- Οικολογικά καθαριστικά - ενημερωτικό άρθρο και προβολή
- Πράσινες στέγες - το είχα ξεκινημένο αλλά δεν βρίσκω καμιά εταιρεία που να γνωρίζει την τεχνολογία. Έχω ζητήσει από διάφορους αλλά δεν είχα ανταπόκριση μέχρι τώρα. Ακούει κανείς ;;
- Ιατρικά απόβλητα - έρευνα για το τι γίνεται τώρα.
- Σύνδεση αεροδρομίου με λεωφορεία - νέες εξελίξεις και νέες ιδέες !
- Βρόχινο νερό - πως γίνεται η διαχείριση του νερού της βροχής σε χώρες της ΕΕ.
- Νερό για άρδευση γηπέδων και χώρων πρασίνου - το τι άκουσα ...
- Σκουπίδια στον Άγιο Σωζόμενο - αυτό θα γίνει με επίσκεψη την Τρίτη
- Πως να ράβετε ρούχινες τσάντες από παλιά ρούχα - σε λίγο θα είμαι έτοιμος!
- Κομποστοποίηση - πως να κάνετε λίπασμα από τα απόβλητα της κουζίνας. Υπάρχει κανείς που έχει τέτοιους κάδους προς πώληση στην Κύπρο;;;;
- Σκύλλοι - καταφύγια σκύλλων, ακόμη μια προσπάθεια
- .... όλα όσα εκρεμούν ....
και χίλια άλλα που έχω στο μυαλό μου ...
ΥΓ: Το φυλλάδιο για τον "έξυπνο κήπο" με κάκτους και παχύφυτα χωρίς μεγάλες αναγκες σε νερό, είναι τυπωμένο στο γραφείο μου και έχω αρχίσει τη διανομή του.
Όποιος θέλει να τηλεφωνήσει στη κα Νίκη 22803460.
Είναι πολύ ωραίο ! Μπράβο Μαίρη !
Σχόλια
5. Βρόχιμο νερό: Πρέπει να υπολογίσεις πόσο σου φκάλλει μέσον όρον η Ταρράτσα. 500 χιλ τον χρόνον είναι μισόν τόνον το μέτρο, 100 τμ φκάλλει σου θεωρητικά 50 τόνους. Εξαρτάται όμως με πόσην συχνότηταν έρκεται η βροχή τζαι πόσον βρέχει μονοφάτσιν. Άπαξ τζαι γέμωσεν το ντεπόζιτον το νερόν χάνεται. Πρέπει να έβρουμεν δεδομένα βροχόπτωσης ανά μέρα ή ανά ευδομάδαν για να υπολογίσουμεν πόσον περίπου νερόν χάνεται που μιαν ταρράτσαν.
Πιθανές χρήσεις: Πότισμαν, πλήσιμον αυτοκινήτου, πλήσιμο βεραντών. Μέχρι εδώ δεν χρειάζεται ούτε καθαρισμός, ούτε ξεχωριστό κύκλωμαν. Μετά καζανάκι αποχωρητηρίου. Ενδιαφέρον αλλά χρειάζεται ξεχωριστό κύκλωμα μέχρι το αποχωρητήριο και σύστημα που να μήν συλλέγει το πρώτο νερό που είναι ακάθαρτο (σκόνες στην ατμόσφαιραν τζαι στην ταρράτσαν)διότι τατσώννει το αποχωρητήριο. Για παραπάνω χρήσεις χρειάζεται βιολογικός καθαρισμός που κουστίζει ο κούκος αηδόνιν. Τες παραπάνω φορές δεν υπάρχει μάλιστα διαθέσιμον νερόν για περισσότερες χρήσεις. Εδώ στην Ελβετίαν που έχουμεν γύρω στα 1000-1500 χιλ τον χρόνον και που βρέχει και κακοκαίριν που χρειαζόμαστεν παραπάνω νερόν, σταματούμεν μέχρι την χρήση στα αποχωρητήρια.
Από ότι είδα σε μια άψε σφήσε search έχει 3 βασικά συστήματα. Το πιό απλό είναι να βάλλεις κάδους (για παράδειγμαν πιθάρκα που είναι τζαι διακοσμητικά) ή πλαστιά μεγάλα δοχεία 200 λίτρων σε κάθε χολέτραν τζαι μετά να πιάνεις το νερόν με την σίκλαν τζαι το ποτιστήριν. Έχω σπίτι μου τέτοιο σύστημα τζαι χρησημοποιώ μόνο για πότισμα. Κόστος: η μετατροπή των χολέτρων (αν θέλεις να σου φκάλω φωτογραφίαν πως δκουλεύκει το ισκλίκ, εν πολλά απλόν) τζαι το κόστος των κάδων. Βάλε 100-200 ευρώ.
Μετά είναι ένα πάλε απλό σύστημα. Μαζέυκει το νερόν σε τάγκιν που είναι χωσμένο στην γή.
http://www.eau-de-pluie.ch Είναι γαλλικά αλλά οι εικόνες είναι τζαι στην Κυπριακή διάλεκτο.
http://www.eau2pluie.com/images/files-extra-fields/ECOCITER.pdf εδώ έχει ένα σύστημα ολοκληρωμένω που στοιχίζει στη Γαλλία μεταξύ 2000 και 5000 Ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι αν κάποιος εισαγωγέας ψάξει στην Κίνα θα τα έβρει για 300-1000 Ευρώ.
