Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρύος αέρας το χειμώνα με … επιχορήγηση

Πριν λίγο καιρό ήμουν φιλοξενούμενος σε ορεινό χωριό του Τροόδους για φαγητό. Εκεί που καθόμουν ένοιωθα την παγωνιά να έρχεται από το παράθυρο δίπλα μου. Όταν άρχισα να ψάχνω το γιατί ένοιωθα το κρύο αφού το παράθυρο ήταν κλειστό, με πρόσεξε ο ιδιοκτήτης και μου φώναξε με περηφάνια "Είμαι και εγώ οικολόγος, έβαλα διπλά παράθυρα με την επιχορήγηση του κράτους!"

Και είχε δίκαιο, τα παράθυρα ήταν διπλά αλλά η εφαρμογή τους ήταν τόσο χάλια και οι χαραμάδες τόσο μεγάλες που άνετα έβλεπες έξω!
Ναι μεν επιδιώκουμε να έχουμε τη σωστή ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους αλλά αν αυτό είναι ανεξέλεγκτο τότε είναι δύσκολη και σπάταλη η προσπάθεια να ελέγξουμε τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.
Φυσικά οι μεγάλες χαραμάδες επιτρέπουν επίσης την είσοδο στις μεγάλες αντιπάθειες των οικοκυρών όπως τα ερπετά, τα έντομα και τη σκόνη.
Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σωστά το θέμα, αρκετές χώρες έχουν εισάξει κανονισμούς (στη Μεγάλη Βρετανία υποχρεωτικούς - Building Regulations Part L1) για την αεροστεγανότητα καινούργιων και ανακαινισμένων κατοικιών.
Για να γίνει ό έλεγχος σε ένα σπίτι κλείνονται όλα τα παράθυρα και οι πόρτες και στην είσοδο τοποθετείτε μηχάνημα που αφαιρεί τον αέρα από το εσωτερικό του σπιτιού.
Με βάση το μέγεθος της κατοικίας μπορεί να υπολογιστεί αν η κατοικία είναι εντός ή εκτός προδιαγραφών. Σε περίπτωση προβλήματος μπορεί να γίνει ένα απλό τεστ με καπνό για να εντοπιστούν τα προβληματικά σημεία.
Δε γίνεται από τη μια ο καταναλωτής να πληρώνει για τη θερμομόνωση και να ξεγελιέται λόγω κακοτεχνιών. Από την άλλη μπορεί κάποιος να διερωτηθεί που θα βρεθούν οι κατάλληλα καταρτισμένοι τεχνίτες αφού έχουμε στρέψει όλη μας την προσοχή στην Ακαδημαϊκή εκπαίδευση και φτάσαμε στο σημείο οι πλείστοι τεχνίτες να είναι εισαγόμενοι.
Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η χρήση ενέργειας στις κατοικίες και στα εμπορικά κτίρια αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος, περίπου 40%, της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η οδηγία για τις ενεργειακές επιδόσεις των κτηρίων αποτελεί το κύριο εργαλείο που προβλέπει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποδοτική χρήση της ενέργειας στον τομέα των κτιρίων. Η οδηγία καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού, ψύξη, εξαερισμό και φωτισμό.
Μετά από πολλή καθυστέρηση τροποποιήθηκε και η κυπριακή νομοθεσία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (142/2006 και 30/2009) η οποία παραμένει δυστυχώς πάρα πολύ αδύνατη και από πλευράς απαιτήσεων και από πλευράς ελέγχου.
Ίσως θα πρέπει και εμείς να εξετάσουμε την υποχρεωτική απαίτηση ελέγχου αεροστεγανότητας, τουλάχιστο σε καινούρια κτίρια, μια απαίτηση που σίγουρα θα δημιουργήσει και καινούριες "Πράσινες" θέσεις εργασίας αυτές τις δύσκολες μέρες.

Σχόλια

Ο χρήστης Λεμέσια είπε…
"Κρύος αέρας το χειμώνα με...επιχορήγηση"

Καλό... :))))))))
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο αυτι του Homo Cyprius ακουγονται παραξενα αυτα τα πραγματα.

Blower Door Test και πελλαρες. Χεχε...

Φυσικα στο μελλον θα ειναι κατι που θα 'επιβαλλεται' ειτε με το νομο ειτε επειδη ο πελατης θα το απαιτει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
K. Theopemptou to ehete anaferi sto ipourgio dioti an den kamno lathos to ksanaepisimanate apo ayto to blog pio palia .An ne tis sas ipan?

