Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Η "μόδα" με τις μεγάλες αναπτύξεις

Έγινε πολύ της μόδας τελευταία να παρουσιάζονται συνεχώς σχέδια για μεγάλες αναπτύξεις  ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις. Αυτό βέβαια γίνεται μετά τις μαρίνες με επαύλεις, τα γκολφ με επαύλεις και τους αυτοκινητόδρομους στα βουνά μας.
Πρέπει όμως να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για κάθε τέτοια "δελεαστική" πρόταση γιατί μπορεί να δημιουργούνται άλλα προβλήματα.
Το έχουμε δει στην περίπτωση του Mall στη Λευκωσία όπου μάλιστα το Δημόσιο με ασυνήθιστα μεγάλη σπουδή ήταν έτοιμο να κατασκευάσει αερογέφυρα με δημόσια λεφτά για να μειωθεί ένα πρόβλημα που οι διάφορες εγκρίσεις μας δημιούργησαν
Το κυκλοφοριακό είναι το πρώτο ίσως πρόβλημα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τέτοιες αποφάσεις. Και δεν είναι μόνο το θέμα των χώρων στάθμευσης της ιδίας της ανάπτυξης αλλά τα προβλήματα σε διερχόμενα αυτοκίνητα και φυσικά η επίδραση στις γύρο περιοχές.
Πόσες φορές έχουμε δει παρόμοιες περιπτώσεις όπου συνήθως δήμοι δίνουν άδειες ανάπτυξης και μετατροπές π.χ. σε κέντρα διασκέδασης που η λειτουργία τους δημιουργεί φοβερά προβλήματα σε περίοικους τους οποίους μετά, κανείς δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους;
Ακόμη ένα πρόβλημα είναι αυτό με το ύψος στα νέα κτήρια και τις πολεοδομικές αλλαγές. Η  πολεοδομικές ρυθμίσεις αποτελούν όπως και το νερό, το ηλεκτρονικό φάσμα, τα ορυκτά, τη θάλασσα όπως και τόσα άλλα εθνικό πλούτο τον οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή.
Για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκμεταλλευτεί τον εθνικό πλούτο θα πρέπει να έχει απτό κέρδος το δημόσιο, είτε σε λεφτά είτε σε μια άλλη μορφή. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε τους επιπλέον ορόφους που αιτούνται οι εταιρείες ανάπτυξης με μέρος της πρόσοψης του τεμαχίου για να διαπλατυνθεί ο δρόμος ή ακόμη και με παραχώρηση χώρου πρασίνου για το κοινό όφελος.
Τα ψηλά κτήρια έχουν πλεονεκτήματα γιατί κρατούν μεγάλες μάζες ανθρώπων σε λίγο χώρο και έτσι περιορίζεται η εισβολή στη φύση και τα διάφορα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και αποχετευτικά δεν επεκτείνονται και μπορούν να συντηρηθούν εύκολα.
Παράλληλα είναι πιο εύκολο να προσφέρουν εξυπηρέτηση οι δημόσιες μεταφορές που χωρίς αυτές δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιτρέπεται η αύξηση ορόφων έστω και με ανταλλάγματα μέχρις ότου έχουμε ικανοποιητικές δημόσιες μεταφορές με ευρεία χρήση και μειωμένους αριθμούς αυτοκινήτων στους δρόμους.
Τα ψηλά κτήρια παρουσιάζουν όμως και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων και την ποιότητα ζωής τους.
Φυσικά τα ψηλά κτήρια κατά μήκος των παράλιων περιοχών θα πρέπει να απαγορεύονται εντελώς όσο εντυπωσιακά και να είναι, γιατί έτσι θα κάνουμε ακόμη χειρότερο το τσιμεντένιο τείχος με το οποίο έχουμε σφραγίσει τα παράλια μας παρέχοντας θέα στη θάλασσα μόνο σε ορισμένους προνομιούχους και στερώντας την από τους υπόλοιπους, ένα εθνικό πλούτο που όλοι δικαιούνται να απολαμβάνουν.
Εκτός από τα πιο πάνω έχουμε επιπλέον και της παρεμβάσεις και σχέδια "ανάπτυξης" που βάζουν σε κίνδυνο αρχαιότητες, πολιτιστική μας κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον με υποσχέσεις για εντυπωσιακές ή και κερδοφόρες αναπτύξεις.
Μπορεί διάφοροι να εξασκούν πιέσεις για χαλαρώσεις, παρεκκλίσεις και αλλαγές ζωνών με υποσχέσεις για λαμπερές αναπτύξεις για ίδιο όφελος, αλλά για αποφυγή προβλημάτων θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή ο ολικός πολεοδομικός σχεδιασμός μιας πόλης, οι δημόσιες μεταφορές πρέπει να είναι ήδη ανεπτυγμένες και να έχουν καθοριστεί κανόνες αισθητικής για τις πόλεις μας, προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα με ορισμένες προνομιούχες αναπτύξεις.
Να υπενθυμίσω ότι παλιότερα δίναμε άδειες και χαλαρώσεις "λόγω εθνικού συμφέροντος", μετέπειτα εφαρμόζεται η δικαιολογία ότι χωρίς επιπλέον χαλαρώσεις δεν μπορούν να γίνουν "ειδικές αναπτύξεις", τώρα έχουμε και την επιπλέον δικαιολογία των προβλημάτων της οικονομίας.

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

"Μας... πνίγουν στους ρύπους"


Απο την Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολύ ενεργοβόρες και ρυπογόνες οι αφαλατώσεις, σύμφωνα με μελέτη του υπ. Γεωργίας
Μας... πνίγουν στους ρύπους
Από τις αφαλατώσεις θα εκπέμπονται 436 χιλ. τόνοι θερμοκηπιακών ρύπων ετησίως και για τη λειτουργία τους θα απαιτείται το 12% του ηλεκτρισμού. Η ΑΗΚ καλείται να πληρώνει μέχρι και 5 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα δικαιώματα ρύπων

Μπορεί οι μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν ή προγραμματίζεται να λειτουργήσουν τα επόμενα 1-2 χρόνια στην Κύπρο να διασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο αποδεικνύονται πολύ ενεργοβόρες και ρυπογόνες, σύμφωνα με ογκώδη μελέτη που παραδόθηκε πριν μερικές μέρες στο τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας.
Συνολικά από τα φουγάρα των αφαλατώσεων που ήδη λειτουργούν και αυτών που προγραμματίστηκε η κατασκευή τους, υπολογίζεται να εκπέμπονται ετησίως 436,3 χιλιάδες τόνοι ρύπων του θερμοκηπίου ετησίως και προσεχώς η ΑΗΚ θα κληθεί να καταβάλει μέχρι και 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για αγορά των αντίστοιχων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από τις αφαλατώσεις.
Εκτός, όμως, από τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν, η Κυβέρνηση καλείται να πείσει την ΕΕ για την αναγκαιότητα των μονάδων αφαλάτωσης προκειμένου να δοθεί η έγκριση για τη λειτουργία τους.

Η μελέτηΤα πιο πάνω αναφέρονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Αφαλατώσεων που προωθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση και υπεύθυνος φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Γεωργίας. Η μελέτη ανατέθηκε στη Σύμπραξη των Μελετητικών Γραφείων I.A.CO Environmental and Water Consultants Ltd και ENVECO A.E. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Μάιο του 2005 και η μελέτη υποβλήθηκε προ ημερών στο τμήμα Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να τύχει μελέτης.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τμήματος Υδάτων, στην οποία έχει αναρτηθεί η μελέτη, οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να υποβάλει στο τμήμα Περιβάλλοντος, σε διάστημα 35 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της γνωστοποίησης, απόψεις ή παραστάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της μελέτης ή τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η έγκριση του σχεδίου αφαλατώσεων στο περιβάλλον. Βασικός στόχος της μελέτης είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο σχέδιο αφαλατώσεων, καθώς επίσης και των εναλλακτικών λύσεων που θα μπορούσαν να προωθηθούν.

Οι επιπτώσειςΌπως αναφέρεται στη μελέτη, οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης της Δεκέλειας και της Λάρνακας, μαζί με τις μονάδες των οποίων η κατασκευή προωθείται, θα συνεισφέρουν σημαντικά, με 436,3 χιλιάδες τόνους, στην αύξηση της γενικής ποσότητας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Σημειώνεται, μάλιστα, πως αν απαιτηθεί αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για την ποσότητα αυτή (σ.σ. η ΕΕ προωθεί τη δημοπράτηση όλων των ρύπων από το 2013 και μετά, με κάποια χρονική παράταση στην Κύπρο) και με βάση την τιμή που αναφέρεται από την ΑΗΚ για το 2008, εκτιμάται πως η επιπλέον δαπάνη θα είναι της τάξης των 4 - 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά η χρήση της ενέργειας από τις χερσαίες και κινητές μόνιμες αφαλάτωσης, καθώς επίσης και του συστήματος επεξεργασίας νερών του Γαρύλλη, θα ισοδυναμεί με το 12,2% του συνόλου παραγωγής ενέργειας της ΑΗΚ!

