτο τον κόσμο θα γίνει η αιτία να απελευθερωθούν τόσοι πολλοί ρύποι και διοξείδιο του άνθρακα που δεν πάει ο παπάς και η μάμα να οδηγούν πρίους που το πρωί ως την νύκτα δεν θα μπορέσουν να ισορροπήσουν την ζημιά που εκάμαν.

Το τί έγινε στην Ιαπωνία ήταν εξαιρετικά ακραίο και ήταν το τσουνάμι που δημιούργησε το πρόβλημα και όχι ο σεισμός. Στη Μεσόγειο δεν νομίζω να υπάρχουν οι συνθήκες για τέτοιο καταστροφικό τσουνάμι και επίσης οι σεισμοί μας (ευτυχώς) είναι πολύ ήπιοι σε σύγκριση με την Ιαπωνία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