Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Μας... πνίγουν στους ρύπους"


Απο την Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολύ ενεργοβόρες και ρυπογόνες οι αφαλατώσεις, σύμφωνα με μελέτη του υπ. Γεωργίας
Μας... πνίγουν στους ρύπους
Από τις αφαλατώσεις θα εκπέμπονται 436 χιλ. τόνοι θερμοκηπιακών ρύπων ετησίως και για τη λειτουργία τους θα απαιτείται το 12% του ηλεκτρισμού. Η ΑΗΚ καλείται να πληρώνει μέχρι και 5 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα δικαιώματα ρύπων

Μπορεί οι μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν ή προγραμματίζεται να λειτουργήσουν τα επόμενα 1-2 χρόνια στην Κύπρο να διασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο αποδεικνύονται πολύ ενεργοβόρες και ρυπογόνες, σύμφωνα με ογκώδη μελέτη που παραδόθηκε πριν μερικές μέρες στο τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας.
Συνολικά από τα φουγάρα των αφαλατώσεων που ήδη λειτουργούν και αυτών που προγραμματίστηκε η κατασκευή τους, υπολογίζεται να εκπέμπονται ετησίως 436,3 χιλιάδες τόνοι ρύπων του θερμοκηπίου ετησίως και προσεχώς η ΑΗΚ θα κληθεί να καταβάλει μέχρι και 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για αγορά των αντίστοιχων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από τις αφαλατώσεις.
Εκτός, όμως, από τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν, η Κυβέρνηση καλείται να πείσει την ΕΕ για την αναγκαιότητα των μονάδων αφαλάτωσης προκειμένου να δοθεί η έγκριση για τη λειτουργία τους.

Η μελέτηΤα πιο πάνω αναφέρονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Αφαλατώσεων που προωθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση και υπεύθυνος φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Γεωργίας. Η μελέτη ανατέθηκε στη Σύμπραξη των Μελετητικών Γραφείων I.A.CO Environmental and Water Consultants Ltd και ENVECO A.E. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Μάιο του 2005 και η μελέτη υποβλήθηκε προ ημερών στο τμήμα Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να τύχει μελέτης.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τμήματος Υδάτων, στην οποία έχει αναρτηθεί η μελέτη, οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να υποβάλει στο τμήμα Περιβάλλοντος, σε διάστημα 35 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της γνωστοποίησης, απόψεις ή παραστάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της μελέτης ή τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η έγκριση του σχεδίου αφαλατώσεων στο περιβάλλον. Βασικός στόχος της μελέτης είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο σχέδιο αφαλατώσεων, καθώς επίσης και των εναλλακτικών λύσεων που θα μπορούσαν να προωθηθούν.

Οι επιπτώσειςΌπως αναφέρεται στη μελέτη, οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης της Δεκέλειας και της Λάρνακας, μαζί με τις μονάδες των οποίων η κατασκευή προωθείται, θα συνεισφέρουν σημαντικά, με 436,3 χιλιάδες τόνους, στην αύξηση της γενικής ποσότητας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Σημειώνεται, μάλιστα, πως αν απαιτηθεί αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για την ποσότητα αυτή (σ.σ. η ΕΕ προωθεί τη δημοπράτηση όλων των ρύπων από το 2013 και μετά, με κάποια χρονική παράταση στην Κύπρο) και με βάση την τιμή που αναφέρεται από την ΑΗΚ για το 2008, εκτιμάται πως η επιπλέον δαπάνη θα είναι της τάξης των 4 - 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά η χρήση της ενέργειας από τις χερσαίες και κινητές μόνιμες αφαλάτωσης, καθώς επίσης και του συστήματος επεξεργασίας νερών του Γαρύλλη, θα ισοδυναμεί με το 12,2% του συνόλου παραγωγής ενέργειας της ΑΗΚ!

Στην Ε. ΈνωσηΗ μελέτη στέκεται και στο γεγονός πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πεισθεί η Ευρώπη για την αναγκαιότητα των (νέων) μονάδων αφαλάτωσης. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την ΕΕ οι πρόσθετες υποδομές υδροδότησης, όπως για παράδειγμα οι μονάδες αφαλάτωσης, πρέπει να θεωρούνται ως δυνατότητα επιλογής μόνο όταν εξαντληθούν οι υπόλοιπες επιλογές. Στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία αναμφισβήτητα αντιμετωπίζει σημαντικό χρόνιο πρόβλημα ξηρασίας και λειψυδρίας και η οποία εφαρμόζει σε ικανοποιητικό βαθμό μέτρα αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, η λύση της δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης πιθανό να θεωρηθεί από την ΕΕ αποδεκτή. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι η υποβολή όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών και άλλων μελετών.


Οι αφαλατώσειςΒασικός στόχος του Σχεδίου Αφαλατώσεων είναι η πλήρης απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας των αστικών και τουριστικών περιοχών από τη βροχόπτωση και η ικανοποίηση της μέγιστης ζήτησης που παρουσιάζεται τη θερινή περίοδο. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στοχεύει όπως μέχρι το 2012 λειτουργούν συνολικά πέντε μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης, με δυναμικότητα παραγωγής 260 χιλιάδες κυβικά μέτρα ημερησίως. Σήμερα λειτουργούν με μέγιστη παραγωγή δύο μόνιμες αφαλατώσεις, αυτές της Λάρνακας και της Δεκέλειας, με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 120 χιλιάδες κυβικά μέτρα ημερησίως.
Μέχρι το 2012 θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης, πέραν των δύο υφιστάμενων:
*Στην Επισκοπή (40 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).
*Στην Πάφο (40 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).
*Στο Βασιλικό (60 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).
Μέχρι την υλοποίηση των μόνιμων μονάδων, θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες κινητές αφαλατώσεις:
*Στη Μονή (ήδη λειτουργεί με 20 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως)
*Στα Κούκλια (προωθείται η κατασκευή της, για 20 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).


ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κωδικός άρθρου: 948478
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/05/2010, Σελίδα: 20

Σχόλια

Ο χρήστης Eólica είπε…
Σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια, γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια για να λειτουργήσουμε τέτοιες μεγάλες μονάδες;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
να που μας το λαλεις? να που σ'εχουμε εσενα? αλλα ειπαμε ενας εισαι ποσα να φτασεις!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
eolica εξαναπεν το ο επιτροπος οποταν να τον ηφκάλω που τον κόπο.
Απαιτούνται πολλά μεγαλα ποσα ενέργειας για τεθκιου ειδους εργοστάσια και με τις Α.Π.Ε. εν...


Andreas
Ο χρήστης koutso είπε…
Αφου θα κληθούν οι μαλάκες να πληρώσουν το πρόστιμο,ως συνήθως με επι πλέον επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ τι σας κόφτει?Αλλόπως είσαστε τζιαί σείς με στους μαλάκες όπως εγώ!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