Στην Ε. ΈνωσηΗ μελέτη στέκεται και στο γεγονός πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πεισθεί η Ευρώπη για την αναγκαιότητα των (νέων) μονάδων αφαλάτωσης. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την ΕΕ οι πρόσθετες υποδομές υδροδότησης, όπως για παράδειγμα οι μονάδες αφαλάτωσης, πρέπει να θεωρούνται ως δυνατότητα επιλογής μόνο όταν εξαντληθούν οι υπόλοιπες επιλογές. Στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία αναμφισβήτητα αντιμετωπίζει σημαντικό χρόνιο πρόβλημα ξηρασίας και λειψυδρίας και η οποία εφαρμόζει σε ικανοποιητικό βαθμό μέτρα αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, η λύση της δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης πιθανό να θεωρηθεί από την ΕΕ αποδεκτή. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι η υποβολή όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών και άλλων μελετών.


Οι αφαλατώσειςΒασικός στόχος του Σχεδίου Αφαλατώσεων είναι η πλήρης απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας των αστικών και τουριστικών περιοχών από τη βροχόπτωση και η ικανοποίηση της μέγιστης ζήτησης που παρουσιάζεται τη θερινή περίοδο. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στοχεύει όπως μέχρι το 2012 λειτουργούν συνολικά πέντε μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης, με δυναμικότητα παραγωγής 260 χιλιάδες κυβικά μέτρα ημερησίως. Σήμερα λειτουργούν με μέγιστη παραγωγή δύο μόνιμες αφαλατώσεις, αυτές της Λάρνακας και της Δεκέλειας, με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 120 χιλιάδες κυβικά μέτρα ημερησίως.
Μέχρι το 2012 θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης, πέραν των δύο υφιστάμενων:
*Στην Επισκοπή (40 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).
*Στην Πάφο (40 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).
*Στο Βασιλικό (60 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).
Μέχρι την υλοποίηση των μόνιμων μονάδων, θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες κινητές αφαλατώσεις:
*Στη Μονή (ήδη λειτουργεί με 20 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως)
*Στα Κούκλια (προωθείται η κατασκευή της, για 20 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως).


ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κωδικός άρθρου: 948478
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/05/2010, Σελίδα: 20

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Yes !!! Υπηρεσίες στους αυτοκινητόδρομους - 2

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ζήτησα από το Υπ. Συγκοινωνιών να εγκαταστήσει έστω και μικρής έκτασης βασικές υπηρεσίες στους Αυτοκινητόδρομους (π.χ. αποχωρητήρια, παγκάκια ξεκούρασης κλπ). [Βλέπε λεπτομέρειες εδώ: Υπηρεσίες στους αυτοκινητόδρομους ]
Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια αφού η πρώτη κατέληξε σε αρνητική απάντηση για ψηλά κόστη. Η δικαιολογία ήταν:

"Όσον αφορά την τοποθέτηση αποχωρητηρίων και νερού στους αυτοκινητοδρόμους σας αναφέρω ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση η κατασκευή χώρων υπηρεσιών με λωρίδες επιβράδυνσης και επιτάχυνσης. Το θέμα αυτό εξετάστηκε και στο παρελθόν από το Τμήμα Δημοσίων·Εργων και δεν κρίθηκε αναγκαίο λόγω της συχνότητας των κόμβων και της ύπαρξης πληθώρας εστιατορίων και σταθμών βενζίνης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων. Επίσης από επαφές που είχε το Τμήμα με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού δεν υποβλήθηκε οποιονδήποτε παράπονο από τουριστικούς πράκτορες για την έλλειψη τέτοιων εγκαταστάσεων."


Τον Ιούλιο - Σεπτέμβρη του 2009 επαναλήφθηκε η προσπάθεια, έδωσα δημοσιότητα και βρήκα και στήριξη από τους επαγγελματίες οδηγούς - μεταφορείς και από τους τουριστικούς πράκτορες.

Σήμερα παρέλαβα την πιο κάτω επιστολή. Δεν είναι αρκετό για μένα αλλά είναι μια αρχή:

"Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην επιστολή σας, με αρ. φακ. 16.06.001 ημερομηνίας 8 lουλίου 2009 σμτικά με το πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:
1 Το Τμήμα Δημοσίων Έργων εξετάζει το θέμα δημιουργίας Σταθμών Εξυπηρέτησης και χώρων ανάπαυσης αυτοκινητιστών κατά μήκος του υπεραστικού οδικού δικτύου που θα περιλαμβάνει εκτός από αποχωρητήρια, χώρους ανάπαυσης, εστιατόρια γρήγορου φαγητού και ποτού καθώς και πρατήρια πετριλαιοειδών.
2. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν αποχωρητήρια στους υφιστάμενους χώρους των Ζυγιστικών Σταθμών και σε μεταγενέστερο στάδιο θα προωθηθεί η κατασκευη των σταθμών εξυπηρέτησης με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές."

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Τα διάφορα (και περίεργα) της μέρας

 1. Νομίζω οι πιο πολλοί έχουν επισκευθεί το πάρκο Αθαλάσσας με τη μεγάλη λίμνη και το πάρκο στην Αγλαντζιά με τη μικρή λίμνη που έχει και ψάρια. Πήρα ενα μήνυμα - παράπονο γιατί εκεί πηγαίνουν διάφοροι και ψαρεύουν τα ψάρια και κυνηγούν τις πάπιες για φαγητό!!
  Μου θύμισε τους κύπριους συμμαθητές μου στο πανεπιστήμιο στο Λονδίνο που όταν τα περιστέρια γενούσαν στο περιβάζει του παραθύρου τους, έβαζαν ττέλλι γύρο από τη φωλιά να μην μπορούν τα παλαζούθκια να φύγουν, η μάνα τα μεγάλωνε από τις τρύπες και μετά τα έψηναν !
 2. Πήρα καταγγελία ότι στην Ευρύχου τα χώματα και τα μπάζα από κατασκευή πάρκου καταλήγουν πίσω από το σχολείο !
 3. Άρχισαν τα έργα για την μαρίνα στη λεμεσό και πήρα τηλεφώνημα ότι τα χώματα που ρίχνονται στη θάλασσα θολώνουν τα νερά.
 4. Παίρνω παράπονα για τις επιχορηγήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών - καθυστερήσεις, ταλαιπωρία με φόρμες
 5. Έντονα παράπονα για τα πρατήρια βενζίνης που οι κάτοικοι δε θέλουν δίπλα από τα σπίτια τους
 6. Φόβους για την επιθετικόητα γειτόνων σε όσους έχουν σκύλο στο σπίτι και η αδυναμία των τοπικών αρχών να προσφέρουν χώρους για περίπατο και τις παραλίες που προβλέπει ο νόμος.
 7. Παράπονα για μελλοντική ηχορύπανση στην λεωφόρο Αρχαγγέλου που τώρα γίνεται η διαπλάτυνσή της - ο μοναδικός δρόμος στην κύπρο με 5 λωρίδες
 8. Τα emails έρχονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι μπορώ να απαντώ !

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Κιτ Κατ - θυμάστε την ιστορία;

Θυμάστε την ανάρτησή μου με την υπόθεση της Νεστλε της ΚΙΤ - ΚΑΤ και τα δάση;
Η εκστρατεία ήταν για να σταματήσει η Nestle να αγοράζει Palm Oil για τα προϊόντα της (και την Κιτ - Κατ) από μια συγκεκριμένη εταιρεία.
Η greenpeace κέρδισε τη μάχη και έβγαλε και ανακοίνωση:

Sweet success for Kit Kat campaign: you asked, Nestlé has answered

Feature story - May 17, 2010
A big 'Thank You!' to the hundreds of thousands of you who supported our two-month Kit Kat campaign by e-mailing Nestlé, calling them, or spreading the campaign message via your Facebook, Twitter and other social media profiles. This morning, Nestlé finally announced a break for the orang-utan - as well as Indonesian rainforests and peatlands - by committing to stop using products that come from rainforest destruction.

The new policy commits Nestlé to identify and exclude companies from its supply chain that own or manage 'high risk plantations or farms linked to deforestation'. This would apply to notorious Sinar Mas, a palm oil and paper supplier that Greenpeace has repeatedly caught destroying the rainforest - if it fails to meet Nestlé's new criteria - and also have implications for Cargill, one of Nestlé's palm oil suppliers which purchases from Sinar Mas.
Nestlé's announcement sends a strong message to the palm oil and paper industry that rainforest destruction is not an acceptable practice in today's global marketplace - and it wouldn't have happened without you. From the very beginning, the strength of our Kit Kat campaign has been the truly amazing support from the public - online and offline - both concerned consumers and social media-savvy activists alike.
The support from the online community has been clear since day one when our 'Have a break?' video's removal from YouTube sparked online calls of censorship, several spin-off uploads to YouTube, and drove hundreds of thousands of views on the video within hours of it being re-uploaded to Vimeo - the total number of views on all versions of the video is now over 1.5 million!

