Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζώα σε Τσίρκο

Στην Κύπρο βλέπουμε αρκετά συχνά επισκέψεις από διάφορα τσίρκα του εξωτερικού τα οποία χρησιμοποιούν και ζώα στις παραστάσεις τους ή απλά τα εκθέτουν για να ελκύσουν επισκέπτες.
Δυστυχώς η πρακτική αυτή δεν έχει ποτέ εξεταστεί επαρκώς από το κράτος και σαν αποτέλεσμα φιλόζωοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες εγείρουν συνεχώς θέματα τα οποία μένουν αναπάντητα.

Υπάρχουν δύο σοβαρότατες πτυχές που χρειάζεται να εξεταστούν και να θεσμοθετηθούν όσον αφορά τις επισκέψεις των τσίρκων. Η μια αφορά τη χρήση και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο τσίρκο και η άλλη αφορά τα σοβαρότατα προβλήματα αποβλήτων, λυμάτων και γενικής οχληρίας τα οποία δημιουργούνται στις περιοχές όπου κατασκηνώνουν και δίνουν παραστάσεις.

Πρώτα όμως υπάρχει το γενικό θέμα χρήσης των ζώων για σκοπούς διασκέδασης των ανθρώπων, η προέλευση των οποίων είναι συνήθως αποτέλεσμα παράνομου εμπορίου, τα παράνομα φάρμακα που τους χορηγούν για να τα ελέγχουν, ο εξευτελισμός τους όπως επίσης και ο κίνδυνος σε θεατές και εργαζομένους.

Ένα τσίρκο που ταξιδεύει για παραστάσεις σε διάφορες πόλεις και χώρες δεν μπορεί να προσφέρει στα ζώα το σωστό μέγεθος κλουβιού, τροφή ή κτηνιατρική φροντίδα.

Ιδιαίτερα για την Κύπρο, στο μεγάλο ταξίδι για να φτάσουν στο νησί, τα ζώα περιορίζονται σε μικρά κλουβιά ή εμπορευματοκιβώτια.
Έξω από τα κλουβιά, πολλά ζώα είναι αλυσοδεμένα και υπάρχουν συχνά και υπόνοιες για κακομεταχείριση τους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όπου μπορεί να τα βασανίζουν, να τα κτυπούν ή να κατακρατούν νερό και τροφή ως μέσο ελέγχου.
Λόγω ακριβώς αυτής της αδυναμίας προσφοράς των κατάλληλων χώρων και συνθηκών η Αυστρία, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει τη λειτουργία των τσίρκων με ζώα παρά το γεγονός ότι η χρήση ζώων για δημόσιο θέαμα δεν απαγορεύεται.
Η κακομεταχείριση των ζώων και τα διάφορα βάσανα που περνούν μέχρι να μάθουν να κάνουν τα «τρικς» τους είναι μεν απαγορευμένα, αλλά πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν.

Όσα δε έρχονται στην Κύπρο έχουν ήδη περάσει αυτή την εκπαίδευση και δεν υπάρχουν πολλά για να κάνουμε όταν το τσίρκο είναι ήδη εδώ.

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι και αυτό της οχληρίας που προκαλείται στο χώρο που στρατοπεδεύει το τσίρκο που είναι συνήθως σε κατοικημένες περιοχές και:

(α) οι άσχημες οσμές και ακαθαρσίες από τα απόβλητα των ζώων, των εργαζομένων και των επισκεπτών δεν επιτρέπονται πλέον από τις νομοθεσίες μας και ακόμη χειρότερα κοντά σε σπίτια.
(β) τα πολλά αυτοκίνητα δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κατοικημένες περιοχές, και
(γ) σε μεγάλη ακτίνα κανείς δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής όταν υπάρχει υπαρκτή πιθανότητα επικίνδυνα (και φοβισμένα) ζώα να δραπετεύσουν και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

Με βάση τα πιο πάνω, θα πρέπει η κυπριακή πολιτεία να απαγορεύσει τις παραστάσεις τσίρκων με ζώα αλλά και να προστατεύσει τους κατοίκους στις περιοχές όπου καταλύουν τσίρκα και παιχνιδότοποι προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε περίοικους και σε διερχόμενους.

