Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γερμανία - Νερό της βροχής και κατοικίες

Μετά από την αναφορά μου στο:
Η ξανθιά και το Υδατικό πρόβλημα ... ή με άλλα λόγια, θέλω βοήθεια!
Πήρα την ωραία αυτή αναφορά αυτό από φίλο επαγγελματία ...

"Παρόλη της αφθονία νερού στη Γερμανία φαίνεται ότι πολιτικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί λόγοι ωθούν την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων.
Υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί γύρω στο ένα και μισό εκατομμύριο
συστήματα χρήσεως όμβριων υδάτων (Environment Agency 2008.
Σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν δημόσιες επιχορηγήσεις που βοηθούν στη αρχική εγκατάσταση των συστημάτων.
Επιπλέον, το γεγονός ότι 99% των Γερμανικών σπιτιών έχουν μετρητή στη παροχή νερού σε συνδυασμό με τις σχετικά ψηλές τιμές του νερού, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων (Environment Agency 2008).

Υπάρχει ομοσπονδιακή και κρατική νομοθεσία που διέπει την εγκατάσταση, λειτουργία και τερματισμό χρήσεως τέτοιων συστημάτων αλλά γενικά οι λεπτομέρειες εναπόκεινται στις αρχές των ομοσπονδιακών κρατιδίων και διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο. Τα πρότυπα που διέπουν τέτοια συστήματα και πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι τα DIN 1989 μέρος 1-4. Αυτά τα πρότυπα διέπουν όλες τις πτυχές εφαρμογής και καλύπτουν το προγραμματισμό, σχεδιασμό, λειτουργία, συντήρηση, αποθήκευση, δεξαμενές, φίλτρα, ποιότητα νερού, έλεγχο και παρακολούθηση (Umwelt Bundesamt 2005).

Στις μεγαλουπόλεις η χρήση συστημάτων όμβριων υδάτων έχει σχετικά μικρό ρόλο να παίξει στη παροχή νερού και χρησιμοποιείται κύριος από αεροδρόμια, βιομηχανίες και αθλητικά στάδια. Από το καλοκαίρι του 2004, 50% του νερού της στέγης του Ολυμπιακού Σταδίου στο Βερολίνο χρησιμοποιείται για άρδευση του σταδίου. Σε βιομηχανικές περιοχές χρησιμοποιείται κυρίως για μεγάλα συστήματα ψύξης, πλύσιμο αυτοκινήτων κλπ. Σε οικιστικές μονάδες χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για το πότισμα των κήπων (για λόγους υγιεινής), παρόλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το αποχωρητήριο και το πλύσιμο των ρούχων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. (Umwelt Bundesamt
2005)

Γενικά για την εγκατάσταση, λειτουργία, αλλαγή και τερματισμό τέτοιων συστημάτων απαιτείται να ειδοποιηθούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, οι οποίες έχουν το δικαίωμα έλεγχου της εγκατάστασης.
Τακτικές επιθεωρήσεις γίνονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε δημόσια κτίρια, ενώ σε ιδιωτικά κτίρια γίνονται μόνο όταν υπάρχου προβλήματα. Επίσης πρέπει να ειδοποιηθούν και οι εταιρείες παροχής νερού αλλά μόνο για να ελέγξουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναρρόφησης του αποθηκευμένου (όμβριου) νερού από το κυρίως δίκτυο υδροδότησης. Τέλος, το αν χρειάζεται άδεια οικοδομής μια τέτοια εγκατάσταση εξαρτάται από το κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο.
Γενικά, δεν χρειάζεται άδεια εάν η εγκατάσταση είναι κάτω από 50 κυβικά μέτρα νερού.
(Umwelt Bundesamt 2005)

Ιστοσελίδες και έγγραφα:
Umwelt Bundesamt 2005, Versickerung und Nutzung von Regenwasser,
(www.umweltbundesamt.de)
Environment Agency 2008.Harvesting rainwater for domestic uses: an information guide (http://www.environment-agency.gov.uk/)
Germany Rainwater Harvesting Association http://www.fbr.de/regenwassernutzung.html
International Rainwater Catchment Systems Association (IRCSA) http://www.ircsa.org/
"

Φίλε ΣΓ σε ευχαριστώ πάρα πολύ !!!

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Επίτροπε, πόσο μπορεί να στοιχίζει η κατασκευή υποδημής για την συλλογη του νερού από τις χολέτρες των σπιτιών, σε ενα μεγάλο ντεποζιτο (θαμμενο στην γη), ή στην χείριστη, σε μια διάτρηση?

1000 ευρω maximum?

Μια οργανωμενη προσπαθεια ενημερωσης πιστευω θα εχει σημαντικά αποτελέσματα
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Σήμερα είχα συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας για το Υδατικό!
Ανάμεσα σε πολλά άλλα ζήτησα να υπάρχει επιχορήγηση και για αυτές τις εγκαταστάσεις και το υπουργείο συμφώνησε και θα ετοιμάσουν πρόταση.
Δεν ξέρω πόσα στοιχίζει αλλά δε νομίζω να απέχει πολύ από τα €1000. Το μεγάλο κόστος είναι η αγορά των δοχείων και η ηλεκτρικός εξοπλισμός όπως η αντλία και πάνω απ' όλα τα εργατικά!
Όταν μια φορά ανάφερα από το ραδιόφωνο ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα με πήρε κάποιος από τη Λάρνακα τηλέφωνο και είπε ότι έχει θάψει κάτω από την αυλή του 3 "τάνκια" του ενάμιση τόνου που μαζεύουν πάρα πολύ νερό και το στέλνει σε αποχωρητήρια και το κήπο του και ότι το συστήνει.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Eγω το είδα σε σπιτι συγκενικου μου προσώπου. Ο θελιος μου συγκεκριμενα εφερε σπίτι-αυτα τα ετοιμα ξυλινα- απο Σουηδία. Οι Σουηδοι ειναι γνωστοι για τις πρωτοποριακές τους κατασκευες :). στεγη ειναι καλυμενη με κεραμυδι και στην περιμετρο της στεγης υπαρχουν χολετρες οι οποίες συλλεγουν το νερο που κυλα στην στεγη και το αποθηκευουν σε ντεπόζιτο που ειναι θαμμενο στην γη. Ποτιζει τον κηπό του χωρίς να χρησιμοποιεί ανοιγει ποτέ την βρυση, εδω και χρόνια. Και εχει την δυνατοτητα να το χρησιμοποιεί και για τουαλετα κτλ.
Τοσο απλό που μου εκανε τρομερη εντυπωση. και από τους Σουηδους που εχουν αφθονο νερο!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