Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Lets Do It Cyprus τα πρώτα στοιχεία

Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για το περιβάλλον του τόπου μας αφού είχαμε την μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού που έγινε ποτέ στο νησί μας σαν μέρος της διεθνούς εκστρατείας Lets Do It World.

Τα αποτελέσματα μέχρι τη 1μμ και με βάση την αναφορά που έχουν κάνει στα τοπικά γραφεία ελέγχου σε όλη την Κύπρο, για τα πρώτα περίπου 2270 άτομα που έχουν δηλώσει λεπτομερεί στοιχεία για 200 σημεία καθαρισμού, είναι ότι έχει γίνει συλλογή 224 σακουλιών με μόνο τενεκεδάκια που θα πάνε στον οργανισμό Cans For Kids, 850 σακούλια με ανακυκλώσιμα υλικά PMD που θα πάνε στην ανακύκλωση και 990 μεγάλα σακούλια με σκουπίδια.
Τα στοιχεία όμως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί αφού πολλές ομάδες ιδίως από αυτές που είχαν κάνει την δική τους οργάνωση δεν έχουν ακόμη δώσει αναφορά.
Τελική αναφορά της εκστρατείας θα γίνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα γίνει σε λίγες μέρες.
Οι καθαρισμοί έγιναν σε πόλεις και κοινότητες, στην ύπαιθρο, σε φράγματα, ποταμούς, δάση, σε απότομη περιοχή από ειδικούς διασώστες με σχοινιά και καθαρισμού του βυθού από τοπική ομάδα δυτών στον Ακάμα.

Χαρακτηριστική αντίδραση πολλών που έχουν συμμετέχει στον καθαρισμό είναι η το αρνητικό συναίσθημα που αντίκρισαν όταν επισκέφθηκαν τους χώρους αφού πολλοί δεν γνώριζαν πόσο λερωμένες είναι ορισμένες περιοχές ακόμη και σε πόλεις, με σκουπίδια όλων των ειδών.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το τσιμεντοποίο Βασιλικού δεχόταν φορτηγά με ελαστικά, το ΧΥΤΑ Πάφου, το ΧΥΤΥ στην Κόσιη, και οι επαρχιακοί σκυβαλότοποι δέχονταν τα υλικά χωρίς χρέωση, οι ανακυκλωτές μετάλλων δέχονταν τα μέταλλα που είχαν συλλεγεί και οι εταιρείες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού δέχονταν όλες τις παλιές συσκευές που βρίσκονταν στους χώρους.
Φωτογραφίες από τις δράσεις των διαφόρων εθελοντικών ομάδων, κυβερνητικών τμημάτων, ημικρατικών οργανισμών, Κοινοτήτων και Δημοτικών αρχών θα βρείτε πολλές στο Facebook.
Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε το μεγάλο μας χορηγό που ήταν η εταιρεία Alpari, την CYTA και τους πολλούς υποστηρικτές της εκστρατείας αυτής τη διοργάνωση της οποίας ανάλαβε μια ομάδα εθελοντών, τους αφανής ήρωες που εργαζόταν μέρα νύχτα εδώ και πολύ καιρό με πενιχρά μέσα να κάνει όλη αυτή τη διοργάνωση.

Τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε και όλα τα ΜΜΕ που στήριξαν την εκστρατεία με εκπομπές αλλά και με τη δωρεά μετάδοση των διαφημίσεων μας.

Πέρα από το δικό μου χρόνο και τη χρήση των γραφείων του επιτρόπου για τις συναντήσεις δεν έχει ζητηθεί κονδύλι από το κράτος για την εκστρατεία.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Λάστιχα για λίγους μηνες

.... μιλώ με ένα φίλο για λάστιχα αυτοκινήτων
- Ξέρεις το, μου λέει, ότι εισάγονται στην Κύπρο μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων;;
Μα ποιος θα δώσει λεφτά για παλιά λάστιχα που δεν έχουν ζωή; απαντώ εγω ...

