Σάββατο, 26 Απριλίου 2008

Τουρκία – ο εφιάλτης της πυρηνικής ενέργειας επιστρέφει

[Τσερνόπιλ 26/04/1986]

Η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να κατασκευάσει 5 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και μαζί με αυτούς ένα πολύ ύποπτο "κέντρο τεχνολογίας".
Πέρα από τις κοινές ανησυχίες που συνδέονται με οποιοδήποτε πυρηνικό σταθμό, η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί επιπλέον ανησυχίες:

1. Όλη η περιοχή είναι σεισμογενής και ιδιαίτερα η περιοχή όπου θα γίνει ο σταθμός του Άκκιουγιου. Σίγουρα οι μηχανικοί μπορούν να σχεδιάσουν ένα ανθεκτικότερο στους σεισμούς σταθμό, αλλά θα διατεθούν τα απαιτούμενα αυξημένα κονδύλια από την Τουρκία;

2. Η λειτουργία ενός και μόνο τέτοιου σταθμού απαιτεί μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο ακόμη και οι τουρκικές εφημερίδες παραδέχονται ότι δεν υπάρχει στην Τουρκία. Υπάρχει επομένως ένα μεγάλο ερωτηματικό για την ποιότητα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Είναι γνωστό ότι το καλό προσωπικό αποφεύγει να εργαστεί κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ορισμένες χώρες επιστρατεύουν ακόμη και άστεγους.

3. Κοντά στον πρώτο σταθμό του Άκκιουγιου προγραμματίζεται η κατασκευή ενός κέντρου τεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι οι χώρες με πυρηνική ενέργεια λίγο αργότερα αποκτούν και πυρηνικό οπλοστάσιο με τα ραδιενεργά απόβλητα, και ιδιαίτερα με τον τύπο των σταθμών που προωθεί η Τουρκία. Η νέα "μόδα" είναι τα μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα που καταστρέφουν περιοχές και όχι ολόκληρες χώρες. Έτσι η απόφαση για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος είναι πιο εύκολη! Τι θα γίνει στην εύφλεκτη περιοχή μας με τα πετρέλαια, τις χρόνιες διαμάχες και τα αντάρτικα, καθώς και την έλλειψη νερού που αποτελεί πλέον αιτία πολέμου;

4. Τι θα γίνονται τα πυρηνικά απόβλητα; Ποιο μακρινό ταξίδι θα παίρνουν, ποια διαδρομή και με ποια ασφαλιστικά μέτρα;

5. Διαρροές πυρηνικών αποβλήτων έχουν συμβεί συχνά στο παρελθόν. Ας μη ξεχνούμε ότι στη Βρετανία ένας συγκεκριμένος σταθμός άλλαξε όνομα (από Windscale, έγινε Sellafield) γιατί τα συχνά και σοβαρά προβλήματα τον συνέδεσαν με πολλά κακά, αν και τα προβλήματα συνεχίζουν. Στις περιπτώσεις διαρροών είναι σίγουρο ότι τα θαλάσσια ρεύματα θα φέρνουν στις βόρειες ακτές της Κύπρου τα ραδιενεργά υλικά.

6. Διάφορες εταιρείες προωθούν την πυρηνική ενέργεια με το πρόσχημα ότι αποτελεί "καθαρή ενέργεια". Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεγάλο ψέμα. Οι συνθήκες ανόρυξης των υλικών, ο εμπλουτισμός, η διαχείριση των αποβλήτων, η τεράστια θερμότητα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα δεν συμφωνούν με την εικόνα της "καθαρής ενέργειας" που προωθούν.

7. Υπάρχει τέλος υπάρχει και το χειρότερο μέρος της όλης υπόθεσης, που δεν είναι άλλο από το τεράστιο κόστος της διάλυσης του εργοστασίου όταν φτάσει στο προκαθορισμένο από πριν, τέλος ζωής του. Η πιο πρόσφατη απόδειξη είναι η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία που ζητούν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουν να θέσουν εκτός λειτουργίας τους γερασμένους τους αντιδραστήρες, καθώς και για τη διαχείριση του ραδιενεργού τους πυρήνα, μια μόνιμη πηγή ραδιενεργούς ακτινοβολίας.

Τώρα, με το πρόσχημα των κλιματικών αλλαγών και λόγω κακών προγραμματισμών, η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι κάτω από την απειλή των πυρηνικών εργοστασίων με όλα τους τα προβλήματα.

Τα πυρηνικά δεν απειλούν απλώς μερικές περιοχές, απειλούν όλο τον πλανήτη και γι’ αυτό πρέπει όλοι να αντιδράσουμε.

1 σχόλιο:

Ανδρεας είπε...

Πως να αντιδρασουμε; τι μπορουμε να κανουμε; πιος μας ακουει; οτι θελουν κανουν. μονο η ρωσια μπορει να τους σταματησει και δεν το κανει αποτι φαινεται

Related Posts with Thumbnails