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Camping της Πόλης

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.826, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Τμήματος Δασών, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του δήμου Πόλης Χρυσοχούς για παραχώρηση του ευκαλυπτώνα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αναβάθμισης του κατασκηνωτικού χώρου στην Πόλη Χρυσοχούς. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταρτιστεί γενικό σχέδιο (master plan) για την ανάπλαση του κατασκηνωτικού χώρου στον ευκαλυπτώνα της Πόλης Χρυσοχούς, το οποίο δεν έχει τεθεί υπόψη των ενδιαφερόμενων πολιτών και οργανώσεων, στα πλαίσια ενός διευρυμένου δημόσιου διάλογου. Ο δήμος Πόλης Χρυσοχούς απαιτεί να προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας μίσθωσης του χώρου πριν προχωρήσει σε διαδικασία δημόσιας ακρόασης. Εν τω μεταξύ, στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει το συμβόλαιο διαχείρισης του χώρου από τους ιδιώτες διαχειριστές και συνεπώς αυτόματα ο χώρος θα παραμείνει ανεξέλεγκτος και αφύλακτος.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία εκμίσθωσης του χώρου στο δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ώστε να διεξαχθεί ο απαιτούμενος δημόσιος διάλογος για τα συγκεκριμένα έργα.»  
Απάντηση ημερομηνίας 8 Απριλίου 2010 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.826, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
            «Αναφέρομαι στην επιστολή σας με ημερομηνία 12.02.2010, σε σχέση με την πιο πάνω Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γ. Περδίκη αναφορικά με τις εξελίξεις στον κατασκηνωτικό χώρο Λίμνης και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
            Με βάση τη Σύμβαση Μίσθωσης του Δάσους Λίμνης της Πόλης Χρυσοχούς που υπογράφηκε την 1.3.1980 μεταξύ του Τμήματος Δασών και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (KOT), την 1.03.2010 ο KOT όφειλε να παραδώσει στο Τμήμα Δασών τον χώρο ελεύθερο κατοχής. Εν τω μεταξύ σημειώνεται ότι την 1.3.2000 ο KOT σύναψε συμφωνία με ιδιώτη για χρήση του χώρου αυτού, με ημερομηνία λήξης στις 28.2.2010.
            Δυστυχώς, ο ιδιώτης αρνείται να παραδώσει στον KOT τον χώρο του Δάσους Λίμνης όπως προνοεί η μεταξύ τους συμφωνία, και έτσι το Τμήμα Δασών δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή σύμβασης μίσθωσης με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς όπως έχει συμφωνηθεί.
            Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους είναι σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία και καταβάλλονται προσπάθειες για ανάκτηση του χώρου το συντομότερο δυνατό.
            Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.»

ΧΜ/ΑΜ/AP-23.06.009.04.826

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Τοξικά απόβλητα

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.903, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατά πόσο έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη δημιουργία χώρου ταφής τοξικών αποβλήτων στην περιοχή Ιδαλίου και, αν ναι, τι απόβλητα θα θάβονται στον εν λόγω χώρο και σε ποιες ποσότητες.»
Απάντηση ημερομηνίας 13 Μαΐου 2010 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.903, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
         «Αναφέρομαι στην επιστολή σας με ημερ. 11.3.2010, σε σχέση με την πιο πάνω Ερώτηση της Βουλευτού κας Σ. Κυριακίδου, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
         Η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης κατασκευής Κέντρου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή της Βαθιάς Γωνιάς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 7.4.2010, στην οποία συμμετείχαν οι επηρεαζόμενες κοινότητες. Λαμβάνοντας υπόψη το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο ιδιωτικός τομέας για εμπλοκή σε θέματα διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, η Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε όπως δοθεί 8μηνη παράταση, κατά την οποία θα γίνουν τα ακόλουθα:
(α)     Το  Τμήμα  Περιβάλλοντος  θα  μελετήσει  περαιτέρω  τις  προτάσεις  και  προθέσεις  του ιδιωτικού τομέα και θα εξετάσει κατά πόσο υπάρχει μείωση στην τάση παραγωγής επικινδύνων αποβλήτων.
(β)     Στη συνέχεια, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα υποβάλει εισήγηση στην Υπουργική Επιτροπή.
(γ)     Η Υπουργική Επιτροπή, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, θα λάβει τελική απόφαση κατά πόσο θα προχωρήσει η κατασκευή του Κέντρου Διαχείρισης Αποβλήτων στη Βαθιά Γωνιά ή όχι.
         Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.»

ΑΛ/ΗΚ/AP-23.06.009.04.903

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Η υδροδότηση γηπέδων Γκολφ

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.658, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εκδώσει συμπληρωματική απόφαση για την υδροδότηση και την άρδευση των γηπέδων γκολφ, που προνοεί διάφορες διευκολύνσεις προς τα υφιστάμενα γήπεδα και τις αναπτύξεις οικισμών παραθεριστικής κατοικίας των γηπέδων γκολφ, αλλά παρέχει και διευκρινίσεις που αφορούν την παροχή νερού από αφαλάτωση.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ακριβείς διευθετήσεις που αφορούν την ύδρευση και άρδευση των αναπτύξεων των γηπέδων και των παραθεριστικών οικισμών των γηπέδων γκολφ, καθώς και την υπηρεσιακή άποψη και θέση του Τμήματος Υδάτων επί των αποφάσεων αυτών.»
Απάντηση ημερομηνίας 11 Μαΐου 2010 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.658, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
          «Αναφέρομαι στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2010, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
          Το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του με Αρ. 68.935 και ημερ. 03.06.2009 επαναπροσδιόρισε την πολιτική για την ανάπτυξη και λειτουργία γηπέδων γκολφ στην Κύπρο. Οι βασικές πρόνοιες της Απόφασης που αφορούν θέματα άρδευσης / ύδρευσης των αναπτύξεων των γηπέδων γκολφ, είναι οι ακόλουθες:
(α)     Καμία ποσότητα νερού δεν θα παραχωρείται από κυβερνητικά υδατικά έργα και αποχετευτικά συστήματα για αναπτύξεις γηπέδων γκολφ. Η πολιτική αυτή θα ισχύει για όλα τα γήπεδα γκολφ, περιλαμβανομένων και των υφιστάμενων γηπέδων γκολφ. Νοείται ότι, κάθε ανάπτυξη μπορεί να χρησιμοποιεί για άρδευση τις ποσότητες νερού που παράγονται από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων της ίδιας της ανάπτυξης. Νοείται επίσης ότι, θα συνεχίσει για διάστημα ενός έτους η παροχή νερού στα ήδη υφιστάμενα αδειοδοτημένα γήπεδα γκολφ, ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης τους με τις πρόνοιες της παρούσας Απόφασης, που αφορούν την άρδευση/ύδρευση των αναπτύξεων γηπέδων γκολφ.
(β)     Η άρδευση/ύδρευση καθώς και η απαιτούμενη για τη λειτουργία των αναπτύξεων γηπέδων γκολφ ηλεκτρική ενέργεια, θα παράγεται από ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης που θα λειτουργούν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η άμεση τροφοδοσία των αναπτύξεων γηπέδων γκολφ από τις μονάδες αφαλάτωσης, ο επενδυτής οφείλει να παράγει την ανάλογη ποσότητα νερού την οποία να διοχετεύει, όπου είναι δυνατόν, σε κεντρικά συστήματα υδατοπρομήθειας/αρδεύσεων, που θα γειτνιάζουν με τις ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης.
          Για σκοπούς ομαλής συνέχισης της λειτουργίας της ήδη υφιστάμενης ανάπτυξης «Τσάδα GOLF» και για αποφυγή δυσμενούς μεταχείρισης της έναντι των άλλων αναπτύξεων, η εν λόγω ανάπτυξη εξαιρείται από την πιο πάνω πολιτική, έτσι ώστε να δύναται να συνεχίσει τη λειτουργία της με την παραχώρηση σ’ αυτή νερού από κυβερνητικά υδατικά έργα/αποχετευτικά συστήματα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανάλογες ποσότητες νερού είτε θα εξασφαλίζονται από τον επενδυτή από μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν με ΑΠΕ και οι οποίες στη συνέχεια θα διοχετεύονται σε κυβερνητικά υδατικά συστήματα είτε θα καταβάλλει το κόστος της ποσότητας νερού που θα χρησιμοποιεί στο Ταμείο ΑΠΕ, σε τιμή όμως ως αν το νερό που χρησιμοποίησε παραγόταν από ΑΠΕ.
(γ)     Στις περιοχές που υπάρχουν αρκετές αναπτύξεις οι επενδυτές υποχρεούνται να αναζητούν συνεργασίες με άλλους επενδυτές, κατά τη χωροθέτηση και δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης/μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται πολλές τέτοιες μονάδες σε κοντινές αποστάσεις, για να αποφευχθεί περιβαλλοντική επιβάρυνση.
          Όλοι οι επενδυτές έχουν κληθεί να συμμορφωθούν με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
          Η υπηρεσιακή θέση και άποψη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είναι σύμφωνη με τις πιο πάνω ρυθμίσεις για υδροδότηση των γηπέδων γκολφ.
          Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.»