- άμα το αυτοκίνητο σου εχει παλιά λάστιχα και πρέπει να το πάρεις ΜΟΤ, για να περάσει το αυτοκίνητο, αγοράζεις μεταχειρισμένα λάστιχα που εν φτηνά και μόνο λίγους μήνες ζωής έχουν και έτσι περνάς το ΜΟΤ χωρίς έξοδα για τα λάστιχα!

!!!!

η κρίση έχει πολλές όψεις .....

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αστεία με τα τηγανέλαια!

Το θέμα είναι σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής!

Οδηγίες:

Οι σχετικές Οδηγίες είναι οι πιο κάτω, οι οποίες και επισυνάπτονται:
  • Η Οδηγία 2003/30/ΕΚ σχετικά με την προώθηση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές.
  • Η Οδηγία 2003/96/ΕΚ για σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εταιρείες που παράγουν από μόνες τους βιοντίζελ, υποχρεώνονται από το Τελωνείο να πληρώνουν φόρο καυσίμου και ΦΠΑ.

Παλαιοτέρα, είχαμε πρόβλημα με τον Τελωνείο όσον αφορά την εισαγωγή πρώτης ύλης απαραίτητης για την κατασκευή του βιοντίζελ αλλά αυτό δεν δημιουργεί πλέον πρόβλημα.

Στην Οδηγία 2003/96/EK στο άρθρο 15 υπήρχε περιθώριο για την Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει μείωση των της φορολογίας των βιοκαυσίμων στο μηδέν μέχρι το 2008 αλλά η ημερομηνία πέρασε και δεν το διεκδικήσαμε.

Στην περίπτωση όμως όπου ένας αδειούχος ιδιώτης μαζεύει τα τηγανέλαια και τα μετατρέπει σε βιοντίζελ για δική του χρήση χωρίς να κάνει οποιαδήποτε πώληση ή η οποιαδήποτε άλλη αγοραπωλησία, η φορολόγηση είναι εντελώς παράλογη και αμφιβάλλω αν υπάρχει οτιδήποτε παρόμοιο στην κυπριακή φορολογία πέραν από τα τέλη ακινήτου.

Επομένως η προσωπική μου άποψη είναι ότι η απαίτηση φορολογίας από τα άτομα που μετατρέπουν τα τηγανέλαια σε βιοντίζελ για δική τους χρήση  πρέπει απλά να σταματήσει.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τι οργανώνουν αλλοι για το Lets Do It στο Facebook

Πιο κατω θα βρείτε μαζεμένα όλα τα events του Facebook με τις διοργανώσεις καθαρισμού. Επισκεφθείτε τα ...

Πρωτοβουλία νέων Λεμεσού
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=362444240503120&set=o.31197756382&type=1&relevant_count=1

Ποδηλατοπαρέα Λατσιών
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=446737065365332&set=a.446737032032002.104006.328526953853011&type=1&theater

Tο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό εργαστήρι αλμυράς και το κοινοτικό συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας 
http://www.facebook.com/events/437334589637725/ 

Ποδηλατικός Όμιλος Λεμεσού
http://www.facebook.com/events/226747114121310/

Φραγμα Λυμπιών
http://www.facebook.com/events/465601410137215/  

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών invited you to his event:
Let’s Do it Cyprus!
29 September at 11:00 at Λεωφόρος Μετοχίου / Χείλωνος (πίσω από παλιό γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας παρά το Γιώρκειον)

 Lets do it Yeri ! Εκστρατεία Καθαριότητας ! με πάνω από 200 άτομα από όλες τις ΜΚΟ οργανώσεις του Δήμου

""FORTIS"" JOINING CLEAN UP CYPRUS AT PELENDRI VILLAGE.. 

Let's Do it Cyprus!ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

Let's do it Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου!! Ελάτε όλοι μαζί να καθαρίσουμε την Κύπρο! 