9. Κομποστοποίηση: τα πάντα για την κομποστοποίηση εδώ http://www.compostage.org Δυστιχώς στα γαλλικά. Με το περιεχόμενο όμως μπορείς να κάμεις πραγματικά compost do it your self. Πρέπει να ένα κανένας γαλλικός δήμος που έκαμεν τούτον το σάιντ διότι απευθύνεται πραγματικά στο πλατύ κοινό. Αξίζει τον κόπο κάποιος να το μεταφράσει. Για κομποστοποίηση σε δημόσιους κήπους ο Δήμος Κηφησίας έχει βάλει γιαλιά σε πολλούς. Έχουν ένα γεωπόνο που είναι πραγματικά πού μορφομένος για οικολογική διαχείρηση του δημοσίου πάρκου. Αξίζει τον κόπο να αρχίσουν οι κομποστοποιήσεις από τους δημοσίους κήπους. Εκεί που έχει τόνους ολόκληρους χόρτα τζαι κλωνιά.
http://www.themeatrix.com/intl/greek/
Τζαι μετά κάμε ένα ταξιδάκι στην Αραδίππου. Βάλε μάσκαν, κατέβα που το αυτοκίνητον. Κανέναν σέβας στα χτηνά. Ο μόνος στόχος το κέρδος τζαι το πιό φτηνό κρέας. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας πάνω από όλα. Ακόμα τζαι σε σπίθκια που νιώννουν πουλιά βάλλουν 24 πουλιά σε έναν κλουβούιν έναν τετραγωνικόν μέτρον.
Όταν ήμουν Κύπρον αγόρασα μιαν φοράν 50 όρνιθες που εργοστάσιον. Ήταν κομμένες οι μούττες τους αλλά παρόλα ταύτα, ήταν 99% τιτσίρες χωρίς φτερά. Εξαπόλυσα τες μες του καλαμιώνες τζαι σε 3 μήνες εγινήκαν κανονικά πουλιά.
Πέρα που τα βιολογικά που δεν θα ξεπεράσουν το 5-10 % μεσοπρόθεσμα χρειάζεται labels ποιότητας για τα άλλα. Οι υπεραγορές μπόρουν να παίξουν μεγάλον ρόλον. Αν βρείτε μιαν υπεραγοράν με ανοικτόμοιαλον manager μπορείτε να τον πείσετε ότι έχει κέρδος ανταγωνιστικότητας αν βάλει όρους για το Κρέας τζαι για τα αυγά που διαθέτει. Να ξεκινήσει με απλά πράματα τζαι να ετικεττάρει τα προϊόντα που είναι ελεγχόμενα (τετραγωνικά μέτρα ανά ζώον, χρήση ορμόνων ανάπτυξης, συνθήκες διαβίωσης τζαι υγειηνής - μπορούμεν να έβρουμεν πρότυπα που άλλες χώρες) τζαι σιγά σιγά σε 2-3 χρόνια να έχει το ανταγωνιστικόν πλεονέκτημαν ότι στην τάδε υπεραγοράν δεν έχει αυγά που όρνιθες που δεν πατούν στο χώμα. Στην Ελβετία έτσι εξεκίνησε το 70 και ακολουθήσαν όλες οι υπεραγορές. Σήμερα δεν βρίσκεις αυκά όρνιθων της κλούβας που δεν είναι ελέυθερες.
ονομάζομαι Βερόγκου Μαρία και είμαι εκπαιδευτικός (φιλόλογος) στο 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης της Αθήνας. Ασχολούμαι με περιβαλλοντικά προγράμματα αρκετά χρόνια. Το ιστολόγιό σας ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, καθώς έτσι επιθυμώ ως απλός πολίτης να νιώθω δίπλα μου , ανοιχτούς στο διάλογο και την επικοινωνία όλους αυτούς που διαχειρίζονται το παρόν και το μέλλον μας.
Τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας ασχοληθήκαμε με την κομποστοποίηση και κατασκευάσαμε στο προαύλιο ένα δικό μας αυτοσχέδιο κάδο ανακύκλωσης στον οποίο ανακυκλώνουμε οργανικά απόβλητα και συγχρόνως φιλοδοξούμε να παραγάγουμε κομπόστα για τις ανάγκες του σχολικού μας κήπου. Ευαισθητοποιήσαμε τις οικογένειες των μαθητών μας στην κομποστοποίηση καθώς και μαθητές κοντινών δημοτικών σχολείων. Αποστείλαμε επιστολή στο δήμαρχο της πόλης μας καλώντας τον να οργανώσει τοπική κομποστοποίηση και να ενημερώσει τους συνδημότες μας.
Είμαστε πολύ περήφανοι για ό,τι καταφέραμε.
Θα ήταν μεγάλη μας χαρά αν την επόμενη σχολική χρονιά, σε κάποιο ταξίδι σας στην Αθήνα επισκεπτόσασταν το σχολείο μας, βλέπατε το έργο μας και μας ενημερώνατε για τις προσπάθειες της ΕΕ για το περιβάλλον.
Με εκτίμηση
Μαρία Βερόγκου
Και Μαρία θα σε επισκεφθώ !
σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας. Το τηλέφωνο του σχολείου μας είνα:
2102856985.
Σας στέλνω επίσης τη διεύθυνση της σχολικής ηλεκτρονικής μας εφημερίδας:www2.edu.fi/magazinefactory/magazines/4gymAth
Με εκτίμηση
Μαρία Βερόγκου