Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Net metering για προώθηση των μικρών ΑΠΕ


Αν υποθέσουμε ότι ένας καταναλωτής εγκαταστήσει στο σπίτι μου μια μικρή μονάδα που παράγει ηλεκτρισμό από φωτοβολταικά και ότι όλη η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο δίκτυο διανομής, τότε με την εγκατάσταση των φωτοβολταικών γίνεται και εγκατάσταση ενός δεύτερου μετρητή ο οποίος μετρά την ενέργεια η οποία έχει παραχθεί και διοχετεύεται στο δίκτυο. Με συμβόλαιο δίνεται εγγύηση στον ιδιοκτήτη για την τιμή με την οποία θα πωλεί στην ΑΗΚ την ενέργεια που παράγει από τα φωτοβολταικά του.

Με βάση το σχέδιο που εφαρμόζουμε τώρα, η ΑΗΚ εκδίδει λογαριασμό και πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη τον ηλεκτρισμό που κατανάλωσε αλλά εκδίδει επίσης και επιταγή στον ιδιοκτήτη για το ηλεκτρισμό που παρήγαγε από τις ΑΠΕ του. Έχουμε 2 λογαριασμούς δηλαδή.
Στην Κύπρο έχουμε εισάξει χωρίς πολλή συζήτηση αυτή τη μεθοδολογία πώλησης της ενέργειας χωρίς να έχουμε συζητήσει και την πρακτική του Net metering που δεν έχει κανένα κόστος για το κράτος, είναι πολύ πιο απλή, δεν έχει χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις ή οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση και γραφειοκρατία.
Απλά, γίνεται η εγκατάσταση των ΑΠΕ π.χ. φωτοβολταικών και όπως και πριν εφαρμόζεται ένας μετρητής που καταγράφει την παραγωγή ηλεκτρισμού από τις ΑΠΕ που διοχετεύτηκε στο δίκτυο.
Η διαφορά βρίσκεται στην τιμολόγηση. Με την μεθοδολογία Net metering, γίνεται η μέτρηση της ενέργειας που κατανάλωσε το κτήριο, μετριέται και η παραγωγή από τις ΑΠΕ και απλά αφαιρείται από την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού.
Για παράδειγμα αν ένα σπίτι κατανάλωσε 900Kw ηλεκτρισμό και η εγκατάσταση του σε φωτοβολταικά παρήγαγε 200Kw τότε με βάση το net metering θα χρεωθεί 700Kw μόνο (900Kw – 200KW= 700ΚW)

Για τον καταναλωτή, το πλεονέκτημα του συστήματος αυτής της μέτρησης, βρίσκεται στον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός της χρέωσης από την ΑΗΚ αφού για κοινωνικούς λόγους οι πρώτες κιλοβατώρες κατανάλωσης μετά από όλες τις χρεώσεις, αυξήσεις και ΦΠΑ στοιχίζουν 23,21σεντ, με τη χρέωση ανά κιλοβατώρα να αυξάνεται σταδιακά καταλήγοντας στην πιο ακριβή χρέωση που σήμερα είναι 25,49σεντ ανά κιλοβατώρα.

Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας – έρευνα ενέργειας 2009 το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο καταναλώνει 6288KW το χρόνο, άρα το μεσαίο νοικοκυριό ανα διμηνία καταναλώνει μέσο όρο 1048KW που αντιστοιχεί με €267 τη διμηνία ή €1600 το χρόνο.
Με τη μέθοδο του net metering και τις σημερινές τιμές αν υπολογίσουμε ότι ένα φωτοβολταικό σύστημα των 5KW χωρίς καμιά επιδότηση στοιχίζει συνολικά €11000, τότε το μέσο νοικοκυριό πιο πάνω λόγω της δραματικής μείωσης του λογαριασμού του θα ξοφλήσει το σύστημα στα 7 χρόνια περίπου και δε θα πληρώσει ξανά ηλεκτρισμό αφού για κάθε ώρα ηλιοφάνειας θα μειώνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρισμού κατά €1,3 περίπου. Υπόψη ότι στην Κύπρο ένα φωτοβολταικό σύστημα του 1KW παράγει 1500KW τον χρόνο, έτσι ένα σύστημα των 5KW θα παράγει κάθε χρόνο 7500KW
Είναι φανερό ότι με τη μέθοδο του Net Metering δε συμφέρει προς το παρόν να γίνονται μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά με βάση τις προβλεπόμενες αυξήσεις της τάξεως του 5% με 10% που αναμένονται το 2013, αυτό θα γίνει ακόμη πιο συμφέρον.

Το net metering μας δίνει επίσης μια μοναδική ευκαιρία να αυξήσουμε σημαντικά τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε από φωτοβολταικά είτε ακόμη και από μικρές ανεμογεννήτριες χωρίς μάλιστα κόστος ή επιχορηγήσεις από το κράτος.

Γι αυτό επείγει πλέον η θεσμοθέτηση του γιατί πέραν από το περιβαλλοντικό κέρδος αυτό θα δώσει και δουλειές σε ένα αληθινά πράσινο τομέα της οικονομίας.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Σχόλια

Ο χρήστης astronaftis είπε…
φυσικά όσοι έχουμε φωτοβολταϊκό σύστημα συνδεδεμένο με την ΑΗΚ αδικούμαστε με την ισχύουσα διαδικασία πληρωμών όπως την εξηγείς.

είναι όμως η ΑΗΚ πρόθυμη να αλλάξει κάτι δεδομένου ότι το συμβόλαιο που κάναμε λέει άλλα;
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό που δεν αναφέρετε όμως είναι πόσα πληρώνει η ΑΗΚ τον ηλεκτρισμό που αγοράζει από τα φωτοβολταϊκά.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Αστροναύτη
Δε νομίζω γιατί η μέγιστη τιμή που θα μπορεί να κερδίσει κάποιος σε σημερινές τιμές με το net metering είναι 10σεντ πιο κάτω από ότι παίρνετε σήμερα.

@Nearchos Paspallis
Μα η τιμή που παίρνουν ανά Kwh όσοι έχουν κάνει εγκατάσταση αποτελείτε από ένα ποσό που δίνει η ΑΗΚ και το υπόλοιπο το συμπληρώνει το Ταμείο Ανανεώσιμων.
Ο χρήστης The Physicist είπε…
επίτροπε η λύση που προτείνετε βοηθά μόνο την κυβέρνηση όμως. δεν προωθά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους καταναλωτές. Ο μέσος πολίτης δεν καταλαβαίνει τις κιλοβατώρες, αν του πείς ότι θα παίρνει πιο πολλά από όσα θα πληρώνει όμως, τότε μπορεί να το σκεφτεί..
people tend to be resistant to change.. so why change from the easy way of getting electricity if you are not getting anything back for it? (7 years is a long time for the average cypriot, in my opinion)
επίσης, το ταμείο ανανεώσιμων πως θα χρησιμοποιήσει τα έξτρα λεφτά;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