Let's do it Cyprus! Let's clean up Akamas beaches ! 

Let's Do It Cyprus! ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

Σήμερα η έκθεση του Ευρωπαικού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα του αέρα στην ΕυρώπηΚυρίαρχη περιβαλλοντική είδηση σήμερα στην ΕΕ είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη.
Η έκθεση δείχνει ως πρόβλημα στην Κύπρο το επίπεδο σκόνης PM10 στην ατμόσφαιρα.
Η αναφορά γίνεται στο κεφάλαιο Europe-wide survey of PM στη σελίδα 26 του PDF όπου υπάρχει και επεξήγηση του προβλήματος.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος:
"Almost a third of Europe's city dwellers are exposed to excessive concentrations of airborne particulate matter (PM), one of the most important pollutants in terms of harm to human health as it penetrates sensitive parts of the respiratory system. The EU has made progress over the past decades to reduce the air pollutants which cause acidification, but a new report published today by the European Environment Agency (EEA) shows that many parts of Europe have persistent problems with outdoor concentrations of PM and ground level ozone. "

  
Στις 24/11/2010 η ΕΕ έκδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εταιρική φορολογική απαλλαγή για πιο πολλά ποδήλατα

Όταν ο τόπος περνά δύσκολες οικονομικές συνθήκες όπως και τώρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έξυπνες μεθόδους για να αναζωογονήσουμε την οικονομία αλλά και να βελτιώσουμε επίσης και το περιβάλλον. Επιτυχημένα παραδείγματα υπάρχουν πολλά στο εξωτερικό που είχαν μάλιστα σχεδιαστεί για να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους. Ένα μέτρο από μόνο του μπορεί να μην φαίνεται σπουδαίο, αλλά να μην ξεχνούμε ότι το αποτέλεσμα έχει πολλαπλάσιο αποτέλεσμα.
Ένα σύστημα που μπορούμε να εφαρμόσουμε και που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο Λονδίνο για ποδήλατα είναι αυτό της απαλλαγής του εταιρικού φόρου για ορισμένες αγορές υπαλλήλων γνωστό σαν Cycle2Work (www.cyclescheme.co.uk ).
Το σύστημα βασίζεται στη δυνατότητα απαλλαγής από τον εταιρικό φόρο της αξίας π.χ. ενός ποδηλάτου ακόμη και όταν το ποδήλατο θα δοθεί σε υπάλληλο της εταιρείας ο οποίος αποπληρώνει την αξία του ποδηλάτου με μηνιαίες αποκοπές από τον μισθό του.
Αν για παράδειγμα εφαρμόσουμε μια απλή μορφή αυτού του μέτρου στην Κύπρο, τότε θα πληρώσει η εταιρεία το ποδήλατο που επέλεξε ο υπάλληλος της π.χ. €600 και θα αφαιρέσει το ποσό από τον εταιρικό φόρο. Ταυτόχρονα θα μειώσει τον μισθό του υπαλλήλου κατά €50 για ένα χρόνο για να εξοφληθεί το ποδήλατο.
Στην Κύπρο όπου ο εταιρικός φόρος είναι 10%, τα πλεονεκτήματα είναι ότι το κατάστημα έκανε πώληση, το κράτος παίρνει το ΦΠΑ 17% και έχουμε ένα ακόμη ποδηλάτη στην πόλη! Στο Λονδίνο παράλληλα με τη διευκόλυνση στην αγορά ποδηλάτου, χρησιμοποιήθηκαν και πολλοί άλλοι τρόποι και συνθήματα για να προωθήσουν την ποδηλασία.
Για παράδειγμα ένα από τα επιχειρήματα βασιζόταν στο ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διανύσει κάποιος τα τελευταία χιλιόμετρα προς το τόπο εργασίας του με ποδήλατο, παρά με άλλο μέσο σε ώρες αιχμής. Αυτό μπορούσαν φυσικά να το προβάλουν γιατί δημιουργήθηκαν ειδικές διαδρομές που περνούν μέσα από χώρους πρασίνου και πάρκα δίνοντας έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον ποδηλάτη αλλά ακόμη και superhighway ποδηλάτων όπου μόλις ο ποδηλάτης πλησιάσει ορισμένες διασταυρώσεις τα φώτα ανάβουν κόκκινο στα αυτοκίνητα για να μπορεί ο ποδηλάτης να ταξιδεύει χωρίς να σταματά.
Χρειάζονται φυσικά και ορισμένες απλές ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να μη γίνονται απάτες.
Το Λονδίνο δεν είναι από τις προηγμένες ποδηλατικές πόλεις αλλά κάνει μεγάλες προσπάθειες να φτάσει για παράδειγμα τη Κοπεγχάγη όπου οι κάτοικοι δεν πτοούνται ούτε τα χιόνια ούτε τη βροχή και κάνουν το ένα τρίτο των μετακινήσεων τους με ποδήλατο.
Τα ποδήλατα προωθούνται από όλες τις προηγμένες χώρες γιατί είναι ο πιο οικολογικός τρόπος μετακίνησης, χρειάζονται λιγότερο χώρο και φθηνότερες υποδομές από το αυτοκίνητο. Και εμείς μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές στο ποδήλατο, με απλά και ανέξοδα μέτρα που θα βελτιώσουν και το επίπεδο της υγείας μας λόγω της άσκησης, και την ποιότητα του αέρα αλλά και την ποιότητα της ζωής μας γενικά.
Απλά χρειαζόμαστε σωστά σχεδιασμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, νομοθετική ρύθμιση, εκπαίδευση των οδηγών, μαθήματα συμπεριφοράς σε μαθητές και μείωση της ταχύτητας των οχημάτων σε ορισμένες περιοχές.
Μόνο ένα δρόμο να αφήσουμε πίσω μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για το ποδήλατο!
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

