Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Ώρα της Γης 2009

Το Σάββατο 28 Μαρτίου από τις 20:30 μέχρι τις 21:30 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα σβήσουν τα φώτα τους, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου για την ανάγκη άμεσης δράσης και δέσμευσης για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία, άνθρωποι όλων των ηλικιών, των εθνικοτήτων και φυλών ενώνονται, για την επίτευξη κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την μακροπρόθεσμη εξασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007 με πρωτοβουλία της WWF και πέτυχε συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το 2008 η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα πετυχαίνοντας τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως το Κολοσσαίο και η Golden Gate έσβησαν τα φώτα τους και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας σε μια εποχή που το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνεται ολοένα και πιο επίπονο. Η Ώρα της Γης λαμβάνει χώρα το τελευταίο Σάββατο κάθε Μάρτη ζητώντας από κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση να σβήσει τα φώτα για μία ώρα.

Σύμφωνα με την WWF της Ταϊλάνδης, η Μπανγκόκ πέτυχε μείωση του ηλεκτρισμού κατά 73.35 MW που αντιστοιχεί με 41.6 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το Τορόντο εξοικονόμησε 900 MW/ ώρα. Εξοικονομήθηκε έτσι ενέργεια 8.7% σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο τυπικό Σάββατο. Η Ιρλανδία είχε εξοικονόμηση ενέργειας 1.5% το συγκεκριμένο βράδυ. Σε διάστημα τριών ωρών μεταξύ 18:30 και 20:30 εξοικονομήθηκαν 150 MW/ώρα ή περίπου 6 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Στο Ντουμπάι, όπου η ένταση φωτισμού διαφόρων κτιρίων καθώς και η ένταση του φωτισμού κεντρικών δρόμων μειώθηκε κατά 50% παρατηρήθηκε εξοικονόμηση 100 MW/ώρα. Τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας πέτυχε η πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας ενώ το χειρότερο αποτέλεσμα ήρθε από την πόλη Calgary στον Καναδά.

Η Ώρα της Γης απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Η Ώρα της Γης θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 1000 πόλεις και 60 χώρες του πλανήτη και η λίστα των πόλεων και των χωρών που θα συμμετάσχουν μεγαλώνει συνεχώς.

Μπορείτε να συμμετέχετε απλά σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι, στην επιχείρηση στο δήμο και την κοινότητα σας, το Σάββατο στις 28 Μαρτίου από τις 20:30 μέχρι τις 21:30.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.earthour.org/
[Το κείμενο ετοίμασε η Χρυσάνθη Λοίζου]

3 σχόλια:

koutso είπε...

Εκανα ανάρτηση στο μπλόκ μου με την σχετική αναφορά στη ανάρτηση σου και έχω επισυνάψει το widget.Ομως πρόσεξα ότι στη ομάδα χωρών που αναφέρονται πάνω στη λίστα δεν έχει καμμιά αναφορά στη Κύπρο.....?

antidrasi25 είπε...

@ koutso
την διοργάνωση, ας το πούμε έτσι, την διοργανώνει το WWF [Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση. Στην Κύπρο δεν υπάρχει παράρτημα του WWF για να οργανώση την όλη προσπάθεια. Στην Κύπρο στηριζόμαστε σε μεμονωμένες περιπτώσεις για ενημέρωση του κόσμου. Ο καθένας κάνει ότι μπορεί

Ανώνυμος είπε...

καλον ειναι να εξοικονομειται
η ενεργεια και με αλλους τροπους
[αιολικη,ηλιακη]

arelis.gr
περιεχει ερωτονομικον με τις
πιο αισθησιακες ιστοριες

Related Posts with Thumbnails