ΑΛ/ΗΚ/AP-23.06.009.04.658

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Πρατήρια βενζίνης

[Η επιστολή στον Υπ. Εμπορίου   και    Η απάντηση του εμπορίου και τώρα η απάντηση του υπ. γεωργίας μετά που ανακίνησα το θέμα]:


Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.10.040 και ημερομηνία  6/4/2010 και σας πληροφορώ ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμερίζεται τις ανησυχίες σας σχετικά με τους κινδύνους από τη λειτουργία πρατηρίων, ιδιαίτερα αυτών που εφάπτονται σε οικιστικές αναπτύξεις με έντονη διακίνηση και συγκέντρωση πληθυσμού.
Ως εκ τούτου, το Τμήμα Περιβάλλοντος συμφωνεί με την εισήγησή σας και στο παρόν στάδιο εξετάζει το θέμα της συμπερίληψης των πρατηρίων πετρελαιοειδών στα έργα για τα οποία θα απαιτείται μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον σύμφωνα με τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο του 2005 (Ν. 140(Ι)/2005).
Με αυτό τον τρόπο θα εξετάζονται επισταμένα οι περιβαλλοντικές παράμετροι για την ανέγερση πρατηρίων πετρελαιοειδών.

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Shameless χουμίση

Για το ΑΤΙ
 
Αρνητικό η γλώσσα διδασκαλίας
Φωτογραφία
Στο ΑΤΙ πέρασα όμορφα σχεδόν «οικογενειακά» κι αυτό γιατί οι άνθρωποι, το προσωπικό του ΑΤΙ είναι αυτό που με σημάδεψε περισσότερο. Πιο έντονα ανακαλώ τον αείμνηστο Ανδρέα Αχιλλείδη που με ένα μοναδικό τρόπο μας μύησε στα άδυτα της φυσικής και μας έκανε να λατρέψουμε και να θεωρήσουμε εύκολο ένα από τα πιο απαιτητικά και δύσκολα μαθήματα, καθώς και τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου που με την ενέργεια, την απλότητα και τον ενθουσιασμό του εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι για μένα ο καθηγητής πρότυπο, ο άνθρωπος που εμπνέει τη δική μου διδασκαλία. Αν θα μιλούσα για κάτι αρνητικό, το μόνο που ανακαλώ είναι η επιλογή των Αγγλικών ως γλώσσα διδασκαλίας. Το βρίσκαμε κάπως αστείο Κύπριοι καθηγητές να διδάσκουν Κύπριους μαθητές στα Αγγλικά. *Κώστας Κακογιάννης, Μουσικοσυνθέτης.
[Κώστα σε ευχαριστώ πολύ ... μα πάρα πολύ]

"Έγκλημα το κλείσιμο του
Φωτογραφία
Η αγορά δεν έχει πλέον τεχνικούς. Ήμουν για είκοσι χρόνια καθηγητής και διετέλεσα και πρόεδρος της συντεχνίας του προσωπικού. Το γεγονός ότι ερχόμασταν σε επαφή κάθε χρόνο με νέους ανθρώπους σταθερής ηλικίας οι οποίοι ξέραμε μετά ότι θα εντάσσονταν στον επαγγελματικό μας χώρο ήταν πολύ σημαντικό γεγονός. Γι' αυτό απολάμβανα πάρα πολύ τη δουλειά μου στο ΑΤΙ και έλεγα ότι ήταν η καλύτερη στον κόσμο. Βλέπω παντού τώρα τους παλιούς μου μαθητές. Η πιο ωραία ανάμνηση ήταν η διδασκαλία του μαθήματος στην τάξη, οι εκδρομές που πηγαίναμε μεταξύ των οποίων ήταν και οι λεγόμενες Unesco day. Επειδή στο ΑΤΙ υπήρχαν διάφορες ειδικότητες κάναμε διάφορα έργα σε αυτές τις εκδρομές. Χτίζαμε τοίχους, τοποθετούσαμε καλάθους, φτιάχναμε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κ.α. Οι εκδρομές αυτές άφηναν κάτι πίσω. Επίσης είχαμε μία μέρα το χρόνο αφιερωμένη στο ίδιο το ίδρυμα. Καθαρίζαμε, χτίζαμε και κάναμε διάφορες άλλες δραστηριότητες. *Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, πρώην Καθηγητής Α.Τ.Ι. 
 
Πιάνουμε πάτο στην Κύπρο!
Πολύ χρήσιμα στοιχεία δόθηκαν από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της δημοτικής ομάδας και του ΔΗΣΥ Έγκωμης. Ο άνθρωπος δεν παιζόταν. Μίλησε χωρίς προσωπείο. Καθαρά και ξάστερα. Ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, με απλά και κατανοητά λόγια, ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα, είπε και τα ακόλουθα:
*Η ποιότητα του αέρα στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι η χειρότερη. Πιάνουμε πάτο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις πόλεις μας το έχει η Πάφος.
*Το χλώριο είναι πολύ βλαβερό. Και το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να εκδίδει εγκυκλίους και να καλεί τα σχολεία να προβαίνουν σε καθαρισμούς με χλώριο.
*Τα επόμενα χρόνια η άνοδος της θερμοκρασίας στην Κύπρο τα καλοκαίρια θ’ ανέλθει κατά πέντε βαθμούς, ενώ ολοένα θα μειώνεται η βροχόπτωση.
*Πρόβλημα θα έχει το Τρόοδος, που σταδιακά υφίσταται μείωση της χιονόπτωσης. Τη δεκαετία του 1980 είχαμε χιονοπτώσεις των δύο μέτρων στο Τρόοδος, ενώ σήμερα είναι πολύ μικρότερες.
*Η κεραία στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο είναι πολύ βλαβερή για τον άνθρωπο. Μην πηγαίνετε για κολύμπι στην περιοχή αυτή και μη χρησιμοποιείτε τον κόλπο για τα σκάφη.
*Οι ρύποι στην Κύπρο είναι πραγματικός εφιάλτης. Μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα, μας ανησυχεί πολύ.
*Μια παιδική πάνα, όταν πεταχτεί στο περιβάλλον, για 200 χρόνια αντέχει και δεν καταστρέφεται!
 
[Από την Σημερινή 16/05/2010 με τον ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ]

Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

"Η πιο πράσινη κυβέρνηση" λένε στην Αγγλία

Αυτή είναι ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης στην Αγγλία τώρα που γίνονται οι διορισμοί των υπουργών.
"Following this month’s historic election result, the Department of Energy and Climate Change now has a new ministerial team. Chris Huhne has been appointed as Secretary of State and he will be supported by Ministers of State, Gregory Barker and Charles Hendry. "
....
The Secretary of State comments on his new role
Chris Huhne has talked about the work which lies ahead for DECC:
“Climate change is the greatest threat to our common future.  We have a very short period of time to tackle the problem before it becomes irreversible and out of control.  A lot of progress has been made, but we must now go further, faster and turn targets into real change.
“This is a coalition to provide strong and stable government for this country.  The benefits of the low carbon economy are agreed between both parties, this is a priority agenda common to both manifestos.
Together we have the opportunity to make this the greenest government in our history.  And to put energy security, for too long a second order issue, at the heart of the UK's national security strategy.
“I intend to make decisions put off for too long to fundamentally change how we supply and use energy in Britain. To make it far easier for people to make their homes more energy efficient to reduce wasted energy and cut their bills To give the power industry the confidence it needs to invest in low carbon energy projects.  To create jobs and growth right across the low carbon economy. 
“And to use every influence we have internationally to get a global deal to tackle climate change.” 