GMOs τι βρήκε η έρευνα;

Χτες παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Λονδίνο μια μακράς διάρκειας έρευνα γαλλικού ερευνητικού ιδρύματος για την επίδραση 3 ποικιλιών γενετικά τροποποιημένης σιταροπούλας.
Το abstract της έρευνας που αφορούσε την σιταροπούλες
ΝΚ603 που αντέχει στο Roundap
MON810 & MON863 που παράγουν τοξικό
είναι εδώ:
A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health 

Μια περίληψη των αποτελεσμάτων:
  1. 50% των θηλυκών και 70% των αρσενικών είχαν πρόωρο θάνατο
  2. Σε συνδυασμό με ίχνη από φυτοφάρμακο αυξήθηκε το μέγεθος των όγκων
  3. Καταστράφηκαν εσωτερικά όργανα
 Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ήταν διάρκειας 2 χρόνων και όχι 3 μηνών όπως είναι συνηθισμένο ιδιαίτερα από την EFSA

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Solar air και ραδιόφωνο

Πριν λίγες μέρες μιλούσα σε ραδιοφωνική εκπομπή για διάφορα θέματα και σε κάποια συζήτηση αναφέρθηκα στα Solar Air Heaters.
Αυτό δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον και παίρνω συνέχεια τηλεφωνήματα ....

Για όσους θέλουν να μάθουν τι είναι αυτά διαβάστε τα πιο κάτω:

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_air_heat

http://solarairheating.org/

Όλα αυτά δεν τίποτε άλλο παρά μια τεχνολογική εφαρμογή του τοίχου του Trombe (αν ο αρχιτέκτονας σας εν τσιάκκος!) ή αντί να ζεσταίνετε νερό στον ηλιακό ζεσταίνουμε αέρα! 
Οι Έλληνες τα ονομάζουν και "Ηλιακά αερόθερμα"Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου

Και για όσους θέλουν να δουν τι σκουπίδια έχουν καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα μας κοιτάξτε εδώ ...Related Posts with Thumbnails