Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Ύπνος και πρόγευμα στα Kυπριακά χωριά (Β&Β)

Ο θεσμός του Bed and Breakfast (Β&Β όπως είναι γνωστός) είναι πολύ διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο εκτός από την Κύπρο.
Το Β&Β δεν είναι τίποτα άλλο από την προσφορά ύπνου σε ένα από τα υπνοδωμάτια του σπιτιού και προσφοράς προγεύματος. Η επιτυχία του θεσμού βασίζεται στο ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμιά σοβαρή μετατροπή στο σπίτι για να λειτουργήσει σαν Β&Β.
Οι κανονισμοί που διέπουν συνήθως τη λειτουργία τους περιλαμβάνουν θέματα όπως:
(α) Άδεια λειτουργίας μόνο σε μονοκατοικία κατά προτίμηση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με ευχέρεια παραχώρησης ενός υπνοδωματίου και χώρους υγιεινής στους επισκέπτες.
(β) Υπνοδωμάτιο με συγκεκριμένες ελάχιστες διαστάσεις.
(γ) Σαλόνι με τηλεόραση για ξεκούραση που θα μπορεί ταυτόχρονα να το χρησιμοποιεί και ο ιδιοκτήτης.
(δ) Καθαρούς χώρους υγιεινής που θα είναι στην αποκλειστική χρήση των προσκεκλημένων.
(ε) Καθαρά και αλλαγμένα λευκά είδη (σεντόνια , πετσέτες κλπ)
(ζ) Κανόνες υγιεινής παρασκευής φαγητού.
(η) Προσφορά παραδοσιακού και πλούσιου προγεύματος.

Ένα καλό Β&Β βασίζει την επιτυχία του σε μια καλή οικοκυρά και ένα ωραία διακοσμημένο χώρο και αν είναι δυνατό και ένα ωραίο κήπο ή αυλή για ξεκούραση.
Πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις προσφέρουν και απασχόληση στα παιδιά ιδιαίτερα αν στον ίδιο χώρο υπάρχουν και ζώα σε φάρμα με τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να έρθουν σε επαφή.
Για τους μεγαλύτερους ο χώρος μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός αν τους προσφέρεται και εναλλακτική απασχόληση με διαδρομές για περίπατο, μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ακόμη ποδήλατα, άλογα και γαϊδουράκια για μια ευχάριστη εξερεύνηση της περιοχής.

Ένα ακόμη έξυπνο βήμα για την προσέλκυση επισκεπτών είναι και η δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου Β&Β. Ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει και να διανυκτερεύσει σε ένα από αυτά μια μέρα και την επομένη θα μετακινηθεί σε ένα άλλο Β&Β σε διπλανό χωριό π.χ. με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τις αποσκευές θα τις μεταφέρει στο νέο χώρο διαμονής ο ιδιοκτήτης του Β&Β. Οποιαδήποτε στιγμή ο ιδιοκτήτης του τελευταίου Β&Β στον κύκλο της διαμονής θα μεταφέρει επισκέπτες και αποσκευές στο σταθμευμένο αυτοκίνητο των επισκεπτών.
Με το σύστημα αυτό οι επισκέπτες έχουν κάτι καινούργιο να κάνουν κάθε μέρα, μετακινούνται με ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο χωρίς καμιά έγνοια για τις αποσκευές τους.

Με τη βοήθεια του Κοινοτικού Συμβουλίου, την ετοιμασία πληροφοριακού υλικού και με μηδαμινά έξοδα η μορφή αυτή του τουρισμού θα προσφέρει ένα αξιόλογο εισόδημα στους κάτοικους των χωριών μας και θα καταπολεμήσει εν μέρει την αστυφιλία.

Μέχρι τώρα ο τουρισμός στην Κύπρο κατευθυνόταν προς τα ξενοδοχεία και τα οργανωμένα διαμερίσματα.
Με τις μειωμένες αφίξεις τουριστών αλλά και την οικονομική κρίση θα πρέπει τώρα να εξεταστεί σοβαρά η υιοθέτηση του θεσμού αυτού και στην Κύπρο ο οποίος θα δώσει ώθηση και στον εσωτερικό τουρισμό.

Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού να ετοιμάσει πρότυπους κανόνες λειτουργίας, ελάχιστα πρότυπα, να θεσμοθετήσει και να προωθήσει τη λειτουργία των Β&Β και στην Κύπρο.

Το όφελος που θα έχουν οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών και οι ευκαιρίες που προσφέρονται σε άτομα χαμηλών εισοδημάτων δεν πρέπει να μένουν άλλο ανεκμετάλλευτες.

[Στάληκε σε ΚΟΤ και Υπ. Εμπορίου]

Και επειδή έχω μια "ειδικότητα" στο θέμα αφού τα χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια να σας δώσω και ένα tip:
Τα Inns στην εξοχή είναι συνήθως πολύ ωραία B&B. Μεγάλα συνήθως επειδή εδώ έμεναν για ύπνο οι ταξιδιώτες με τα άλογά τους, σχεδόν πάντα παντού παλιές ξύλινες κατασκευές, στο ισόγειο είναι συνήθως pub, στο πάνω μέρος τα δωμάτια για ύπνο και στο πίσω μέρος η φάρμα.
Το φαγητό στα Inns είναι συνήθως πολύ ωραίο.

3 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Από τις ωραιότερες διαμονές μου σε διακοπές ήταν σε Β/Β στη Σκωτία σε ένα πανέμορφο Βικτωριανό σπίτι. Η έκπληξη είναι ότι εκεί δοκίμαζα κάθε μέρα και ένα διαφορετικό αλλά πάντα εξαιρετικό πρόγευμα από τα χέρια του ιδιοκτήτη που ήταν πρώην καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Εδώ και χρόνια σκεφτόμουν γιατί να μην έχουν αναπτυχθεί παρόμοιες επιχειρήσεις και στη Κύπρο. Μήπως φταίει η γραφειοκρατία μας και ο μαραθώνιος μέχρι να αποκτήσεις 300 άδειες;

Μπορείς να μας προτείνεις κάποια Inns; Άκουσα για ένα στη Λεμύθου... νομίζω

Ανώνυμος είπε...

πες τα!

που γυρίζω στα χωρκά θα θελα πολλά να εμίνισκα για την νύχτα τζαι να εσυνέχιζα που τζαμέ την επόμενη μέρα το ταξίδι μου αλλά πού...

georgia είπε...

Πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται!Μπήκα στο: www.bedandbreakfast.com/cyprus.html και τελικά βρήκα έξι τέτοιους χώρους στην Κύπρο! Φυσικά, όλοι οι ιδιοκτήτες είναι ξένοι οπότε οι Κύπριοι δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα αλλά θα γίνει κι αυτό ;)

Related Posts with Thumbnails