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

Νερόφιδο Natrix - Natrix Cypriaca

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.849, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2010, του  βουλευτή εκλογικής  περιφέρειας Λευκωσίας  κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες κατά της  Κυπριακής Δημοκρατίας για μη εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ περί οικοτόπων. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, γιατί η Κύπρος παρέλειψε να οριοθετήσει την περιοχή για το δίκτυο “Natura 2000”, καθώς και να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του ενδημικού νερόφιδου “natrix natrix cypriaca”.
Παρακαλώ  τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί  η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται  κατηγορούμενη ενώπιον του δικαστηρίου, γιατί δε λήφθηκαν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, τι σχεδιάζει ή κάνει στο παρόν στάδιο και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την Κύπρο μιας καταδικαστικής απόφασης.»
Απάντηση  ημερομηνίας 7 Μαΐου 2010 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων  και Περιβάλλοντος  κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.849, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
 «Παραπομπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κοινοτήτων για τη μη ικανοποιητική προστασία του κυπριακού νερόφιδουNatrix natrix cypriaca
      Αναφέρομαι  στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή  της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2010, σε σχέση με την  πιο πάνω ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και σας  πληροφορώ τα ακόλουθα:
      Τον Ιούλιο του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έγινε δέκτης καταγγελίας σχετικά με την μη ικανοποιητική προστασία του νερόφιδου Natrix natrix cypriaca, όπου σύμφωνα με την καταγγελία, οι Κυπριακές Αρχές δεν συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των προτεινόμενων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας την περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου και ανέχονται δραστηριότητες οι οποίες βλάπτουν το είδος και καταστρέφουν τον οικότοπό του. Οι Κυπριακές Αρχές, στην απάντησή τους προς την ΕΕ, ανάφεραν ότι η Αρμόδια Αρχή, δηλαδή το Τμήμα Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να υπάρξει κοινά αποδεχτή πρόταση και ότι σύντομα θα προχωρούσαν σε ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο.
      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στις 6.6.2008 Αιτιολογημένη Γνώμη προς την  Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αποτελεί το δεύτερο στάδιο στη διαδικασία παράβασης, με την οποία ζητήθηκε η άμεση λήψη μέτρων για περίληψη της Λίμνης Παραλιμνίου στον κατάλογο των περιοχών του Δικτύου «Φύση 2000».
      Στις 16.1.2009 ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος προχώρησε  στον καθορισμό της Λίμνης Παραλιμνίου ως προτεινόμενο Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, με Γνωστοποίηση η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των ενστάσεων από την Επιστημονική  Επιτροπή ολοκληρώθηκε στις 31.3.2009 και τα τελικά προτεινόμενα όρια της περιοχής εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18.11.2009. Ο κατάλογος των περιοχών που προτείνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της Λίμνης Παραλιμνίου, έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δεκέμβριο του 2009.
      Περί  τα μέσα του Γενάρη του 2010, ενημερωθήκαμε  ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οδηγήσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού έκρινε ότι η Δημοκρατία δε συμμορφώθηκε πλήρως με το περιεχόμενο της αιτιολογημένης γνώμης.
      Σε  συνέχεια της πιο πάνω πληροφόρησης, πραγματοποιήθηκε στις 10.2.2010 συνεδρία στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, όπου συζητήθηκαν σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
      Σε  συνέχεια της πιο πάνω συνεδρίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε  στις πιο κάτω ενέργειες για την  αντιμετώπιση των διάφορων ενεργειών/παρανομιών που λαμβάνουν χώρα εντός της Λίμνης Παραλιμνίου και απειλούν το νερόφιδο:
(α)  Απέστειλε επιστολή στις 25.2.2010, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με εισήγηση για απαγόρευση του κυνηγιού εντός της Λίμνης Παραλιμνίου.
(β)  Απέστειλε επιστολή στις 2.3.2010 στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για προώθηση της επίλυσης των πιο κάτω προβλημάτων:
 • Παράνομες αντλήσεις νερού από την λίμνη.
 • Παράνομη λειτουργία πίστας αγώνων εντός της Λίμνης και διάνοιξη αυλακιών περιμετρικά της.
 • Παράνομη λειτουργία πίστας αερομοντελισμού εντός της Λίμνης.
      Επίσης  σας ενημερώνω ότι εντός του  Απριλίου 2010 θα προκηρυχτεί διαγωνισμός  για την ετοιμασία Διαχειριστικού Σχεδίου για τη Λίμνη Παραλιμνίου, το οποίο θα καταδείξει μεταξύ άλλων  τις διαχειριστικές δράσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στη Λίμνη για την προστασία και διατήρηση του ενδημικού νερόφιδου.
      Με  την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας  διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι  θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.» 
ΣΓ/ΓΕ/AP-23.06.009.04.849

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Δυσοσμία από αποχετευτικό Λευκωσίας

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.820, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2010, του  βουλευτή εκλογικής  περιφέρειας Λευκωσίας  κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω γίνει  δέκτης διαμαρτυριών από κατοίκους  των βόρειων συνοικιών του  δήμου Λευκωσίας (Καϊμακλί, Βόρειος  Πόλος, Παλουριώτισσα) οι οποίοι δηλώνουν απελπισμένοι λόγω της δυσωδίας που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού σταθμού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας. Φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων με το έντονο φαινόμενο της υγρασίας και της ομίχλης ευνοούν τη διάχυση των οσμών και τη μεταφορά τους σε μεγαλύτερη ένταση και απόσταση.
Παρακαλώ  τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια μέτρα  προτίθεται να λάβει για αντιμετώπιση της πηγής και των αιτίων που  προκαλούν τη δυσοσμία.» 
Απάντηση  ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2010 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.820, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
      «Αναφέρομαι στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2010, σε σχέση με την πιο πάνω ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
      Ο σταθμός επεξεργασίας αστικών λυμάτων  Λευκωσίας βρίσκεται στο κατεχόμενο χωριό της Μιας Μηλιάς. Ο σταθμός  χρησιμοποιεί δεξαμενές δευτεροβάθμιας και όχι τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.
      Το  Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία και το Γραφείο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, προωθεί την κατασκευή νέου, υψηλής τεχνολογίας και μεγαλύτερης δυναμικότητας Εργοστασίου Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχουν των οσμών.
      Το  έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012 και το πρόβλημα της  δυσοσμίας που δημιουργείται  από τον υφιστάμενο Σταθμό θα επιλυθεί.
      Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.»
 
