Τρίτη, 29 Απριλίου 2008

Στο Δάλι για αποχετεύσεις και κόμβους ..

Η σημερινή μέρα σήμερα στο Δάλι είχε σαν πρώτο θέμα το αποχετευτικό σύστημα και μετά συζητήσαμε και το θέμα του νερού και συζητήσαμε (αναπόφευκτα) και τον πρότυπο κυκλικό κόμβο για ελάχιστο νερό.
Τι έμαθα για το αποχετευτικό;
  1. Αρχικά είχε σχεδιαστεί και λειτουργούσε κάτω από μια ομπρέλα με το Πέρα Χωρίο Νήσου. Από το 2000 όμως έχει διαχωριστεί στα δύο η διοίκηση.
  2. Οι μισές από τις 1400 ανήκουν στο Δάλι και οι άλλες στο Πέρα Χωρίο.
  3. Το σύστημα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 500κμ την ημέρα και είναι στο μάξιμουμ της λειτουργίας του.
  4. Η τεχνολογία του είναι aeration ponds που ήταν στη μόδα στην Κύπρο τότε.
  5. Ο κεντρικός αγωγός από τα Πέρα φτάνει στο σύστημα του αποχετευτικού με αγωγό ο οποίος περνά μέσα από τον ποταμό. Όταν έχει νερό ο ποταμός, η ποσότητα του νερού που φτάνει στο σύστημα είναι τριπλάσια του κανονικού (1500κμ αντί 500κμ) και φυσικά το πλημμυρίζει.
  6. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Χρεώνονται μόνον είναι στο όριο κάλυψης του συστήματος (Α φάση) σε σχέση με τη φάση Β που οι χρεώσεις θα έπρεπε να είναι τέτοιες ούτως ώστε να μαζευτούν λεφτά για επέκταση του συστήματος. Τα έσοδα ανέρχονται σε £40000 ετησίως και τα έξοδα λειτουργίας σε £70000 - £80000 ετησίως.
  7. Το τέλος στο πόσιμο νερό είναι 10σεντ το κμ. Υπάρχει και η φορολογία στην εκτιμημένη αξία της γης (σε τιμές 1980! τα υπόλοιπα συμβούλια έχουν κάνει επανεκτιμήσεις).
  8. Οι αναλύσεις του επεξεργασμένου νερού γίνονται 1 φορά την εβδομάδα.
  9. Το νερό δίνεται εξ ολοκλήρου στη γεωργία. Μόνο ένας αγωγός υπάρχει και δεν μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους από ένα γεωργούς ταυτόχρονα. Έκαναν προσπάθειες (ιδιώτες) κατασκευής μικρής δεξαμενής αλλά ήταν από χώμα και δεν ... τώρα δεν υπάρχει δεξαμενή για το επιπλέον νερό!
  10. Το σύστημα είναι κάτω από τη φροντίδα ενός(!) ανθρώπου.
Πήγα εκεί γιατί άκουσα τις ιστορίες με το ξεχείλισμα του συστήματος αλλά και για να σχηματίσω ιδέα για το που βρίσκεται το θέμα της κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων στις κοινότητες.

Έχω συνάντηση στις 16/05/2008 με τον Υπουργό για το υδατικό και χρειάζομαι καλή προετοιμασία και έρευνα.

4 σχόλια:

Αποφράξεις Μαρκόπουλο είπε...

Το αποχετευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα. Είμαστε πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

εκκενώσεις βόθρων είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Και παρά τα δις ευρώ που δαπανώνται για το αποχετευτικό, πόσα έργα γίνονται και πόσα λειτουργούν.

Αποφράξεις Αττικής είπε...

Ελπίζω κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δουν ζεστά και σοβαρά ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αποφραξεις είπε...

όπως και πολλά άλλα πράγματα...έτσι και στο αποχετευτικό δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στην Ελλάδα.

Related Posts with Thumbnails