Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασανισμός και μετά θάνατος

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ αποδημητικά πουλιά θανατώνονται παράνομα στην Κύπρο κάθε χρόνο για να ικανοποιήσουν την όρεξη για τα παράνομα «αμπελοπούλια». Οι παγιδευτές, που χρησιμοποιούν ξόβεργα και δίχτυα, βγάζουν τεράστια κέρδη ενώ απειλούν τη φυσική κληρονομιά της Ευρώπης. Μπορείτε να συνεισφέρετε στην κινητοποίηση πολιτικής βούλησης για τον τερματισμό αυτής της αδιάκριτης θανάτωσης πτηνών υπογράφοντας το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου που θα αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς.

Η παγίδευση πτηνών στην Κύπρο γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν ξεκίνησε αποτελούσε συμπλήρωμα διατροφής των φτωχών χωρικών. Τώρα όμως αυτό δεν ισχύει πλέον. Η παγίδευση στην Κύπρο έχει γίνει μια μεγάλης κλίμακας, υψηλής τεχνολογίας, κερδοφόρα επιχείρηση που ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα. Τα παγιδευμένα πουλιά συνήθως προορίζονται για εστιατόρια όπου σερβίρονται παράνομα – μια δωδεκάδα παγιδευμένων πουλιών μπορεί να κοστίζει μέχρι και 80 ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές υπολογίζουν ότι ο τζίρος από αυτή την παράνομη επιχείρηση είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η παγίδευση πτηνών είναι παράνομη σύμφωνα με την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι παγιδευτές χρησιμοποιούν δίχτυα και ξόβεργα που αποτελούν μη επιλεκτικές μεθόδους παγίδευσης. Σύμφωνα με στοιχεία ως και 122 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί πιασμένα σε δίχτυα και ξόβεργα, εκ των οποίων τα 58 είναι απειλούμενα είδη σύμφωνα με το BirdLife International και / ή την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πτηνά.

Επιπρόσθετα η παγίδευση γίνεται σε μεγάλη κλίμακα. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (http://www.birdlifecyprus.org/) από το 2002 διατηρεί συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης της παγίδευσης στην Κύπρο και υπολογίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο. Τα τελευταία 4 χρόνια υπάρχει μια δραματική αύξηση στα επίπεδα της παγίδευσης και χρειάζονται άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η σφαγή.

Η μεγάλη κλίμακα και η μη επιλεκτική φύση της παράνομης παγίδευσης στην Κύπρο αποτελεί οικολογική καταστροφή. Ένα πρόσφατο φιλμάκι του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου παρουσιάζει συνοπτικά τη μάστιγα της παγίδευσης (http://www.youtube.com/watch?v=0Kk4B4YJWiQ) και ένα άλλο φιλμάκι από μια άλλη οργάνωση δείχνει που μπορεί να φτάσουν οι παγιδευτές για να προστατεύσουν την παράνομη επιχείρησή τους (http://www.youtube.com/watch?v=7KvpoLNEeDg).

Ένα πρόσφατο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παράνομη Θανάτωση των Πτηνών» που έγινε στην Λάρνακα (Κύπρος) τον Ιούλιο 2011 (http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/nature/bern/News/Cyprus/Cyprus_en.asp) κατέληξε σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα «μηδενικής ανοχής» και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θέλει να δει τις δηλώσεις του συνεδρίου να γίνονται πράξη. Ως εκ τούτου οργανώνουμε αυτό το ψήφισμα διαμαρτυρίας για να πιέσουμε για περαιτέρω πολιτική βούληση για να σταματήσει η παράνομη παγίδευση πτηνών στην Κύπρο.

Σχόλια

Ο χρήστης kaisi είπε…
Αισχος!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μην είδατε τον Επίτροπο;

Την Παρασκευή ήταν η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η υπογραφή του διορισμού των νέων Επιτρόπων και εγώ δηλαδή. Πρέπει να πω ότι πριν γίνω Επίτροπος πριν 2 χρόνια σχεδόν, δεν είχα ούτε κοστούμι ούτε γραβάτες εκτός από μια κόκκινη που δεν θυμάμαι που τη βρήκα. Στο ΑΤΙ ήμουν πάντα με jeans, swetshirts και παπούτσια της γυμναστικής. Παρασκευή πρωί έβαλα το καλό μου κοστούμι και ξεκίνησα για τη δουλειά. Στο δρόμο όμως το σαραβαλάκι μου με πρόδωσε! Μεσα στη κίνηση της Μακαρίου, η μηχανή δούλευε αλλά δεν προχωρούσε. Άκουσα πολλά @#&** αλλά τι να έκανα; Το gearbox τα τίναξε! Κατάφερα να το βάλω στην άκρη, μετά από αρκετή ώρα λόγω traffic ήρθε και η οδική βοήθεια και πάμε μαζί στο γκαράζ του Honda. Καιγόμουν να πάω δουλειά, ο οδηγός όμως της οδικής βοήθειας με έπαιρνε αλλού, μετά από λίγο σταμάτησα να τον ρωτώ "γιατί πας απ' εδώ;" ήθελε να τσεκκάρει όλες τις γκόμενες στο κέντρο! Πέρασε πολλή ώρα ώσπου να πάμε στον Άγιο Δομέτιο ... Το αυτοκίνητο έμεινε στο γκαράζ "£200

Πλαστικά μιας χρήσης που θα ρυθμιστούν με νόμο

Σημείωση: Ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι εδώ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ    (Άρθρα 36Γ, 36Δ, 36Ε, 36Στ, 36Ζ, 36Η, 36Θ, 36Ι, 36ΙΑ και 36ΙΓ)   ΜΕΡΟΣ Α - Πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που καλύπτονται από το άρθρο 36Δ για τη μείωση της κατανάλωσης   1.     Κυπελάκια, περιλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους 2.     Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία: (1)   προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, (2)   συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και (3)   είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, όπως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, περιλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.   ΜΕΡΟΣ Β - Πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που καλύπτονται από το άρθρο 36Ε σχετικά με περιορισμούς διάθεσης στην αγορά   1

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α