Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Camping - 3 χρόνια Busy doing nothing

Επειδή έχει προβληθεί πρόσφατα από τον ηλεκτρονικό τύπο το θέμα των κατασκηνώσεων στην Κύπρο επισυνάπτω όλο το ιστορικό της προσπάθειας για αναβάθμιση των χώρων και των υπηρεσιών χρονολογικά και με όλες τις λεπτομέρειες.
Αν νομίζετε ότι υπάρχει έστω και μια μικρή υπόνοια υπερβολής δέστε εδώ παρουσίαση για το Τρόοδος και για τη Λάρνακα εδώ


 
Ακολουθούν τα κείμενα και οι αναφορές σε χρονολογική σειρά:
  
Η σύσκεψη το Δεκέβρη του 2007 στο γραφείο του Υπουργού
και η επίσημη ανακοίνωση:
"Το μέλλον του κατασκηνωτικού χώρου στο δάσος «Λίμνη» στην Πόλη Χρυσοχού σε σχέση και με αίτημα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχού να αναλάβει τη διαχείριση του χώρου συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτη Φωτίου. 
Στη σύσκεψη πήραν μέρος, αντιπροσωπεία του Δήμου Πόλεως Χρυσοχού με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Άγγελο Γεωργίου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ κα Φοίβη Κατσούρη και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Άριστος Ιωάννου. Στη σύσκεψη πήρε επίσης μέρος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Πανίκος Πούρος.
Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε η διαμορφωθείσα κατάσταση μετά και την πρόθεση του ΚΟΤ να τερματίσει τη σύμβαση μίσθωσης του Κατασκηνωτικού Χώρου, καθώς και το νέο διαχειριστικό καθεστώς που θα προωθηθεί.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, κ. Φωτίου ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως ο Κατασκηνωτικός Χώρος στο δάσος «Λίμνη» στην Πόλη Χρυσοχού αξιοποιηθεί από το Δήμο Πόλεως Χρυσοχού στη βάση σχεδίων που ετοιμάστηκαν από τον ΚΟΤ σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, ώστε να καταστεί το στολίδι της περιοχής που θα εξυπηρετεί τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.
Ειδικότερα, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μετά την ακύρωση της μίσθωσης του Κατασκηνωτικού Χώρου από τον ΚΟΤ, έχει αποφασιστεί η εκμίσθωση του χώρου στο Δήμο Πόλης Χρυσοχού ο οποίος θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εξωραϊσμό του ώστε να συνάδει με τα πρότυπα ενός σύγχρονου Κατασκηνωτικού Χώρου.
Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι για την υλοποίηση του έργου θα προωθηθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εκμίσθωση του Κατασκηνωτικού Χώρου στο Δήμο Πόλης Χρυσοχού.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχού κ. Άγγελος Γεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση και το χειρισμό του θέματος, πράγμα που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου κατασκηνωτικού χώρου ο οποίος θα συμβάλει στην προσέλκυση ψηλής στάθμης τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή"
    
και η οποία λέει:
".... Όσον αφορά το μέλλον του Κατασκηνωτικού Χώρου στο Δάσος Λίμνης Πόλεως Χρυσοχούς, κοινή ήταν η θέση για την ανάγκη αξιοποίησης του από τον Δήμο ώστε να γίνει το στολίδι της περιοχής που θα εξυπηρετεί τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να ετοιμαστεί από το Τμήμα Δασών η συμφωνία εκμίσθωσης του χώρου στον Δήμο και να γίνει η ολοκλήρωση της μελέτης και του σχεδιασμού του έργου από τον ΚΟΤ ώστε ο Δήμος να αναλάβει έγκαιρα τη διαμόρφωση και εξωραϊσμό του. Παράλληλα, θα διευθετηθεί το θέμα του συμβολαίου που έχει ο ΚΟΤ με τον ιδιώτη ο οποίος διαχειρίζεται το Χώρο και το οποίο λήγει στις αρχές του 2010. Ο κ. Υπουργός έδωσε οδηγίες στο Τμήμα Δασών να παράσχει στον ΚΟΤ κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να επιλυθούν άμεσα προβλήματα λειτουργικότητας και ευπρεπισμού του χώρου μέχρι να διευθετηθεί το θέμα του συμβολαίου
     
  
Μάρτιο 2009 Η επιστολή μου προς τους υπουργους <- όλη επιστολή
με τις πιο κάτω εισηγήσεις:
Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:
1. Επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού για την ανάπλαση του χώρου στον ευκαλυπτώνα της Πόλης με πρώτο βήμα αυτό της δημόσιας παρουσίασης και διαλόγου με τους χρήστες.
2. Να κλείσουν άμεσα όλοι αυτοί οι χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο και να αποσταλούν ειδοποιήσεις σε όλους να αφαιρέσουν τις εγκαταστάσεις τους για όσο διάστημα είναι κλειστός ο χώρος.
3. Ετοιμασία νομοθεσίας ή/και κανονισμών που θα διέπουν τη λειτουργία τέτοιων χώρων. Οπωσδήποτε θα πρέπει να περιέχεται όρος που να υποχρεώνει όλους τους κατασκηνωτές να φεύγουν με όλο τον εξοπλισμό τους για τουλάχιστο ένα μήνα κάθε χρόνο και με το άνοιγμα να δικαιούνται όλοι να κάνουν κράτηση για συγκεκριμένο διάστημα.
         
