Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

Σκουπίδια, τσάντες και βιοκαύσιμα και κοκκόνες ..

  1. Την Τρίτη είχα συνάντηση με τον Κοινοτάρχη Γερίου και μετά από τη συζήτηση πήγαμε επίσκεψη εκτός από την κατοικημένη περιοχή. Το τι βλέπεις είναι απίστευτο, ολόκληρη η περιοχή είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος ! Και δε μιλώ απλά για λίγα μέτρα αλλά χιλιόμετρα .... Ποιος και πως θα τα καθαρίσει όλα αυτά;
  2. Τις περασμένες μέρες δόθηκε δημοσιότητα στις πλαστικές τσάντες ... ακούστηκαν πολλά ..
  3. Την Κυριακή πέρασα όλο μου το πρωινό στη μεγάλη συγκέντρωση του Ερυθρού Σταυρού για το Περιβάλλον. 300 παιδιά συζητούσαν περιβαλλοντικά θέματα. Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το επίπεδο, οι ικανότητες και ο τρόπος λειτουργίας των νεαρών συντονιστών (οι πιο πολλοί φοιτητές) των ομάδων! Με εντυπωσίασαν πάρα, πάρα πολύ !! Μπράβο !
  4. Συνάντηση με το σύνδεσμο παραγωγής βιοντίζελ. Άκουσα τα διάφορα προβλήματα και συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπους να προωθήσουμε τη συλλογή των χρησιμοποιημένων λαδιών από τα σπίτια για μετατροπή τους σε βιοντίζελ. Θα επισκεφθώ και 2 μονάδες ..
  5. Είναι γνωστό ότι τα κατάλοιπα των ελαιοτριβείων είναι περιέχουν αρκετή ενέργεια αλλά και ότι προκαλούν μεγάλη ζημιά αν αυτά ρίχνονται στο περιβάλλον. Υπάρχει και σχετική μελέτη για το θέμα από το Πανεν. Κύπρου.
    Είχα συνάντηση με εταιρεία πώλησης ειδικών λέβητων όπου μου ανέφεραν τα προβλήματα με το προσχέδιο νόμου για την εκπομπή ρύπων .. Αν αυτό περάσει δε θα μπορούμε να χρησιμοποιούμαι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων για παραγωγή ενέργειας. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με τα βιοκαύσιμα!
  6. Ψες ήμουν στα Πέρα ορεινής όπου μίλησα για τις Κλιματικές Αλλαγές. Υπήρχε πολύς κόσμος (ασυνήθιστο για την ύπαιθρο). Δε μου αρέσει να φέρνω κακά μαντάτα αλλά ψες χάλασα το κέφι σε πολλή κόσμο με όσα τους είπα.

[Το απόγευμα μέχρι την κυριακή το βράδυ θα είμαι Σλοβενία - Λουπλιάνα]

2 σχόλια:

Λίβελλος είπε...

τα βιοκαύσιμα είναι πολύ αμφιλόμενη πηγή ενέργειας. πρόσφατα έγινε μεγάλη κριτική στα βιοκάυσιμα μιάς και ήταν ένας απο τους λόγους αύξησης δίαφορων προιόντων (π.χ. ρύζι). Η θεωρία λέει οτι η αύξηση της ζήτησης του καλαμποκιού το οποίο θα χρησιμοποιουσαν για βιοκαύσιμα 'τράβηξε' την τιμη όλων τον αγροτικών προιόντων(+150%!!). Αυτό βέβαια οδήγησε σε 'φασαρίες' σε διάφορες χώρες λόγω του ότι δεν μπορούσαν να αγόρασουν τα προιόντα αυτά. Απο τη μία είναι περιβαλλοντικά χρήσιμα (τα βιοκάυσιμα) αλλα προκύπτουν διάφορα οικονομικά/ηθικά ερωτήματα.
Είμαι σίγουρος είναι κατι το οποίο είχες υποψη σου φίλε Χαράλαμπε και το αναφέρω επειδή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

φιλικά the kouk

Theopemptou είπε...

Πράγματι έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Στην Κύπρο θα πρέπει όμως να προωθήσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τα βιοκαύσιμα από χρησιμοποιημένα λάδια (από κουζίνες, εστιατώρια, ξενοδοχεία κλπ) αφού έτσι έχουμε και το επιπλέον κέρδος της μείωσης των αποβλήτων και της προστασίας των αποχετετικών συστημάτων όπου τα λάδια κάνουν μεγάλη ζημιά.
Μόνος ένας κάνει βιοντίζελ στην Κύπρο από καθαρά εισαγώμενα λάδια.
Το ενδιαφέρο 'αρα επικεντρώνεται στο πως θα βοηθήσουμε στη συλλογή χρησιμοποιημένων λαδιών για να μετατραπούν σε βιοντίζελ.
ορισμένοι μιλούν ακόμη και για εισαγωγή χρησιμοποιημένων λαδιών από άλλες χώρες!

Related Posts with Thumbnails