O Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος
Θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων και περιβάλλοντος συζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Πολυνείκη Χαραλαμπίδης σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που επηρεάζουν το περιβάλλον και σε ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν ώστε να εξασφαλίζονται υγιείς συνθήκες περιβάλλοντος, να αποφεύγονται οι κίνδυνοι ρύπανσης των υπόγειων υδροφορέων και να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή χρήση του νερού.
Μεταξύ άλλων, τονίστηκε η ανάγκη για επίλυση θεμάτων απόρριψης λυμάτων στην ύπαιθρο και η προστασία των υδροφορέων από τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες. Επίσης, να ληφθούν μέτρα για την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης κατασκευής πισίνων, την αποφυγή σύνδεσης τους με πόσιμο νερό, την αποφυγή άρδευσης γηπέδων και γρασιδιών με πόσιμο νερό, τη σύσταση Φορέα Υδάτων, την προώθηση συσκευών εξοικονόμησης νερού, την ενθάρρυνση της φύτευσης κυπριακών φυτών στους κήπου κτλ.
Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Γεωργίας με τις Υπηρεσίες του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν, με στόχο την ορθολογιστική αξιοποίηση και προστασία των φυσικών πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Σχόλια
Να δημιουργηθούν δύο δείκτες που να καθορίζουν την ποσότηταν πρωτεύουσας μη ανανεώσιμης ενεργείας που εμπεριέχει έναν προϊόν όπως επίσεις τζαι την ποσότηταν νερού.
Οι δύο δείκτες θα μπορούν να εκφράζονται ανα κιλό μάζας τζαι ανά ευρώ της τιμής. Για ευκολία μπορεί να εκφράζονται σε %.
Ξέρετε για παράδειγμα ότι σε ένα λίτρο χυμού εξωτικών φρούτων εμπεριέχει 22 λίτρα νερό τζαι μιαν καντίλαν πετρέλαον!
Πόσα λίτρα νερόν τζαι πετρέλαιον εμπεριέχει 1 κιλό πατάτες, έναν κιλό μπανάνες κυπριακές, μιά λίρα που παράγεται από έναν γήπεδον γκόλφ, μιά λίρα που παράγεται που έναν ξενοδοχείον 5 αστέρων, ή έστω μια λίρα του ακαθάριστου εθνικού προίόντος; Ξέροντας αυτόν τον δείκτην για τα κύρια μας προϊόντα τζαι για το εθνικό μας εισόδημα, πιό εύκολα καθορίζουμεν ορθολογιστικές πολιτικές στήριξης, φορολόγησης, προτίμησης του καταναλωτή. Στην Ελβετία δουλεύκουμεν σε έναν σχέδιον για ετικέτταν σε κάθε προϊον του σουππερμαρκετ. Όπως γράφει πόσες θερμίδες έχει για το πάχος, θα γράφει τζαι πόσες θερμίδες εμπεριέχει τζαι ρυπαίνουν την ατμόσφαιραν.
Ένα άλλο πράγμα που δεν δέχομαι, είναι όταν ακούγεται το κλασικό «…την αποφυγή σύνδεσης τους με πόσιμο νερό, την αποφυγή άρδευσης γηπέδων και γρασιδιών με πόσιμο νερό…» Ποιον κοροϊδεύουν; Το νερό παντού το ίδιο είναι αλλά προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας την λέξη «Πόσιμο» και τα καταφέρνουν μια χαρά.
Το νερό που χρησιμοποιούν για όλους αυτούς τους σκοπούς τι είναι; Πόσιμο δεν είναι;
Μην ξεχνάμε ότι από γεωτρήσεις υδροδοτούνται οι πόλεις, από γεωτρήσεις κάποιοι άλλοι γεμίζουν τις πισίνες τους και κάποιοι άλλοι, από γεωτρήσεις και παράνομα φράγματα ποτίζουν τα γήπεδα γκολφ.
/article.asp?lngEntityID=901104
Emis en na kamoumen kati gia tounto thema?
Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου αλλά εδώ έχουμε πρόβλημα στο να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα. Η μεγάλη μου έγνοια είναι άμα τα στέλνουν σε επιτροπές να τα εξετάσουν ..... όσοι ήταν ή είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή όσοι είδαν τη ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ σειρά "Yes Minister" καταλαμβαίνουν τι λέω ...
@Antidrasi25
Έχω θέσει το θέμα πιεστικά. Η συζήτηση περιστράφηκε στο πως θα προχωρήσει αυτό.
Πιο παλιά μου εισήγηση για ετήσιο τέλος σε όσους κατασκευάζουν πισίνες έχει επίσης γίνει αποδεκτή αλλά τώρα πως θα προχωρήσει ... αναμένω!
Θα αναρτήσω post με λεπτομέρειες της συνάντησης