Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μισοκουρεμένος στην εισβολή !

Ήταν 15 του Ιούλη 1974  στο Πενταδάκτυλο, πάνω από το Σύσκληπο στο πέρασμα προς τη Λάπηθο. Κάτω στα πόδια μας από τη μια απλωνόταν η πεδιάδα της Λευκωσίας και από την άλλη η αγαπημένη μου θάλασσα της Κερύνειας.
Τα βράδια μας φώτιζαν τα αεροπλάνα που απογειωνόντουσαν από το αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Στην πρωινή αναφορά μου φώναξε ο Έλληνας αξιωματικός "Εσύ τώρα αμέσως να πας να κόψεις τα μαλλιά σου".
Πάνω στον Πενταδάκτυλο που ήμουν, δεν έπαιρνες σχεδόν ποτέ άδεια και έτσι αν χρειαζόσουν κούρεμα το έκανε αυτός που διορίστηκε μάγειρας και που ήταν εντελώς άσχετος με το μαγείρεμα.
Μπήκα μέσα στο μικροσκοπικό μας μαγειρείο για να με κουρέψει ο μάγειρας και παραξενεύτηκα όταν ο αξιωματικός ήρθε και έκατσε δίπλα μου.
"Εσύ έχεις και ραδιόφωνο δεν είναι ;" με ρώτησε ! Ωχ σκέφτηκα ετοιμάστου για τιμωρία αφού απαγορευόταν.Όταν του απάντησα ναι με διάταξε να πάω να το φέρω.
Ήρθα πίσω, άρχισε το κούρεμα, και αυτό δίπλα μου να ψάχνει σταθμούς στο ραδιόφωνο.
Βρήκε το ΡΙΚ και το άφησε εκεί. Ο "κουρέας" συνέχιζε το κούρεμα από τη μια πλευρά και ξαφνικά ακούστηκε από το ΡΙΚ η πρώτη ανακοίνωση για το πραξικόπημα. Δε θυμάμαι τι είπε ακριβώς αλλά θυμάμαι το "ο Μακάριος είναι νεκρός".
Ο αξιωματικός όταν το άκουσε αυτό βγήκε έξω  άρχισε να φωνάζει διάφορα, μπήκε στο αυτοκίνητό του και κατέβηκε από ότι μάθαμε μετά, στη Λευκωσία.
Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένα πανδαιμόνιο. Μας φώναξαν πίσω στην αναφορά προτού καν τελειώσει το κούρεμα μου.
Αμέσως μετά άρχισαν τα προβλήματα μας, χωρίστηκαν αριστεροί δεξιοί, όλοι οπλισμένοι και έτοιμοι για όλα.
Κάποιοι από την πλευρά της Κερύνειας μπήκαν στο μικρό μας στρατόπεδο να κάνουν δεν ξέρω τι. Τους συλλάβαμε και επειδή δεν είχαμε που να τους βάλουμε, τους κλείσαμε για μια μέρα στο βυτιοφόρο του νερού. Μετά τους αφήσαμε να φύγουν αφού άκουσαν πολλές θυμωμένες φωνές. Μετά άρχισαν οι φωτιές στο δάσος από την πλευρά της Κερύνειας ... άλλη πονεμένη ιστορία.

Ο αξιωματικός επέστρεψε πίσω με την έναρξη της εισβολής. Ένοιωθε πολύ μεγάλες ενοχές. Κάθε φορά που είχαμε πρόβλημα με φυλάκια που έπαιρναν από εμάς οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές, πήγαινε μόνος του και το έπαιρνε πίσω. Ήταν suicidal.
Την τελευταία φορά που το έκανε αυτό τον χάσαμε. Δεν ξέρω τι απόγινε είτε σκοτώθηκε είτε κατέβηκε πίσω στη Λευκωσία.
Από εκείνη τη μέρα ήμουν μισοκουρεμένος μέχρι το Σεπτέμβρη όπου κατέληξα μαζί με τους λίγους που επέζησαν στο Λιθροδόντα, ένα χωριό το οποίο αντιπαθώ πάρα πολύ για τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν ! Την πρώτη μέρα που φτάσαμε εκεί μπήκαμε στο μεγάλο καφενέ αλλά μετά μας έβγαλαν έξω και μας υποχρέωσαν να κοιμόμαστε κάτω από τις ελιές. Το βράδυ βρήκα μια πατανία,  ξάπλωσα κάτω από μια ελιά σε ένα αυλάκι για να μην φυσά πολύ, στο έξω του χωριού προς τα Λεύκαρα. Η νύκτα ήταν βροχερή το αυλάκι γέμισε νερό και ξύπνησα όταν άρχισα να πνίγομαι ...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δηλαδη ησουν με τους δεξιους?
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ανώνυμος
Γιατί αυτό το συμπέρασμα;
Την εποχή εκείνη υπήρχαν άτομα σε κάθε περιοχή που υποδείκνυαν στο στρατό τους αριστερούς και τους δεξιούς. Εγώ δεν ασχολούμουν με τέτοια και δεν πήγαινα ούτε στο καφενέ των δεξιών ούτε των αριστερών. Επειδή όμως δεν με έβλεπαν στο καφενέ των δεξιών όπως έμαθα μετά, με θεώρησαν αριστερό.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φάω πολύ ξύλο και καψόνι στο στρατό αλλά και να με στείλουν και στον απόμακρο πενταδάκτυλο όπου έφερναν φαγητό μόνο για τους μισούς και δεν είχε ποτέ άδειες.
Όταν άρχισαν όλα αυτά έβαλα και έψαξαν και έμαθα πως με είχαν "σημαδέψει"
Εγώ δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός είμαι πράσινος.
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Δηλαδή εσείς λανσάρατε το λουκ του μισοξυρησμένου κεφαλιού.¨)
Ετσι για να ελαφρύνει λίγο η κατάσταση είναι ήδη τόσο βαριά και θλιβερή τέτοιες μέρες.
Ο χρήστης DIMITRIS KIPREOS είπε…
Μια ανθρώπινη μαρτυρία από τόσες αληθινές και βασανιστικές ζωντανές.
Εκείνες τις δύσκολες μέρες ο καθένας στην Κύπρο και στην Ελλάδα ανέβαινε τον δικό του Γολγοθά. Έναν Γολγοθά που έφτιαξαν Έλληνες και Κύπριοι προδότες. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτοί δεν τιμωρήθηκαν ποτέ πραγματικά. Στην Ελλάδα ειδικά οδηγήθηκαν στο Κακουργοδικείο μόνο μετά από την κατάθεση αίτησης για δίκη ενός ιδιώτη. Το Κράτος πουθενά. Όπως δεν είναι πουθενά ποτέ. Δημιουργεί καταστροφές και μετά σαν άλλος Νέρωνας βλέπει την Ρώμη να καίγεται.
Ο χρήστης Christos Pittis είπε…
Σας θαυμάζω κύριε Θεοπέμπτου γιατί πολλοί στην θέση σας θα προσποιούνταν ότι είναι δεξιοί. Είναι καλό να είσαι και λίγο αριστερός. Σου θυμίζει την ευθύνη που έχεις απέναντι στην ανθρωπότητα και έναντι στον σοβινισμό και φασισμό

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