[Σχετική επιστολή στάλεικε στους Υπ. Εσωτερικών και Γεωργίας]

Σχόλια

Ο χρήστης PASYBIO είπε…
Συμφωνώ με την τοποθέτηση αυτή. Δεν τιμά μια κοινωνία η απόλαυση θεάματος που προσφέρουν ζώα που υποφέρουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η εμπορία ζώων στα pet shops δεν είναι το ίδιο πράγμα? Με ποιο δικαίωμα στερούμε από ένα ζώο την φυσική του ελευθερία? Ακόμα και τα κατοικίδια που έχουμε όλοι μας (γάτοι,σκύλοι,ψάρια...) παρόολο που τα αγαπάμε και τα φροντίζουμε δεν τα κρατάμε σε μια φυλακή όπου δεν μπορούνε να κάνουνε τίποτα. Η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα πιο σοβαρά και να πάρει άμεσα μέτρα.
Ο χρήστης Dr. Dolittle είπε…
Προς απάντηση του Ανώνυμου, συμφωνώ απόλυτα στον αυστηρότερο έλεγχο των καταστημάτων κατοικίδιων αλλά αυτό που λες να μην υπάρχουν κατοικίδια είναι λίγο τραβηγμένο ο λόγος που το λέω είναι ότι κάποια ζώα πχ γάτα και χρυσόψαρο τα οποία έχεις αναφέρει έχουν εξελιχθεί βάση ανθρώπινης διαλογής σε γονίδια ούτος ώστε να είναι κατοικίδια. Αν τα ελευθερώσεις όπως λες, έχουμε τα εξής:
1. δε θα επιβιώσουν λόγο του ότι έχασαν ικανότητες επιβίωσης στη φύση πχ χρυσόψαρα, αγελάδες, σκύλοι.
2. ενώ αν επιβιώσουν βάζουν σε κίνδυνο ενδημικούς πληθυσμούς ζώων πχ γάτα που έχει γυρίσει σε άγρια κατάσταση αλλά δε ανήκει στο συγκεκριμένο βιολογικό θώκο και βάζει σε κίνδυνο πτηνοπανίδα, ενδημικά τρωκτικά και ερπετά...
3 Εάν είναι άγριο ζώο αλλά αναπαράχθηκε σε αιχμαλωσία τότε αν αφεθεί ελεύθερο στο τόπο του ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σε ενδιαίτημα και τροφή, συνεπάγεται σκοτωμός του νεοφερμένου από τα ήδη προυπήρξαντα μέλη του πληθυσμού ή θάνατος του από πείνα.
4. η έξαρση του πληθυσμού μη ενδημικών ειδών τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα σε ένα ξένο τόπο ακολουθείτε με αρρώστιες στο πληθυσμό, πείνα, ανταγωνισμό ωσότου πεθάνουν αρκετά ούτος ώστε να επέλθει ισοζύγιο.
Αυτά είναι λίγα απ τις συνέπειες στο γιατί κάποια ζώα έχουν εξελιχθεί να ζουν με τον άνθρωπο και πρέπει να είναι εκεί χωρίς να σημαίνει ότι δε θέλουν και αυτά φροντίδα ,και μία ορισμένη ελευθερία για επίδειξη κανονικής τους συμπεριφοράς (Δικαιώματα των Ζώων, οι πέντε βασικές ελευθερίες). Αλλιώς η ομαδική τους θανάτωση θα ήταν η μόνη λογική ενέργεια εάν δε θέλουμε να είναι δίπλα στον άνθρωπο ,λόγο όσων έχω προαναφέρει, για το καλό τους και των ενδημικών ζώων.
Στο επάγγελμα είμαι ζωολόγος και αν τυχόν υπάρχουν κι άλλες απορίες απαντήστε μου εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