Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φονιάδες και καταστροφείς ....

Αυτό είναι μέρος ενός email που πήρα [Το έχω επιβεβαιώσει, μου έχουν πει ότι αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές ..]:
"Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις προστατευόμενες περιοχές της Κύπρου που βρίσκονται στο πρόγραμμα Natura 2000. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν γνωρίζω αν ο κατάλληλος φορέας λαμβάνει σημαντικά υπόψην τον παράγοντα άνθρωπο και την εμπλοκή του στις προστατευόμενες περιοχές. Μία προσωπική εμπειρία που είχα πρόσφατα, στα πλαίσια ενός προγράμματος διατήρησης απειλούμενων φυτών, ένας κάτοικος περιοχής που βρίσκεται στο πρόγραμμα Natura 2000, μου εξομολογήθηκε κάτι πολύ σημαντικό.
Συγκεκριμένα, μου είπε ότι κάποιοι κάτοικοι της περιοχής χχχχ και χχχ βανδαλίζουν το περιβάλλον (π.χ. ξεριζώνουν προστατευόμενα φυτά της περιοχής, σκοτώνουν νυχτερίδες οι οποίες είναι υπό προστασία) λόγο τον περιοριστικών μέτρων ανάπτυξης που προσφέρει το πρόγραμμα Natura 2000. Οι κάτοικοι των δύο περιοχών (σύμφωνα πάντα με μαρτυρία κατοίκου) προβαίνουν στις συγκεκριμένες πράξεις γιατί, αν και γνωρίζουν την ανάγκη προστασίας του φυσικού και ζωικού πλούτο της περιοχής, προτιμούν να το καταστρέψουν έτσι ώστε να μην ανακηρυχθεί η περιοχή που βρίσκονται αυτά τα στοιχεία προστατευόμενη. Στην ερώτηση μου αν ο αρμόδιος φορέας έκανε κάτι για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους σε αυτό το θέμα, το συγκεκριμένο άτομο μου είπε πως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έκανε μια παρουσίαση για το Natura 2000 αλλά δεν ήταν επαρκείς και κατανοητή από τον κόσμο. Πάλι προκύπτει το ίδιο θέμα: προσπαθεί ο αρμόδιος φορέας να προστατέψει σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος και παράλληλα προκαλείτε καταστροφή αυτών των στοιχείων μέσω της συμπεριφοράς του ανθρώπου.

Θα ήθελα να κλείσω με ένα ερώτημα: Μήπως οι φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον επικεντρώνονται μόνο στον τομέα ‘περιβάλλον’ και αμελούν την σχέση ‘άνθρωπος και περιβάλλον’?

Σχόλια

Ο χρήστης Lexi_penitas είπε…
Αν υπάρχει κάτι που δεν θα αλλάξει μέσα σε τουτον τον τόπο εν η αμπαλατοσύνη των κατοίκων του. Μα το θεό ώραν ώρα διούν μου την εντύπωση ότι θέλουμεν ο καθένας που έναν αστυνόμικον να μας προσέχει.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Καλά έκαμα δηλαδή να αποκρύψω τον χώρον τζιαι το όνομα του προστατευμένου φυτού που πρόσφατην ιστορίαν μου. Σαν να τζιαι ξερα το πριν να το γράψεις.

Τι να πεις;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι φορείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον κόσμο κατάλληλα ΠΡΙΝ προχωρήσουν σε υλοποίηση κάποιου έργου. Σε ΚΑΝΕΝΑ δημόσιο έργο δεν γίνεται αυτό (και είναι πολλά τα έργα πέρα από το Natura). Η διαδικασία γίνεται ως εξής αποφασίζεται το έργο και ακολούθως ενημερώνονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής. Μερικές φορές δεν ενημερώνονται καν από τον αρμόδιο φορέα, αλλά από αυτούς που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το έργο.

Η αντίδραση των κάτοικων είναι άσχημη και βλάπτει το περιβάλλον, αλλά είναι το αποτέλεσμα τις έλλειψης ενημέρωσης και εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι κάτοικοι είναι εκεί εδώ και ποσά χρόνια, είναι το σπίτι τους, τα χωράφια τους, η κληρονομία που θα δώσουν στα παιδιά τους, δεν μπορεί κανένας να βγάζει σχέδια και να υλοποιεί έργα χωρίς να του ενημερώσει και να του εξηγήσει τι είναι αυτό που σχεδιάζεται. Την καλύτερη πρόθεση να έχει κάποιος, άμα μπαίνεις στο σπίτι του άλλου θα πρέπει να κτυπάς τουλάχιστον την πόρτα και να ρωτάς «να περάσω;»
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
EN FANTAZOME NA DIAKAIOLOGIS TOUNTOUS AHAIREFTOUS ANONIME ENNEN?
Oti kai na gini to nomoshedio enna perasi kai opos ipe o ipourgos enna dothoun antistthmistika.Ite tous areski ite oi.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ συνονόματε Ανώνυμε,

Η πράξη τους να καταστρέψουν το περιβάλλον είναι κατακριτέα από εμένα.
Η πιο πάνω αναφορά μου στον τρόπο εφαρμογής σχεδίων και έργων από το δημόσιο αφορούσε απλή παράθεση του, όπως το έζησα.
Απλά, πιστεύω ότι με περισσότερη επικοινωνία το περιβάλλον δεν θα καταστρεφόταν μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το δημόσιο πιθανόν να έδινε λιγότερα και καλύτερα αντισταθμιστικά μέτρα, οι κάτοικοι δεν θα ένιωθαν ότι πάει κάποιος να τους κλέψει.

Γενικότερα, πάντως είναι πολύ βολικά και ωραία εγώ που ζω στην πόλη να παίρνω αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή των κατοίκων της υπαίθρου με το λάβαρο του περιβάλλοντος ή του «εγώ ξέρω καλύτερα».

Κύριε Θεόπεμπτου, ευχαριστώ για την πλατφόρμα επικοινωνίας.
Ανώνυμε ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