Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Shameless χουμίση

Για το ΑΤΙ
 
Αρνητικό η γλώσσα διδασκαλίας
Φωτογραφία
Στο ΑΤΙ πέρασα όμορφα σχεδόν «οικογενειακά» κι αυτό γιατί οι άνθρωποι, το προσωπικό του ΑΤΙ είναι αυτό που με σημάδεψε περισσότερο. Πιο έντονα ανακαλώ τον αείμνηστο Ανδρέα Αχιλλείδη που με ένα μοναδικό τρόπο μας μύησε στα άδυτα της φυσικής και μας έκανε να λατρέψουμε και να θεωρήσουμε εύκολο ένα από τα πιο απαιτητικά και δύσκολα μαθήματα, καθώς και τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου που με την ενέργεια, την απλότητα και τον ενθουσιασμό του εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι για μένα ο καθηγητής πρότυπο, ο άνθρωπος που εμπνέει τη δική μου διδασκαλία. Αν θα μιλούσα για κάτι αρνητικό, το μόνο που ανακαλώ είναι η επιλογή των Αγγλικών ως γλώσσα διδασκαλίας. Το βρίσκαμε κάπως αστείο Κύπριοι καθηγητές να διδάσκουν Κύπριους μαθητές στα Αγγλικά. *Κώστας Κακογιάννης, Μουσικοσυνθέτης.
[Κώστα σε ευχαριστώ πολύ ... μα πάρα πολύ]

"Έγκλημα το κλείσιμο του
Φωτογραφία
Η αγορά δεν έχει πλέον τεχνικούς. Ήμουν για είκοσι χρόνια καθηγητής και διετέλεσα και πρόεδρος της συντεχνίας του προσωπικού. Το γεγονός ότι ερχόμασταν σε επαφή κάθε χρόνο με νέους ανθρώπους σταθερής ηλικίας οι οποίοι ξέραμε μετά ότι θα εντάσσονταν στον επαγγελματικό μας χώρο ήταν πολύ σημαντικό γεγονός. Γι' αυτό απολάμβανα πάρα πολύ τη δουλειά μου στο ΑΤΙ και έλεγα ότι ήταν η καλύτερη στον κόσμο. Βλέπω παντού τώρα τους παλιούς μου μαθητές. Η πιο ωραία ανάμνηση ήταν η διδασκαλία του μαθήματος στην τάξη, οι εκδρομές που πηγαίναμε μεταξύ των οποίων ήταν και οι λεγόμενες Unesco day. Επειδή στο ΑΤΙ υπήρχαν διάφορες ειδικότητες κάναμε διάφορα έργα σε αυτές τις εκδρομές. Χτίζαμε τοίχους, τοποθετούσαμε καλάθους, φτιάχναμε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κ.α. Οι εκδρομές αυτές άφηναν κάτι πίσω. Επίσης είχαμε μία μέρα το χρόνο αφιερωμένη στο ίδιο το ίδρυμα. Καθαρίζαμε, χτίζαμε και κάναμε διάφορες άλλες δραστηριότητες. *Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, πρώην Καθηγητής Α.Τ.Ι. 
 
Πιάνουμε πάτο στην Κύπρο!
Πολύ χρήσιμα στοιχεία δόθηκαν από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της δημοτικής ομάδας και του ΔΗΣΥ Έγκωμης. Ο άνθρωπος δεν παιζόταν. Μίλησε χωρίς προσωπείο. Καθαρά και ξάστερα. Ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, με απλά και κατανοητά λόγια, ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα, είπε και τα ακόλουθα:
*Η ποιότητα του αέρα στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι η χειρότερη. Πιάνουμε πάτο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις πόλεις μας το έχει η Πάφος.
*Το χλώριο είναι πολύ βλαβερό. Και το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να εκδίδει εγκυκλίους και να καλεί τα σχολεία να προβαίνουν σε καθαρισμούς με χλώριο.
*Τα επόμενα χρόνια η άνοδος της θερμοκρασίας στην Κύπρο τα καλοκαίρια θ’ ανέλθει κατά πέντε βαθμούς, ενώ ολοένα θα μειώνεται η βροχόπτωση.
*Πρόβλημα θα έχει το Τρόοδος, που σταδιακά υφίσταται μείωση της χιονόπτωσης. Τη δεκαετία του 1980 είχαμε χιονοπτώσεις των δύο μέτρων στο Τρόοδος, ενώ σήμερα είναι πολύ μικρότερες.
*Η κεραία στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο είναι πολύ βλαβερή για τον άνθρωπο. Μην πηγαίνετε για κολύμπι στην περιοχή αυτή και μη χρησιμοποιείτε τον κόλπο για τα σκάφη.
*Οι ρύποι στην Κύπρο είναι πραγματικός εφιάλτης. Μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα, μας ανησυχεί πολύ.
*Μια παιδική πάνα, όταν πεταχτεί στο περιβάλλον, για 200 χρόνια αντέχει και δεν καταστρέφεται!
 
[Από την Σημερινή 16/05/2010 με τον ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ]

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σαν απόφοιτος του ΑΤΙ κι εγώ, προσυπογράφω αυτά που είπε ο Κώστας πιο πάνω για το "οικογενειακό" περιβάλλον, τον αείμνιστο Αντρέα Αχιλλείδη αλλά και τη ζωντάνια, την απλότητα και τον ενθουσιασμό το δικό σου. Δεν ήμουν στον κλάδο σου αλλά έτυχε να είμαι παρόν σε μια διάλεξη που μας έκανες. Κι όντος, ο ενθουσιασμός και το πάθος για το αντικείμενο σου ήταν χαρακτηριστικό.
Κρίμα που δεν υπάρχει πια το ινστιτούτο, υπάρχουν όμως πολλές αναμνήσεις.
Ο χρήστης George Georgiou είπε…
Ως απόφοιτος του ΑΤΙ (1990) Μηχανολογία θέλω να εκφράσω την λύπη μου για το κλείσιμο του ΑΤΙ. Η κυπριακή πραγματικότητα μας λέει ότι χρειαζόμαστε το ΑΤΙ γιατί θέλουμε να έχουμε ENGINEERS στην Κύπρο με τεχνικές γνώσεις.

Το πανεπιστήμιο Κύπρου παράγει επιστήμονες οι οποίοι ως επι το πλείστον ειναι θεωρητικοί χωρίς να έχουν πρακτική επαφή είτε με training σε εταιρείες ή πρακτικές ασκήσεις μέσα στα πλαίσια της φοίτησης τους.
Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι άνοιξαν 44 θέσεις τεχνικών (Α2-5-7 νομίζω στην επαρχία Λάρνακας. Μόνο 3 κοπέλλες έκαναν αίτηση και τελικά καμία δεν αποδέκτηκε την θέση. Οι περισσότεροι τεχνικοί που κατείχαν τέτοιες θέσεις ήταν απόφοιτοι του ΑΤΙ.

Κανένας "Επιστήμονας" δεν θα καταδεκτεί σήμερα τέτοια θέση γιατί η πολιτεία κατάφερε να μηδενίσει και τελικά να κλείσει το ΑΤΙ....

Τα λάθη αυτά θα ξεκινήσουν να φαίνονται σε διάφορα τμήματα της Βιομηχανίας στα οποία θα χρειάζονται τεχνικοί και τελικά θα φέρνουμε εισαγώμενους με αμφισβητούμενες γνώσεις..

http://georgiougeorge.blogspot.com/
ΑΤΙ FACEBOOK http://www.facebook.com/group.php?gid=7876051354

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...