Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μου έκλεψαν τον ηλιακό....


Αυτή είναι η πρώτη κουβέντα που μου είπε κάποιος που του έκλεψαν το θερμοσίφωνα του ηλιακού του από την ταράτσα του.
Αυτό δεν είναι το πρώτο που άκουσα, εργολάβοι και λατόμοι χάνουν εξαρτήματα από τις δουλειές τους αφού ακόμη κλέβουν και καλύμματα από τους δρόμους.
Πιο παλιά πρακτική στην Κύπρο είναι το άναμμα φωτιάς σε σκυβαλότοπους για να πάρουν τα σίδερα αλλά λόγω του μεθανίου που βγαίνει από τα οργανικά απόβλητα που σέπονται, η φωτιά παίρνει μέρες να σβήσει και κάποτε εξαπλώνεται.
Άλλα πράγματα που κλέβουν είναι καλώδια και ελαστικά αυτοκινήτων τα οποία καίγουν για να πάρουν τα μέταλλα τους.
Τώρα όμως λόγω της αύξησης της τιμής των μετάλλων έχουμε επέκταση των δραστηριοτήτων αφού τώρα κλέβουν πόρτες, ηλιακούς και φράκτες από τις κατοικίες και ότι είναι από μέταλλο.

Το έγκλημα αυτό είναι πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρο τον κόσμο με ακόμη πιο ευφάνταστα υλικά κλοπής.

Με βάση τη νομοθεσία μας για τα απόβλητα όποιος μεταφέρει απόβλητα θα πρέπει να είναι αδειούχος και αυτό περιλαμβάνει και τα σιδερικά. Έτσι μέσα στα πλαίσια μιας αστυνομικής εκστρατείας εναντίον του φαινομένου, θα μπορούσαν να ελέγχονται όσοι μεταφέρουν τέτοια υλικά.
Αδειούχοι είναι επίσης όσοι αγοράζουν τα μεταλλικά υλικά για επεξεργασία και επανεξαγωγή.

Για να μπορέσουμε να μπορέσουμε να προστατευτούμε από αυτό το είδος του εγκλήματος χρειαζόμαστε μια ειδική νομοθεσία που να βάζει ψηλές ποινές στους κλέφτες αλλά και υποχρεώσεις στους παραλήπτες των υλικών αυτών στις διάφορες μάντρες.
Μέχρι τότε όμως φροντίστε τα μεταλλικά σας αντικείμενα να μην είναι εύκολη λεία για τους κλέφτες.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails