Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008

"Αποκρουστικές εικόνες στο ποτάμι του Ατσά"

Χαραυγή
Αποκρουστικές εικόνες στο ποτάμι του Ατσά
Ποιες δέκα χωματερές επείγει να αποκατασταθούν

«Παράνομα βρίσκονται τα λύματα στο σκυβαλότοπο του Ατσά στο γραφικό χωριό Αγιος Θεόδωρος στην περιοχή του Τροόδους», σύμφωνα με τον Επ. Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.
Σερφάροντας στο διαδίκτυο και μπαίνοντας στο blog του Χ. Θεοπέμπτου (Http://theopemptou. blogspot.com) πραγματικά οι εικόνες που είδαμε ήταν αποκρουστικές. Με εισαγωγικό σημείωμα: «Αλλοι σχεδιάζουν επισκέψεις σε εξωτικά μέρη και εγώ σε σκυβαλότοπους! Χτες επιστρέφοντας από μια παρουσίαση που είχα σε σχολείο σταμάτησα στο σκυβαλότοπο του Ατσά, ένα χώρο που πάντα ήθελα να επισκεφθώ. Ο λόγος είναι ότι εκεί καταλήγουν - παράνομα - και τα λύματα μεγάλης περιοχής του Τροόδους...»
Το άλλοτε μικρό και γραφικό ποτάμι του Ατσά, στον Αγιο Θεόδωρο, φαίνεται ότι τη θέση του στο χρώμα της καταπράσινης κοιλάδας, παίρνει το γκρίζο και αποκρουστικό γεμάτο πλαστικά τοπίο.
Παρόμοια θέα αντιμετώπισε ο Επίτροπος και στο σκυβαλότοπο στο Μαρί όπου τα λύματα έχουν κάνει μια μικρή λίμνη. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γ.Γ του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε παλαιότερες του τοποθετήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε αναφερθεί ότι ο περιφερειακός σκυβαλότοπος στον Ατσά βρίσκεται σε κακή κατάσταση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω από την περιοχή και να μη διαπιστώσω ότι τα σκουπίδια καίγονται συνεχώς, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Πάντως, σύμφωνα με τον Χ. Θεοπέμπτου , ορισμένοι εξακολουθούν να απορρίπτουν στο σκυβαλότοπο του Ατσά οικιακά λύματα, όλα τα βοθροκαθαριστικά της Μαραθάσας, της Σολιάς, της Πιτσιλιάς και όλων των χωριών της δυτικής Μεσαορίας.

Σε μια χώρα με τεράστιο πρόβλημα εξεύρεσης υδάτινων πόρων, τα υπόγεια νερά έπρεπε να τυγχάνουν μεγαλύτερης προστασίας.
Author: Νικολέτα Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails