Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα

Ημερίδα με θέμα:

«Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα»

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου έχετε κάνει με την πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό στην ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως και στην περίπτωση που τα λεφτά σε μια οικογένεια δεν αρκούν, το πρώτο πράγμα που εξετάζεται είναι η εξοικονόμηση, έτσι πρέπει να γίνεται και με το νερό, έτσι πρέπει να γίνεται και με τα θέματα ενέργειας.

Στην περίπτωση του νερού όπου υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη κρίση δεν έχουμε πάρει ούτε και τα πιο στοιχειώδη μέτρα περιορισμού της ζήτησης αλλά δε θα επεκταθώ γιατί θα έχω σύντομα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις απόψεις μου ενώπιων του αρμόδιου υπουργού.

Στα θέματα ενέργειας υπάρχει επίσης ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα εφόσον χρειάζεται επειγόντως να μειώσουμε τις σπατάλες, να προχωρήσουμε με προγράμματα εξοικονόμησης, να μεταβούμε σε λιγότερο ρυπογόνα καύσιμο και να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Μέσα στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας εκτός από την σπατάλη είναι φυσικά και η πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας

Η οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση με τελευταία ημερομηνία εφαρμογής την 17/05/2008 στοχεύει στο να ενισχυθεί η οικονομικώς αποτελεσματική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση στα κράτη μέλη μέσω:

(α) της παροχής αναγκαίων ενδεικτικών στόχων καθώς και μηχανισμών, κινήτρων και θεσμικών, χρηματοδοτικών και νομικών πλαισίων για την άρση των υφιστάμενων φραγμών και ατελειών της αγοράς που παρεμποδίζουν την αποδοτική τελική χρήση της ενέργειας·
(β) της δημιουργίας των συνθηκών για την ανάπτυξη και την προώθηση της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών και για την παροχή, στους τελικούς καταναλωτές, άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά της οδηγίας είναι και η υποχρέωση του Δημόσιου τομέα να μεριμνήσει ούτως ώστε "να επιτελεί υποδειγματικό ρόλο στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας".

Και όμως τα κυβερνητικά κτίρια του ευρύτερου Δημόσιου απέχουν πολύ από το να θεωρούνται υποδειγματικά. Και μόνο η αναφορά του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αρκεί για να αποδείξει κάποιος τις σοβαρές σχεδιαστικές ελλείψεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο κάθε φορά που πάει κάτι στραβά η κυβέρνηση είναι πάντα υποχρεωμένη να δώσει απάντηση σε ένα απλό ερώτημα που δεν είναι άλλο από το ποια μέτρα θα πάρει για να μην επαναληφθεί το ίδιο γεγονός" μια πρακτική που σε εμάς είναι εντελώς άγνωστη.

Και το ερώτημα παραμένει αν τα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα τα οποία σχεδιάζονται τώρα αν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη έστω και τις ελάχιστες ενεργειακές και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι μέσα στα πλαίσια των Πράσινων Συμβάσεων η ΕΕ συστήνει όπως το κόστος του κτιρίου που πρόκειται να κατασκευαστεί περιλαμβάνει και την απαιτούμενη ενέργεια για τα επόμενα 70 χρόνια ζωής του κτιρίου.

Αγαπητοί φίλοι,

Πριν δύο περίπου χρόνια εξασφάλισα την έγκριση του Προέδρου Παπαδόπουλου για να γίνει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση του Προεδρικού Μεγάρου.

Τα σκύβαλα τώρα ανακυκλώνονται, τα φυτά και τα δέντρα του κτιρίου είναι επιλεγμένα για το ελάχιστο κακής ποιότητας νερό της διάτρησης του προεδρικού.

Το πιο δύσκολο από όλα φάνηκε να είναι η ενεργειακή διαχείριση του κτιρίου.

Καλές προθέσεις υπήρχαν αλλά ήταν ολοφάνερο ότι μέσα στα πλαίσια της δημόσιας υπηρεσίας ήταν σχεδόν αδύνατο να αναληφθεί η ολοκλήρωση τέτοιου έργου.

Από την άλλη οι εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα που μπορούσαν να το αναλάβουν ήταν ελάχιστες αλλά και δύσκολο να εντοπιστούν.

Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η αδυναμία του κυπριακού ανθρώπινου δυναμικού σε ενεργειακά θέματα.

Αν είναι να προχωρήσουμε με επιτυχία σε αυτό τον τομέα χρειάζεται να εκπαιδευτεί προσωπικό εντός και εκτός της δημόσιας υπηρεσίας για να αναλάβει αυτό το έργο.

Ταυτόχρονα οι εξειδικευμένες εταιρείες πρέπει να εντοπιστούν και να γίνουν πιο ορατές στο κοινό και στους ιδιοκτήτες κτιρίων.

Γενικά ο τομέας της ενέργειας στα κτίρια χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά από τις κρατικές υπηρεσίες.

Να υπενθυμίσω ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα διατάγματα για την εφαρμογή του νόμου για την Ενεργειακή Απόδοση κτιρίων αλλά και την πρόταση του υπουργείου στη βουλή για περαιτέρω χαλάρωση αντί ενδυνάμωση όπως κανονικά θα ανάμενε κανείς του συντελεστή θερμομόνωσης.

Ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που δεν έχει επιλυθεί ακόμη σε σχέση με αυτή την νομοθεσία είναι αυτό που αφορά την έκδοση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Το ποιος εκδίδει το πιστοποιητικό και το αν θα γίνεται έλεγχος κατά τη διάρκεια κατασκευής και με την συμπλήρωση του οικοδομικού έργου είναι ίσως τα πιο δύσκολα σημεία.

Είναι όμως αυτά που θα προκαλέσουν και τις πιο πολλές συζητήσεις και γι αυτό χρειάζεται να γίνει και ο σωστός προγραμματισμός.

Για την κυβέρνηση Χριστόφια θα ήθελα τονίσω ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι αυτή η θεσμοθέτηση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες που τώρα αντιμετωπίζουν ψηλά ποσοστά ανεργίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εφαρμόζοντας και πάλι τις αρχές του Άαρχους για την πληροφόρηση των πολιτών αλλά και για προώθηση των μέτρων, η Οδηγία καλεί τα κράτη μέλη "να γνωστοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο στους πολίτες ή/και τις εταιρείες, αναλόγως, τον υποδειγματικό ρόλο και τις δράσεις του δημόσιου τομέα".

Επομένως θα αναμένουμε όλοι την ενημέρωση για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τα δικά της κτίρια αλλά την προώθηση των πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο κάθε φορά που πάει κάτι στραβά η κυβέρνηση είναι πάντα υποχρεωμένη να δώσει απάντηση σε ένα απλό ερώτημα που δεν είναι άλλο από το ποια μέτρα θα πάρει για να μην επαναληφθεί το ίδιο γεγονός" μια πρακτική που σε εμάς είναι εντελώς άγνωστη."
Συμφωνώ απολύτος.
Στη τριτοκοσμική Κύπρο που πάνε ΟΛΑ σταβά δεν διερωτάτε κανένας αρμόδιος τα αυτονόητα.
Μπράβο σας κ.Θεοπέμπτου που άρχισες να λες ορισμένα πράγματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