Episis kati allo.Epidi vrisko polla endiaferon tis omilies sas esto kai an ta eho ksanakousi ,kalo tha itan na tis anakinonete sto site sas gia na mpori opios theli na sas akousi na to ehi ipopsi sto pou tha sas akousi kai ti ora.P.x simera sas ajousa tihea sto Round and About apo to 2o programma tou Rik kai vrika poli endiaferonta ta osa ipate.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Εμείς έχουμε blowerdoor αλλά το χρησιμοποιούμε μόνο για να ελέγξουμε passive houses. Είναι ένας δαπανηρός εξοπλισμός τζιαι χρειάζεται μιαν ημέρα δουλειά για να κάμεις pressurisation το κτήριο. Στην προκειμένη περίπτωση τί να κάμεις το blowerdoor τη στιγμή που βλέπεις την τρύπα με γυμνό μάτι. Νομίζω ότι ένας οπτικός έλεγχος είναι αρκετός. Και από την άλλη, τί να κάμεις τον έλεγχο αεροστεγανότητας την στιγμή που επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο να βάζεις αλουμίνια πλαίσια χωρίς αποκοπή της θερμικής γέφυρας και διπλό ντζάμι με global U value 3.8 W/m2K. (εδώ ένα typical U value παραθύρου με το νέο ενεργειακό κανονισμό είναι 1.6 και έναν σχετικά καλό 1.1. Στα passive houses είναι 0.8).

Τζαι δακάτω το 95% των μαστόρων των οικοδομών είναι ξένοι αλλά έχουν εργολάβους, μηχανικούς αρχιτέκτονες, επιβλέποντες μαστόρους που τους εξηγούν πως να τα κάμνουν. Δεν είναι λόγος για κακοτεχνείες. Από ότι δε είδα, η τιμή ενός διαμερίσματος στην Λευκωσία πλησιάζει την τιμή ενός διαμερίσματος στη Γενεύη. Γιατί να πληρώνεις την ίδια τιμή για να και να παίρνεις παλιοδουλειές;

Στην Κύπρο πιο επείγον από την στεγανοποίηση είναι ένας κανονισμός για το καλοκαίρι. Δεν μπορεί η Ελβετία να επιβάλλει εξωτερική ηλιακή προφύλαξη για όποιον εγκαταστήννει air conditionning τζιαι στην Κύπρο όχι. Εδώ για να δικαιούσαι να βάλεις air conditionning πρέπει να έχεις εξωτερική ηλιακή προφύλαξη μινιμουμ 85% τζιαι να έχεις λάβει όλα τα μέτρα για να γίνεται νυχτερινός δροσισμός του κτηρίου με φυσικό αερισμό. Στην Κύπρο ο νυχτερινός δροσισμός αποτελεί δωρεάν παθητική ενέργεια της ιδίας order of magnitude που προσφέρει η ηλιακή ενέργεια το χειμώνα για για θέρμανση την Κεντρική Ευρώπη.

Θεωρώ παλάλογο να βάζουμε τόση ενέργεια για να εξοικονομήσουμε ενέργεια για τη θέρμανση τζιαι να μην κάμνουμε τίποτε για το καλοκαίρι που τη στιγμή που έχουμε 3 μήνες θέρμανση τζιαι 6 κλιματισμό. Η δέ θέρμανση γίνεται με πετρέλαιο που εμπεριέχει κάπου 1.3 κιλοβατώρες primary energy ενώ ο κλιματισμός γίνεται με ηλεκτρισμό που εμπεριέχει 3.3 κιλοβατώρες primary energy.

Νομίζω ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που επέφερε η υπηρεσία ενέργειας στην Κύπρο δεν έχει ακόμα καλύψει τες πεζίνες που καταναλώννουν οι δημόσιοι υπαλληλοι της για να παν δουλειά. Φαίνεσται μου ότι εν γεννική η μιζέρια τζιαι δεν αφορά μόνον τον μάστρον που εγκατέστησεν τα παράθυρα με τες τρύπες.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Είναι μια μεγάλη συζήτηση που την προκαλούν και πολλές εταιρίες που θέτουν θέμα σύνδεσης του ποσού της επιχορήγησης με την ποιότητα και αποδοτικότητα της εγκατάστασης.
Π.χ. ένα γεωθερμικό χάλια μαύρα θα πάρει την ίδια επιδότηση όσο και ένα εξαιρετικά καλό σύστημα. Και δυστυχώς η επιδότηση δίνει και τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας στον αγοραστή.

Είναι όμως αλήθεια ότι η κατάσταση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μας απέχει πάρα πολλά που το επιθυμητό (για να μην πω χαρακτηρισμό και μπλέξω ..)Και όχι μόνο αυτό πρόσφατα τη χαλαρώσαμε ακόμη πιο πολύ ...
Ο τομέας των κτιρίων είναι πάρα πολύ σοβαρός και δεν έχει την αντιμετώπιση που του αρμόζει.

