Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανεπιστήμιο στην Καρπασία - Αγιος Φίλωνας

Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οι κατεχόμενες περιοχές έχουν επίσης ενταχθεί με αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τ/Κ κοινότητα έχουν εντοπιστεί και ετοιμαστεί μέσω του προγράμματος LIFE διαχειριστικά σχέδια Φύση 2000 για 7 περιοχές στα κατεχόμενα.
Τρεις από αυτές τις περιοχές είναι στην Καρπασία (α) στο Παχύαμμο η περιοχή Γιούτι, (β) στο Ακρωτήρι Ελιά περιοχή Λιμανούρη και (γ) τα νησιά Κλήδες στον Απόστολο Ανδρέα.
Η περιοχή του Αγίου Φίλωνα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά του Ριζοκαρπάσου, είναι στην παραλία πάνω σε ύψωμα σε μια υπέροχη περιοχή μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Η εκκλησία χρονολογείτε μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.χ.
15 χιλιόμετρα προς την Κερύνεια προγραμματίζεται επίσης η κατασκευή μεγάλων διαστάσεων μαρίνα.
Όλες οι παράλιες περιοχές είναι ευαίσθητες περιβαλλοντικά και πρέπει να προστατεύονται  σε όλη τους την έκταση, άσχετα που βρίσκονται αυτές."




Το άρθρο του Πολίτη


Παραχωρήθηκαν 195 σκάλες γης σε «πανεπιστήμιο»
Πάει και η Καρπασία


Τα «στραβά μάτια» έκανε η «κυβέρνηση» Κιουτσούκ προκειμένου το αμερικάνικο «πανεπιστήμιο» που εδρεύει στην Κερύνεια να μπορέσει να επεκταθεί αναπτυξιακά και στην Καρπασία. Όπως αποκαλύπτει η τ/κ εφημερίδα «Cyprus Today», το «υπουργικό συμβούλιο» ενέκρινε τον περασμένο μήνα τον αποχαρακτηρισμό τεμαχίου γης (έκτασης 195 σκαλών) στην Καρπασία, από προστατευμένη ζώνη σε περιοχή όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτή η απόφαση ίσως σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πολιτικής όσον αφορά τη χερσόνησο της Καρπασίας, η οποία έχει τεθεί υπό προστασία (όσον αφορά την ανάπτυξη) φέροντας το χαρακτηρισμό του «εθνικού» πάρκου. Η εξαίρεση λοιπόν του τεμαχίου γης 195 σκαλών ενδεχομένως να είναι ενδεικτική των προθέσεων της «κυβέρνησης» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, η οποία αναζητεί εναγωνίως νέες επενδύσεις για να τονωθούν τα οικονομικά του ψευδοκράτους.
Ο αρχισυντάκτης της «Cyprus Today», Οσμάν Καλφάογλου, γράφει πως το εν λόγω τεμάχιο βρίσκεται πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα και πως ολόκληρη αυτή η περιοχή έχει χαρακτηριστεί επιπρόσθετα αρχαιολογική.
«Η απόφαση του υπουργικού τον περασμένο μήνα εξαιρεί τις 195 σκάλες γης από το καθεστώς που ισχύει για το σύνολο της Καρπασίας» γράφει η «Cyprus Today».
Ο πρόεδρος της ομάδας περιβαλλοντιστών στα κατεχόμενα, Ντογάν Σαχίρ, δήλωσε πως η απόφαση του «υπουργικού» ίσως λειτουργήσει ως νομικό προηγούμενο και για άλλες αναπτύξεις στην περιοχή. «Αν χάσουμε την Καρπασία, ποιο άλλο ανέγγιχτο μέρος θα μας έχει απομείνει;» διερωτήθηκε λέγοντας πως αν τελικά λειτουργήσει στην περιοχή το παράρτημα του «πανεπιστημίου» τότε αναπόφευκτα θα ακολουθήσει και περαιτέρω ανάπτυξη. Παράλληλα ο κ. Σαχίρ υπέδειξε πως η ομάδα του θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει νομικά την απόφαση του «υπουργικού». «Εξάλλου έχουμε και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Μνημείων για παρεμπόδιση της ανάπτυξης εκ μέρους του πανεπιστημίου πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα» συμπλήρωσε.
Όπως γράφει η «Cyprus Today», το αμερικανικό «πανεπιστήμιο» θέλει να λειτουργήσει στην Καρπασία πέντε τμήματα - σχολές, μεταξύ των οποίων και τουριστική σχολή. Λειτουργός του «υπουργείου» τουρισμού φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα πως μόνο το «υπουργείο» μπορεί να αποχαρακτηρίσει το καθεστώς της περιοχής, η οποία και στο «σύνταγμα» αναφέρεται ως δασική ζώνη.



Κωδικός άρθρου: 964420
ΠΟΛΙΤΗΣ - 19/08/2010, Σελίδα: 6

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...