Η απάντηση του Υπουργείου - Μαιος 2009
"Το Υπουργείο μας αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία των κατασκηνωτικών χώρων για τα άτομα που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους διακοπών και για το σκοπό αυτό καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στους χώρους αυτούς και για την ουσιαστική αναβάθμισή τους.
Όσον αφορά τα θέματα που θίγετε για συγκεκριμένους κατασκηνωτικούς χώρους, σας πληροφορώ τα εξής:
α) Το θέμα του παράνομου κατασκηνωτικού χώρου που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο νότιο μέρος των Αλυκών Λάρνακας μας απασχολεί έντονα, αφού η όλη κατάσταση υποβαθμίζει μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές της Κύπρου. Με στόχο τη λήψη μέτρων για επίλυση του προβλήματος, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει θέσει επανειλημμένα προς τις Αρμόδιες Αρχές, που είναι ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος Λάρνακας, την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της παρανομίας που αφορά την ανέγερση υποστατικών και άλλων παραπηγμάτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει ο Έπαρχος Λάρνακας για το θέμα, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εισηγήθηκε όπως το Κράτος προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση των υποστατικών, αφού εκπνεύσει η διορία που θα δοθεί για εθελοντική συμμόρφωση των ιδιοκτητών τους.

β) Όσον αφορά τον κατασκηνωτικό χώρο στην Πόλη Χρυσοχούς, έχουν ετοιμαστεί αρχιτεκτονικά σχέδια για ουσιαστική ανάπλαση και βελτίωση του χώρου. Η υλοποίηση των σχεδίων που αναμένεται να αρχίσει μετά τη λήξη του Συμβολαίου με το σημερινό Διαχειριστή, θα οδηγήσει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται σήμερα. Σημειώνεται ότι τα σχέδια αυτά πριν την οριστικοποίησή τους θα τύχουν διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό.
γ) Σχετικά με τον Κατασκηνωτικό Χώρο Τροόδους, τα προβλήματα στα οποία αναφέρεστε θα τεθούν ενώπιον του Κοινοτικού Συμβουλίου Τροόδους, του οποίου προΐσταται ο Έπαρχος Λεμεσού και το οποίο έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του χώρου, με στόχο τη λήψη μέτρων για βελτίωση της όλης κατάστασης.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμφωνεί με την εισήγηση σας, η υλοποίηση της οποίας εξ υπακούει σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή τέτοιων μέτρων όπως:
• Η νομική κατοχύρωση.
• Η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού λειτουργικού μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής.
• Η διαβούλευση με όλους τους επηρεαζόμενους φορείς, κρατικούς και μη, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο και των οποίων η συνεργασία είναι αναγκαία.

Για τους πιο πάνω λόγους το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και περιβάλλοντος θα εισηγηθεί όπως κατά την εξέταση Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών ανάπτυξης από το Τμήμα Πολεοδομίας και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, εφαρμόζονται όροι που θα απαγορεύουν τη χρήση υδροβόρων συσκευών και εξαρτημάτων που αφορούν είδη υγιεινής."
           
Μάιος 2009 Κατασκηνώσεις Τροόδους + Πόλης
Τρόοδος: Το Υπ. Εσωτερικών έχει ζητήσει στις 18/05/2009 από την Έπαρχο Λεμεσού να ετοιμάσει έκθεση με τις απόψεις της και διευκρινίζοντας τις αρμοδιότητες για το χώρο.
Πόλης: Παράλληλα ο κατασκηνωτικός χώρος στην Πόλη θα έρθει πιο γρήγορα στην κατοχή του Δήμου και έτσι θα μπορέσουν τα έργα να εκτελεστούν πιο σύντομα.
             
"Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.04.001 και ημερομηνία 9.12. 2009 και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Τα έργα αναβάθμισης του κατασκηνωτικού χώρου δεν έχουν ακόμα αρχίσει, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα η προγραμματιζόμενη δημόσια παρουσίαση και συζήτησή τους. Επιπρόσθετα, η σχετική σύμβαση μίσθωσης δεν έχει ακόμη υπογραφεί αφού ο σημερινός διαχειριστής του χώρου αναμένεται να αποχωρήσει στις 28.02.2010.
              
Η ερώτηση στις 04/02/2010 του Βουλευτή Γιώργου Περδίκη και η απάντηση το Μάιο του Υπουργού Γεωργίας:
 «Αναφέρομαι στην επιστολή σας με ημερομηνία 12.02.2010, σε σχέση με την πιο πάνω Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γ. Περδίκη αναφορικά με τις εξελίξεις στον κατασκηνωτικό χώρο Λίμνης και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
 Με βάση τη Σύμβαση Μίσθωσης του Δάσους Λίμνης της Πόλης Χρυσοχούς που υπογράφηκε την 1.3.1980 μεταξύ του Τμήματος Δασών και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (KOT), την 1.03.2010 ο KOT  όφειλε να παραδώσει στο Τμήμα Δασών τον χώρο ελεύθερο κατοχής. Εν τω μεταξύ σημειώνεται ότι την 1.3.2000 ο KOTσύναψε συμφωνία με ιδιώτη για χρήση του χώρου αυτού, με ημερομηνία λήξης στις 28.2.2010. Δυστυχώς, ο ιδιώτης αρνείται να παραδώσει στον KOT τον χώρο του Δάσους Λίμνης όπως προνοεί η μεταξύ τους συμφωνία, και έτσι το Τμήμα Δασών δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή σύμβασης μίσθωσης με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς όπως έχει συμφωνηθεί.Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους είναι σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία και καταβάλλονται προσπάθειες για ανάκτηση του χώρου το συντομότερο δυνατό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...