Την σκίαση την αποφεύγουν γιατί μετριέται στο ποσοστό κάλυψης αν αυτή εξέχει περισσότερο από ορισμένα εκατοστά (40 νομίζω) από το κτίριο. Γι αυτό την έχουμε καταργήσει εδώ και χρόνια .... όλα τα κτίρια είναι πλέον απροστάτευτα από τον ήλιο ... είμαστε αρχοντοχωριάτες!

Με το άρθρο μου ήθελα να κάνω τον αναγνώστη να σκεφτεί και σε πόση λεπτομέρεια έχουν προχωρήσει οι άλλες χώρες χωρίς να χρησιμοποιώ νούμερα.
Και ο εξοπλισμός δεν είναι και τόσο ακριβός ...

Ψηλά γράμματα όμως ... αν δε περάσουν οι εκλογές του Ιούνη, εν θα ενδιαφερθεί κανένας ...
Αχχχχχχχ ...
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Εργάζομαι σε ένα μοντέρνο κτίριο 6μηνών υποτίθεται ψηλών προδιαγραφών, μάρμαρα, γρανίτες, κλπ. Από τις αρχές Απριλίου χρησιμοποιούμε κλιματισμό για ψύξη! Τα παράθυρα που τα χτυπάει ο ήλιος εκπέμπουν θερμότητα αισθητή από ένα μέτρο. Δεν ξέρω πως θα βγάλουμε το καλοκαίρι.
Ο χρήστης ΙΩΝ είπε…
Αλλο μεγάλο θέμα. Κεντρικά συστήματα κλιματισμού για μεγάλα κτίρια, άλλοι κρυώνουν, άλλοι ζεσταίνονται, τα παράθυρα ανοικτά χειμώνα / καλοκαρίρι. Το χειμώνα σε λειτουργία η θέρμανση από το πρωί μέχρι τη στιγμή που θα φύγει και η τελευταία καθαρίστρια. Οι πιο πολλοί ντύνονται πολύ ελαφριά, αλλά η θέρμανση είναι ανοικτή για να ζεσταίνονται, ξέχασαν να φορούν τρικά, είναι out τα τρικά. Οι πιο πολλοί δεν ξέρουν να σβύνουν τα φώτα όπου δεν χρειάζονται, είναι αναμμένα σε διαδρόμους, αποθήκες όλη μέρα. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε Υπουργείο το παράθυρο πάνω από το σώμα της θέρμανσης ήταν ανοικτό και στο Νεο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ανοικτά φώτα κατά την διάρκεια της μέρας σε διαδρόμους που τους λούζει το φώς του ήλιου!!! Δεν μπορούσαν εκεί που δεν χρειάζεται φώς κατά την διάρκεια της μέρας να μην ανάβουν οι λάμπες και αλλού να είναι πιο αραιές; Διαδρόμοι είναι, όχι χειρουργεία. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά σκεφτείτε πόση ενέγεια σπαταλιέται από την τεμπελιά μας. Ανοίγουμε τα παράθυρα να αεριστεί το γραφείο, αλλά ξεχνάμε να τα κλείσουμε, ζεσταινόμαστε και ανοίγουμε λίγο το παράθυρο αλλά η θέρμανση καίει, σχολάνουμε και δεν σβύνουμε τα φώτα και τον κλιματισμό στο γραφείο μας αφού θα πάει μετά η καθαρίστρια, κλπ. Αμ η φαντασία μας και ο αρχοντοχωριατισμός μας πάει σύννεφο. Φωτίζουμε τα μικρά παλατάκια μας το βράδυ από όλες τις πλευρές, μπας και δεν μας δουν οι περαστικοί, ακόμα και τα περιτοιχίσματά μας γύρω γύρω να φαίνεται η έκταση της οικοπεδάρας μας.
Ο χρήστης Χρυσάνθη Σταύρου είπε…
Σχετικά με τα πιο πάνω είναι και το θέμα των διατηρητέων, στα οποία όπως έχω πληροφορηθεί δεν μπορούμε να βάλουμε διπλά τζάμια και κουφώματα για στεγανοποίηση. Σκεφτείτε τοίχο 50 εκατοστά πλήρως θερμοηχομονωτικό και παράθυρο να μπάζει από παντού!!!
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
1 Η Οδηγία για την Αποδοτικότητα αναφέρει ότι τα κτίρια των Δημόσιων Αρχών πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα για τους υπόλοιπους.
Μπορεί να γίνουν και θαύματα ...

2 Υπάρχουν λύσεις και για τα διατηρητέα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δε δινόταν σημασία στη μόνωση. Υπάρχουν διπλά παράθυρα από ξύλο αλλά χρειάζονται και καλή εφαρμογή και ελαστικά για να σφραγίζουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