ΕΧ/ΑΜ/AP-23.06.009.04.820

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Θόρυβος στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.805, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2010, της  βουλευτού εκλογικής  περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά
«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο υπάρχει σύστημα μέτρησης της  έντασης του ήχου των αεροπλάνων και ποια είναι τα αποδεκτά επίπεδα έντασης για την ανθρώπινη υγεία.»
Απάντηση  ημερομηνίας 29 Απριλίου 2010 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.805, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά
      «Αναφέρομαι στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2010 σε σχέση με την πιο πάνω Ερώτηση, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
      Με  βάση τον περί Αξιολόγησης και  Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού  Θορύβου Νόμο του 2004 και των τροποποιήσεων που ακολούθησαν μέχρι το 2007, η μέτρηση έντασης του ήχου απαιτείται για αερολιμένες όπου οι ετήσιες κινήσεις αεροσκαφών υπερβαίνουν τις 50,000. Στα αεροδρόμια της Κύπρου δεν παρατηρείται αυτή η κίνηση αεροσκαφών.
      Παρόλα  αυτά, σημειώνεται ότι το Τμήμα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος των αεροδρομίων Hermes προωθεί την εκπόνηση Στρατηγικών Χαρτών Θορύβου για το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας και αναμένεται ότι σύντομα θα δοθούν τιμές της έντασης θορύβου σε καθορισμένες αποστάσεις από το αεροδρόμιο.
      Με  την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας  διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι  θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.»
 EX/ΗΚ/AP-23.06.009.04.805(2)
---------------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.805, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2010, της  βουλευτού εκλογικής  περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά
«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο υπάρχει σύστημα μέτρησης της  έντασης του ήχου των αεροπλάνων και ποια είναι τα αποδεκτά επίπεδα έντασης για την ανθρώπινη υγεία.»
Απάντηση  ημερομηνίας 4 Μαΐου 2010 της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.805, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά
      «Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:
  1. Είναι δεδομένο ότι οι αερομεταφορές και η ανάπτυξή τους γενικά, έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον υπό τη μορφή θορύβου αεροσκαφών και ρύπων στην ατμόσφαιρα. Για περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ICAO, έχει θέσει προδιαγραφές για το επίπεδο θορύβου των αεροσκαφών. Η μέτρηση του θορύβου για σκοπούς πιστοποίησης ενός αεροσκάφους γίνεται κατά την προσέγγιση, την προσγείωση και την απογείωση. Ανάλογα με τις τιμές που μετρούνται, τα αεροσκάφη πιστοποιούνται ότι ικανοποιούν τις προδιαγραφές του κεφαλαίου 2 (chapter 2) ή κεφαλαίου 3 (chapter 3) του παραρτήματος 16 της Συνθήκης του Σικάγο, που αναφέρεται στην περιβαλλοντική προστασία. Οι τιμές αυτές λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό μηχανών αλλά και το συνολικό βάρος του αεροσκάφους. Για παράδειγμα δύο αεροσκάφη με το ίδιο επίπεδο θορύβου αλλά με διαφορετικό βάρος, μπορεί να ανήκουν στα δύο διαφορετικά κεφάλαια του παραρτήματος 16 της εν λόγω Συνθήκης.
  2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οδηγία 92/14 έχει απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών των προδιαγραφών του κεφαλαίου 2 από το 2002 και ταυτόχρονα με την οδηγία 2002/30 ανέθεσε στους αερολιμένες την ευθύνη διαχείρισης του περιβαλλοντικού θορύβου, χρησιμοποιώντας δέσμη μέτρων όπως π.χ. απαγόρευση πτήσεων σε νυκτερινές ώρες, χρήση ειδικών διαδικασιών στην απογείωση κλπ. Επίσης η ΕΕ με την οδηγία 2002/49, που αφορά μεταξύ άλλων και τους κοινοτικούς αερολιμένες με ετήσια διακίνηση αεροσκαφών πέραν των 50.000 κινήσεων, επιβάλλει στο διαχειριστή του αερολιμένα να δημοσιεύει χάρτες περιβαλλοντικού θορύβου. Οι χάρτες αυτοί χρησιμοποιούνται για πολεοδομικούς σκοπούς και ως μέτρο ελέγχου και περιορισμού του θορύβου.
  3. Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές κινήσεις στον αερολιμένα Λάρνακας πλησιάζουν το όριο αυτό, ενώ η Πάφος είναι της τάξης των 13.000 κινήσεων το χρόνο. Για σκοπούς μείωσης του θορύβου στους δύο αερολιμένες Κύπρου εφαρμόζονται διαδικασίες απογείωσης όπου τα αεροσκάφη αποφεύγουν στα αρχικά στάδια κατοικημένες περιοχές (noise abatement procedures). Η οδηγία 2002/49 έχει ενσωματωθεί στην Κυπριακή έννομη τάξη με το Νόμο Ν224(Ι)/2004 και την ευθύνη υλοποίησης και εφαρμογής της έχει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ενώ η οδηγία 2002/30 έχει υιοθετηθεί με τον Τροποποιητικό Νόμο Περί Πολιτικής Αεροπορίας 114(Ι)/2004.
  4. Στην Κύπρο από το Νοέμβριο του 2006 έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις αεροσκαφών με προδιαγραφές θορύβου σύμφωνα με το κεφάλαιο 2. Τέτοια αεροσκάφη είναι το IL 86 (4 μηχανές) και Β727 (3 μηχανές). Πληροφοριακά τα σύγχρονα αεροσκάφη όπως Α330, Β777 είναι δικινητήρια με μεγάλη ισχύ στους κινητήρες και έχουν υψηλό βαθμό ανόδου κατά την απογείωση, με αποτέλεσμα να εκτίθεται λιγότερος γειτονικός πληθυσμός στο θόρυβο.
  5.  Ο θόρυβος που χαρακτηρίζεται ως ανεπιθύμητος ήχος είναι μορφή ενέργειας και έχει ως μονάδα μέτρησης το decibel, dB. Η τιμή των 0 dB(A) χαρακτηρίζεται ως ο πιο χαμηλός θόρυβος που μπορεί να ακούσει ο μέσος άνθρωπος. Ενδεικτικά η ομιλία ανθρώπου από απόσταση 1 μέτρου είναι 65 dB, το κουδούνισμα του ωρολογίου είναι 78dB, λεωφόρος με συνεχή διακίνηση οχημάτων 85dB, μοτοσικλέτα χωρίς προστασία θορύβου 109 dB. Χαρακτηριστικά το επίπεδο θορύβου αεροσκάφους π.χ. Α320 είναι 82dB στην απογείωση και 96 dB στην προσέγγιση. Η τιμή των 120dB προκαλεί πόνο στα αυτιά και η συνεχής έκθεση ατόμου στο θόρυβο αυτό προκαλεί πρόβλημα στην υγεία με συνακόλουθη βλάβη στην ακοή.
  6. Στους αερολιμένες Κύπρου δεν υπάρχουν αισθητήρες για μέτρηση θορύβου αλλά έχει γίνει χαρτογράφηση του επιπέδου θορύβου χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο πρόγραμμα (Integrated Noise Model - ΙΝΜ). Το Τμήμα Δημοσίων Έργων με την εταιρεία Sofreavia είχαν χαρτογραφήσει το επίπεδο θορύβου το 2003, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Τμήμα Πολεοδομίας και εντάχθηκε στο τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να περιοριστεί η οικιστική ανάπτυξη σε ζώνες όπου ο θόρυβος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Το εν λόγω πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους όπως αριθμός πτήσεων, ώρα πτήσης, τύπος αεροσκαφών, διαδικασίες προσγείωσης/απογείωσης και αποσκοπεί στην έκδοση χάρτη υπό μορφή ζωνών ίσου θορύβου με κεντρικό άξονα το διάδρομο απογείωσης.
  7.  Σημειώνεται ότι οι αισθητήρες θορύβου χρησιμοποιούνται σε μεγάλα αεροδρόμια που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές και η χρήση τους είναι για να καταγράφουν αποκλίσεις αεροσκαφών από πορεία διαδικασίας αναχώρησης, που χρησιμοποιείται για αποφυγή των περιοχών αυτών. Σε περίπτωση που αεροσκάφος ξεφύγει από την πορεία τότε επιβάλλεται πρόστιμο.
8. Για πολεοδομικούς σκοπούς οι χάρτες θορύβου χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες:
      Ι. Ζώνη Α που είναι εντός της περίφραξης του αερολιμένα και το επίπεδο
              θορύβου είναι πέραν των 75 dB και η έκθεση στο θόρυβο είναι υψηλή. 
   II. Ζώνη Β όπου το επίπεδο θορύβου είναι 75 dB, το οποίο δεν είναι          ικανοποιητικό για την ανθρώπινη υγεία και πρέπει να παρθούν μέτρα,   όπως     ηχομόνωση.
   III. Ζώνη Γ όπου το επίπεδο θορύβου είναι στα 65 dB, θεωρείται ικανοποιητικό   και μπορεί να τεθούν κάποια πολεοδομικά μέτρα.
   IV.  Ζώνη Δ όπου το επίπεδο θορύβου φτάνει τα 55dB και δεν χρειάζεται να         ληφθούν μέτρα προστασίας.
  9. Σήμερα με την ανάληψη της διαχείρισης των αερολιμένων από την εταιρεία Hermes, προωθείται νέα χαρτογράφηση του θορύβου που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2010. Αναμένεται να υπάρχει διαφοροποίηση της χαρτογράφησης σχετικά με μείωση του μεγέθους των ζωνών με επίπεδο/στάθμη υψηλού θορύβου και αυτό λόγω της απαγόρευσης των αεροσκαφών του κεφαλαίου 2 και της χρήσης πιο σύγχρονων αεροσκαφών του κεφαλαίου 3. Η Hermes θα χρησιμοποιήσει στην περίπτωση αυτή αισθητήρες θορύβου για να εξακριβώσει τις τιμές (calibration) που το πρόγραμμα/μοντέλο θα εκδώσει.»  ΣΓ/ΑΜ/AP-23.06.009.04.805(3)

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Ο σχεδιασμός Ποδηλατόδρομων

Οι ποδηλατοδρόμοι άρχισαν εδώ και καιρό να κάνουν την εμφάνιση τους σε διάφορες περιοχές της Κύπρου όπου γίνονται συνήθως καινούρια έργα.
Η προσθήκη ενός ποδηλατόδρομου δεν είναι η απλή προσθήκη ακόμη μιας λωρίδας δίπλα στο πεζοδρόμιο. Αντίθετα, ένα σωστό δίκτυο ποδηλατόδρομων πρέπει να σχεδιάζεται με βάση πρότυπα και να προγραμματίζονται να καλύπτουν περιοχές μέσα στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο.
Ένα καλά σχεδιασμένο δίκτυο μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ποδηλασία για διασκέδαση, γυμναστική, στη καθημερινή μας διακίνηση και να προσελκύει ακόμη και τουρισμό στην περιοχή.

Για να μπορέσουν οι ποδηλατόδρομοι να επεκταθούν σωστά και να ελκύσουν ποδηλάτες από όλες τις ηλικίες και χρήσεις, όπως αναφέρει ο Οδηγός Σχεδιασμού Ποδηλατοδρόμων του Λονδίνου, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες. Όσον αφορά όμως την Κύπρο θα πρέπει:

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
Να γίνει τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ούτως ώστε αυτός να καλύπτει τους ποδηλατόδρομους και τους ποδηλάτες. Τι θα κάνει για παράδειγμα ένας ποδηλάτης που ακολουθεί τον ποδηλατόδρομο και φτάνει σε διασταύρωση; Που θα σταθεί; τι σήμανση θα υπάρχει; ποια η σήμανση του ποδηλατοδρόμου και της λωρίδας στο δρόμο;. Αυτά και διάφορα άλλα θέματα θα πρέπει να καθοριστούν.

Οι τοπικές ανάγκες
Οι διαδρομές θα πρέπει να σχεδιάζονται με βάση τις τοπικές ανάγκες και όχι κρίνοντας από την κυκλοφοριακή κίνηση. Έχουμε δηλαδή σαν βάση, τις ανάγκες του κάθε χρήστη, παιδιά, νεολαία, ενήλικες και ηλικιωμένους και ανάπηρους σε ηλεκτρικά καθίσματα.
Όταν κάποιος έχει ποδήλατο στο σπίτι, θα το πάρει για να πάει στο κοντινό εμπορικό κέντρο, στο σχολείο, στη δουλειά και για περίπατο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του σχεδιαστή του ποδηλατόδρομου. Να σχεδιάσει δηλαδή τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι ένοικοι της περιοχής με βάση τις ανάγκες τους. Είναι για αυτό που το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η εξέταση της περιοχής και ο διάλογος. Και ένα σοβαρό θέμα που συνήθως ξεχνούμε, είναι ότι οι ποδηλάτες δεν επιλέγουν πάντα τις ίδιες διαδρομές με τους αυτοκινητιστές.

