Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Οι "κατασκηνωτικοί" χώροι στην Κύπρο

Ο πιο γνωστός κατασκηνωτικός χώρος είναι αυτός στον ευκαλυπτώνα της Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία ο ΚΟΤ, διάφοροι Υπουργοί και οι Τοπικές Αρχές καθυστερούν πάρα πολύ να λύσουν.
Οι χρήστες του χώρου έχουν δημιουργήσει ομάδα πίεσης, τα σχέδια του χώρου είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά για διάφορους λόγους τα έργα ανάπλασης καθυστερούν.

Ο χώρος στην Πόλη δεν είναι ο μοναδικός κατασκηνωτικός χώρος που υπάρχει, όμως ίσως είναι ο μοναδικός χώρος όπου μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει, ο κύριος ίσως λόγος που είναι τόσο δημοφιλής.

Οι υπόλοιποι "κατασκηνωτικοί" χώροι στην Κύπρο έχουν μείνει μόνο με το όνομα εφόσον έχουν καταληφθεί στην κυριολεξία από επιτήδειους σε σημείο που πολλοί άλλοι να θεωρούν ότι δεν είναι διαθέσιμοι αυτοί οι χώροι πλέον για εκείνους.

Τέτοιος χώρος είναι για παράδειγμα ο "κατασκηνωτικός" χώρος λίγο πριν την πλατεία Τροόδους.
Οι μόνιμες κατασκευές είναι τόσες πολλές που φαίνονται ακόμη και από το διάστημα και βρίσκονται φυσικά κατά μήκος του δρόμου γιατί είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσεις τροχόσπιτο ή και να κτίσεις.
Όσον αφορά τους χώρους υγιεινής ο καθένας έχει βρει τη δική του λύση με διάφορες κατασκευές όπως για παράδειγμα αποχωρητήρια από χαρτόνια.
Το χώρο αυτό το διαχειρίζεται επιτροπή στην οποία προεδρεύει η Επαρχιακή Διοίκηση.
Στην ίδια, ίσως και χειρότερη κατάσταση, βρίσκεται και ο ιδιωτικός "κατασκηνωτικός" χώρος στην παραλία του αεροδρομίου στη Λάρνακα. Ένας χώρος γεμάτος από 100 περίπου τροχόσπιτα, μόνιμα εγκατεστημένα στην παραλία, χωρίς κανονικές αποχετεύσεις για τους 400 περίπου ένοικους σε ένα τόσο μικρό χώρο.
Τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις μπορεί να υπάρχουν και αλλού στην Κύπρο αφού είναι γνωστή η αδυναμία μας να χαλαρώνουμε ή να μην εφαρμόζουμε νομοθεσίες.
Από ότι φαίνεται οι μόνοι χώροι που λειτουργούν σωστά είναι αυτοί που τους διαχειρίζονται τοπικές αρχές και οργανώσεις.

Και όλα αυτά όταν στο εξωτερικό ο πρώτος κανόνας των κατασκηνωτικών χώρων στη φύση είναι να λειτουργούν με τις ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει και εδώ κατακερματισμός ευθυνών αφού αναμιγνύονται ΚΟΤ, Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των Επάρχων και το Τμήμα Δασών.

Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:
1. Επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού για την ανάπλαση του χώρου στον ευκαλυπτώνα της Πόλης με πρώτο βήμα αυτό της δημόσιας παρουσίασης και διαλόγου με τους χρήστες.
2. Να κλείσουν άμεσα όλοι αυτοί οι χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο και να αποσταλούν ειδοποιήσεις σε όλους να αφαιρέσουν τις εγκαταστάσεις τους για όσο διάστημα είναι κλειστός ο χώρος.
3. Ετοιμασία νομοθεσίας ή/και κανονισμών που θα διέπουν τη λειτουργία τέτοιων χώρων. Οπωσδήποτε θα πρέπει να περιέχεται όρος που να υποχρεώνει όλους τους κατασκηνωτές να φεύγουν με όλο τον εξοπλισμό τους για τουλάχιστο ένα μήνα κάθε χρόνο και με το άνοιγμα να δικαιούνται όλοι να κάνουν κράτηση για συγκεκριμένο διάστημα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατασκηνωτικός χώρος δεν σημαίνει χώρος για μόνιμη εξοχική κατοικία ολίγων προνομιούχων, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων (ψαξτε το, έτσι είναι). Θα έπρεπε να υπάρχει οργάνωση και τάξη, προκρατήσεις κατα προταιρεότητα και για σύντομο μόνο χρονικό διάστημα, αλλά φευ, στην κύπρο ζούμε. Όλοι θέλουν να "γελάσουν" του άλλου και όλοι μαζί του κράτους.

Κύριε Επίτροπε, σε ακούει κανείς; Αν ναι, καλώς, αν όχι πέστε τα σε όλους ανοικτά!
ΚΚΚ

MARINOS είπε...

Θα ήταν ενδιαφέρον για μένα να είχα σχόλιο σας στην σημερινή ανάρτηση του blog μου με θέμα τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Βόρειας Ιρλανδίας!

Λέει πολλά και περίεργα πράγματα ο άνθρωπος!

Related Posts with Thumbnails