Η διαδρομή
Αυτή πρέπει οπωσδήποτε να είναι αληθινά όσο γίνεται ασφαλισμένη και όχι να δημιουργεί ένα λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται όσο είναι δυνατό τα ανήφορα, τα εμπόδια και οτιδήποτε άλλο είναι δυνατό να δυσκολέψει τον ποδηλάτη.
Από την άλλη μια ωραία διαδρομή που περνά μέσα ή δίπλα από το πάρκο της περιοχής, από ένα σημείο με θέα και που εκμεταλλεύεται σωστά τα πλεονεκτήματα της μονοδρόμησης για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση, σίγουρα θα ελκύσει ακόμη περισσότερους ποδηλάτες.

Ο ποδηλατόδρομος
Οι διαστάσεις, οι χρωματισμοί, το οδόστρωμα, η χωροθέτηση σε σχέση με τα αυτοκίνητα, οι επιτρεπόμενες περιοχές (π.χ. επιτρέπεται το ποδήλατο σε πεζόδρομους;) και οι ευκολίες στάθμευσης, θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην αύξηση της χρήσης νοουμένου φυσικά ότι δεν θα εμποδίζουν τη διέλευση τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Ενώ υπάρχουν για παράδειγμα ποδηλατόδρομοι στην Κύπρο, συχνά δεν υπάρχουν πρόνοιες για ασφαλισμένη στάθμευση του ποδηλάτου, παρά το χαμηλό κόστος τέτοιας πρόνοιας. Και ασφαλισμένη σημαίνει στάθμευση που δεν κλειδώνει μόνο τον μπροστινό τροχό αλλά και το σκελετό του ποδηλάτου.

Που είναι το ποδήλατό σας;
Η τεχνολογία στα ποδήλατα έχει προοδεύσει πολύ και οι παλαιότεροι θα πρέπει να ξεχάσετε τα δύσκολα και κουραστικά ποδήλατα των παιδικών σας χρόνων.
Τα σημερινά ποδήλατα προσφέρουν αναρτήσεις για άνεση και ξεκούραστη χρήση, είναι ελαφριά και έχουν μοντέρνες και εύχρηστες ταχύτητες στο πετάλι και στον πίσω τροχό.
Τα ελαστικά έχουν επίσης αλλάξει, προσφέρουν άνεση και κράτημα στο δρόμο και σε συνδυασμό με τα μοντέρνα φρένα προσφέρουν γρήγορο και ασφαλισμένο φρενάρισμα.

Η χρήση του ποδηλάτου από μικρούς και μεγάλους προσφέρει υγεία, είναι οικονομικό, μειώνει τη κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μαζί φυσικά και τη μόλυνση. Αυτά είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει κάνει πολλές χώρες να επενδύσουν μεγάλα ποσά στην προώθηση του ποδηλάτου.

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι η πιο κατάλληλη για ποδηλασία, Πάρτε λοιπόν και εσείς το ποδήλατό σας για ένα περίπατο.

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Τα απόβλητα της ΣΟΔΑΠ Πάφου - 3

Επισκέφθηκα τον Οκτώβριο του 2009 μετά από καταγγελία τα χωράφια έξω από το εργοστάσιο της ΣΟΔΑΠ στο Πολέμι - Στρουμπί της Πάφου για τα υγρά απόβλητά τους.
Η κατάσταση ήταν τραγική ! Εδώ και η ανάρτηση μου με video.
Μετά από τις ενέργειες μου πήρα απάντηση από το υπουργείο γεωργίας. το περασμένο Νιόβρη.
Τώρα απάντηση του Υπουργού Γεωργίας: λέει:
Η εταιρεία ΣΟΔΑΠ ΛΤΔ, η οποία είναι Φορέας Εκμετάλλευσης του οινοποιείου "ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ" στο Στρουμπί, στα πλαίσια συμμόρφωσής της με τους Όρους της Άδειας Απόρριψης Αποβλήτων έχει προβεί στα ακόλουθα:

 • Τερμάτισε τη διάθεση των υγρών αποβλήτων του οινοποιείου σε χωμάτινες δεξαμενές. 
 • Ξεκίνησε την αναβάθμιση της βιολογικής μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Μέχρι την αναβάθμιση και λειτουργία της βιολογικής μονάδας, τα υγρά απόβλητα που παράγονται από τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου αποθηκεύονται προσωρινά σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, συνολικής χωρητικότητας 400 κ.μ.

Σε επί τόπου επιθεωρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, δεν διαπιστώθηκε να απορρίπτονται υγρά απόβλητα σε χώρους εκτός από τις προσωρινές δεξαμενές, από ανοξείδωτο χάλυβα.
Καταληκτικά σας διαβεβαιώνω ότι το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και σε περίπτωση που παρατηρηθούν ενέργειες που εγκυμονούν κίνδυνο ρύπανσης των νερών και του εδάφους θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
"

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Pet Shops - Απάντηση υπουργού

 1. Πρώτα έγραψα αυτό για τις νομοθεσίες  Pets = ζώα συντροφιάς
 2. Μετά έστειλα επιστολή του υπουργού με αυτό το περιεχόμενο Νομοθεσία για Pet Shops
 3. Υπήρξε και παλιότερα (από το 2008) ερώτηση στη Βουλή  Νομοθεσία για Pet shops 2 του Γ. Περδίκη
 4. Δόθηκε δημοσιότητα Διάλογος για τα «νέα» pet shops
Και τώρα η πιο κάτω απάντηση του υπουργού γεωργίας μέρος της οποίας είναι:


"Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και την επιστολή σας με Αρ. Φακ.: 02.06.001 και ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2010, κατ' αρχάς σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε, καθώς και την προσπάθεια την οποία καταβάλλετε για ενίσχυση της ευημερίας των ζώων της Κύπρου.
Σχετικά με το θέμα της δημιουργίας νομοθεσίας για τα καταστήματα πώλησης ζώων (pet shops), σας πληροφορώ ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ήδη προχωρήσει στον καταρτισμό προσχεδίου Κανονισμών για τα Υποστατικά Πώλησης Ζώων Συντροφιάς, οι οποίοι έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους, ούτως ώστε οι χώροι παραμονής των ζώων και ο εξοπλισμός να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε είδους ζώου που διατηρείται σε αυτά και να εξασφαλίζεται η υγιεινή των χώρων, καθώς και η υγεία, η προστασία και η καλή διαβίωση των ζώων.
Το περιεχόμενο των Κανονισμών αυτών συζητήθηκε ήδη μεταξύ των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και άλλων εμπλεκομένων φορέων, όπως είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, το Ταμείο Θήρας, η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για μελέτη και σχολιασμό του από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων φορέων, Οργανώσεων Προστασίας Ζώων και βεβαίως των ιδιοκτητών των εν λόγω υποστατικών Μετά τα σχόλια και τις απόψεις που λήφθηκαν, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες βρίσκονται στο στάδιο τον τελικών τροποποιήσεων επί του κειμένου, προτού αυτό τεθεί εκ νέου ενώπιον των ιδιοκτητών των υποστατικών αυτών και προχωρήσει η διαδικασία για τη νομοθετική ρύθμιση του.
Συνοπτικά, στους Κανονισμούς αυτούς μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα, που πιστεύω ότι καλύπτουν σχεδόν την ολότητα των εισηγήσεων σας:
•  Η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας για κάθε υποστατικό και η καταβολή των απαιτούμενων τελών.
•  Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για έκδοση άδειας λειτουργίας.
•  Οι κατηγορίες ζώων οι οποίες επιτρέπεται να διατηρούνται.
•  Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.
•  Πρόνοιες σχετικά με τους χώρους παραμονής των ζώων, τις συνθήκες υγείας και διαβίωσης των ζώων, την παροχή τροφής και νερού, την αποθήκευση ζωοτροφών, τη συλλογή πτωμάτων ζώων, την απαγόρευση πώλησης ζώων, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα είδη και τον αριθμό ζώων προς πώληση, την τήρηση αρχείων, την ταυτοποίηση των ζώων, την ασφάλεια και την παροχή ενημερωτικού υλικού και πληροφοριών για τη φροντίδα των ζώων.
•  Η διαδικασία μεταβίβασης, αναστολής, ανάκλησης της άδειας λειτουργίας, ή παραίτηση από την κατοχή της άδειας λειτουργίας.
•  Μεταβατικές διατάξεις.


[Ελπίζω να μην κολλήσει πάλι !!]

Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Ποδήλατα πολλά .. το νέο σύστημα

Έχετε ακούσει όλοι φαντάζομαι για το νέο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων που θα εγκατασταθεί στη Λευκωσία. Θα βάζεις τη visa card, θα ελευθερώνεται ένα ποδήλατο, θα κάνεις τη δουλειά σου και στο τέλος θα επιστρέφεται οπουδήποτε αλλού.
Τα σημεία παραλαβής και παράδοσης των ποδηλάτων είναι τα πιο κάτω:

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
1.    Πλατεία Σολωμού, χώρος στάθμευσης Τρίπολη
2.    Πλατεία Φανερωμένης
3.    Γιάννη Φρειδερίκου, Παλλουριώτισσα (κοντά στο Frederick)
4.    Γλάδστωνος (στο ύψος που τελειώνει ο ποδηλατόδρομος Πεδιαίου)
5.    Μπουμπουλίνας (στο ύψος της Λεωφ. Μακαρίου Γ)

ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
1.    Χώρος στάθμευσης παρά το Δημαρείο Στροβόλου
2.    Χώρος στάθμευσης παρά την οδό Ερεχθείου
3.    Χώρος στάθμευσης του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου
4.    Χώρος στάθμευσης πάρκου Ακροπόλεως παρά την οδό Δασουπόλεως
5.    Χώρος στάθμευσης παλαιού Δημαρχείου
6.    Παρά την εκκλησία κυβερνητικού οικισμού Άσπρες
7.    Πλατεία Ηνωμένων Εθνών στον κυβερνητικό οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ
8.    Στο χώρο πρασίνου παρά την εκκλησία Αγ. Βασιλείου

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΔΟΜΕΤΙΟΥ
1.    Κυριάκου Μάτση μεταξύ Βοσπόρου και Αχιλλέως
2.    Λεωφόρο Δημοκρατίας παρά το πάρκο Αγίου Δομετίου

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ
1.    Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
2.    Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
3.    Park & Ride Μακαρίου Σταδίου

ΔΗΜΟΣ ΛΑΤΣΙΩΝ
1.    Χώρος Αγάλματος, παρά την οδό Πάφου
2.    Απέναντι από μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων, παρά την οδό Αποστόλου Βαρνάβα
3.    Χώρος Δίπλα από κατάστημα Τραπέζης Κύπρου, παρά την οδό Πενταδακτύλου

ΔΗΜΟΣ ΙΔΑΛΙΟΥ
1.    Πάρκο Καλλιθέας, Ενορία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης
2.    Χώρος στάθμευσης αρχαιολογικού μουσείου, ενορία Παναγίας Ευαγγελίστριας
3.    Χώρος στάθμευσης παρά το παλαιό γεφύρι του Δήμου, Ενορία Παναγίας Ευαγγελίστριας

ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ
1.    Στο χώρο του Πανεπιστημίου (Λεωφόρος Καλλιπόλεως, πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία)
2.    Στην Πανεπιστημιούπολη
3.    Λεωφόρο Κυρηνείας
4.    Πλατεία Ευρώπης (Λεωφόρος Λάρνακος)

Πιο κάτω φωτογραφίες του συστήματος που θα εγκατασταθεί:

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Έκθεση Κάκτων 2010Για ακόμη μια φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σπάνιους συλλεκτικούς κάκτους και άλλα παχύφυτα, καθώς και φυτά κατάλληλα για καλλιέργεια στους κυπριακούς κήπους. Στη διάρκεια των τριών χρόνων που λειτουργεί ο Σύνδεσμος, τα μέλη του δεν έχουν μόνο πολλαπλασιαστεί – είναι σήμερα γύρω στα 160 μέλη - αλλά έχουν εμπλουτίσει τις συλλογές τους. Αυτό βέβαια θα αντανακλάται στην ποσότητα και ποιότητα των εκθεμάτων. Λόγω της μεγάλης ζήτησης κατά τη διάρκεια της περσινής έκθεσης έτσι και φέτος στο χώρο της εκδήλωσης θα πωλούνται κάκτοι και άλλα παχύφυτα από φυτώρια και παραγωγούς από όλη την Κύπρο. Επίσης θα εισαχθούν από το εξωτερικό σπάνια είδη φυτών αποκλειστικά για την Έκθεση και θα υπάρχουν προς πώληση μοσχεύματα φυτών και μεγάλη ποικιλία σχετικών βιβλίων.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης φέτος θα δίνονται πληροφορίες και θα πωλούνται φυτά του πανέμορφου ενδημικού μας παχύφυτου Euphorbia veneris που είναι ξηρανθεκτικό και κατάλληλο για τους κυπριακούς κήπους.

Επιπρόσθετα θα διανέμεται δωρεάν το οκτασέλιδο φυλλάδιο «Ο έξυπνος κήπος», το οποίο εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, με πληροφορίες για το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας τα παχύφυτα. Πολλά παχύφυτα, εκτός του ότι προσφέρονται για συλλέκτες, είναι κατάλληλα για τους κυπριακούς κήπους. Είναι πανέμορφα και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό, λιπάσματα, ψεκάσματα και περιποίηση. Υπάρχουν χιλιάδες είδη παχύφυτα, άλλα κατάλληλα για κάλυψη εδάφους, άλλα αναρριχητικά, άλλα θαμνώδη, άλλα με διαστάσεις μικρών δένδρων. Ο κήπος σας δεν χρειάζεται να είναι φυτεμένος μόνο με παχύφυτα. Συνδυάζονται υπέροχα με άλλα ξηρανθεκτικά Μεσογειακά φυτά όπως οι λεβάντες, η σαντολίνα, το λασμαρίν, τα έχιουμς, τα καζάνια, οι λαντάνες, η δάφνη, η μυρτιά, το γιασεμί, το αγιόκλημα και άλλα πολλά. Επίσης πολλά παχύφυτα μπορούν να αντέξουν με ευκολία πολύ δύσκολους χειμώνες, αλλά και στην αλμύρα της θάλασσας.

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.

Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Παραλίμνι -vs- Committee Against Bird Slaughter (CABS)

Πολύ με φοβίζουν οι επόμενες εξελίξεις με την επίθεση εναντίων αυτών που τα media στην Κύπρο αποκαλούν "ακτιβιστές" και η ιστορία με τους δικούς μας μάγκες που τους κτύπησαν για να σώσουν βεργά και δίκτυα.
Υπόψη ότι αυτό που λένε οι δικοί μας ότι προστάτευαν την περιουσία τους και για παράνομη είσοδο στην περιουσία τους δεν στέκει. Αν ήταν έτσι οι κυνηγοί θα πήγαιναν μόνο σε κρατικά δάση ενώ τωρα ...
Ήδη μας έχουν κάνει ρεζίλι με τα διάφορα βίντεο, ιστοσελίδες και εκπομπές τώρα που τους έχουμε κτυπήσει και μάλιστα μια ομάδα εξαιρετικά καλά οργανωμένων και περιβαλλοντικά ευαίσθητων ανθρώπων δεν μου αρέσει καθόλου. Στο επεισόδιο έχει αναμιχθεί και η Γερμανική Πρεσβεία και ο ένας είναι δημοσιογράφος του Αμερικανικού περιοδικού Νew Yorker.
Η ιστοσελίδα τους γράφει:
"here have been disturbing and dramatic developments at the CABS bird protection camps on both Cyprus and Malta. On Cyprus, on 30th April, four CABS members were attacked by a gang of poachers and two of the CABS members received injuries needing hospital treatment. On Malta masked men attacked two CABS members, smashed their hire car windscreen and punched the two activists. On 29th April another CABS patrol vehicle was badly damaged.
The police have begun an investigation and a man is helping them with their enquiries. The names of the other three assailants are apparently now known to the police.

The Cyprus incident is described in detail in our press release
More on the attack on Malta can be found here
See also our Tips for tourists in the countryside "Η ανακοίνωση που έχουν εκδώσει είναι εδώ:Press Release 01.05.2010

Paralimni, Cyprus: A team of international bird conservationists from the German-based Committee Against Bird Slaughter (CABS), who had just dismantled 30 limesticks and freed protected migrant species including Blackcap, Nightingale, Collared and Spotted Flycatcher and Wood Warbler, were savagely attacked by four Cypriot men with stones, fists and boots on common land near Paralimni yesterday afternoon.
The CABS members, a mixed Italian, German and British team, had spent the day locating and destroying illegal traps and cleaning the sticky lime from the helpless song birds before releasing them. An American journalist from the respected magazine New Yorker who was accompanying the team had not anticipated being drawn into - in his words: "a war zone".

CABS general secretary Alex Heyd, also part of the team, gave a vivid description of the incident: "Without warning four men drove up in a pick-up and ran towards us throwing stones. Two of the team were thrown to the ground and mercilessly kicked and punched. Our video camera was grabbed, smashed on the ground, and then battered against the temple of a barely conscious Italian bird guard."
Both Italians were robbed of their personal possessions and needed extensive treatment for their injuries.They were released from hospital in the late evening in order to make statements to the police. The other team members escaped with minor bruises and were able to alert the police. The police arrived promptly but the attackers had already fled.

CABS is currently present on Cyprus with a team of 12 conservationists. Their aim is, together with the law enforcement agencies, to combat the trapping of migrant song birds, which end as delicacies on the under the counter menu of many restaurants. Although such bird species are afforded the full protection of European and Cypriot law, they are still trapped with mist nets and lime sticks on a large scale throughout the Republic. The local police are actively pursuing the investigation of the attack against the conservationists and the data on the hard disc of a shattered video camera will be evaluated by laboratory IT experts. "The Paralimni police chief has assured me that his officers will follow a policy of zero tolerance against such criminals" reports CABS civil liaison officer David Conlin, "I am confident that we have established a firm basis for cooperation with the Cyprus police at a local as well as a national level" he concludes.

CABS is committed to a long term presence on the island of Aphrodite - at least as long as the populations of migrant song birds are under threat.
Related Posts with Thumbnails