Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελλοντική Οδηγία ΕΕ για την κατανάλωση νερού σε κτήρια

Το 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μελέτη για τις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού, μαζί με μια μελέτη με αναφορές για τρεις περιοχές της ΕΕ με πιθανά μέτρα. Με αφορμή τα πολύ ενθαρρυντικά πορίσματα, οι συζητήσεις για το θέμα συνέχισαν με επιπλέον μελέτες και προτάσεις για ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και μέτρα προστασίας από χρόνια ανομβρίας και ξηρασίας.
Οι μέχρι τώρα μελέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης νερού σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αφού:
Με τεχνολογικές αλλαγές στον εξοπλισμό όπως για παράδειγμα σε βρύσες, αποχωρητήρια, μπάνια και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιεί νερό (π.χ. πλυντήρια) η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέχρι 40%.
Αν ακόμη χρησιμοποιηθεί το νερό της βροχής για χρήση στο κτήριο, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει το 80% σε ένα τυπικό οικογενειακό σπίτι στη νότια Γαλλία.
Πολλές από τις αλλαγές που εισηγούνται οι εκθέσεις είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε υφιστάμενες κατοικίες είναι όμως πολύ εύκολο να ενσωματωθούν σε νέα κτήρια ή σε κτήρια με μεγάλες ανακαινίσεις.
Σαν αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιλάβει στο πρόγραμμα εργασιών της από το 2010 και τις πιο κάτω πρόνοιες για τη πιο ορθολογιστική χρήση του νερού.
  • Τελική αξιολόγηση του 6ου προγράμματος για το περιβάλλον 2002 - 2012
  • Αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά πριν τον Ιανουάριο του 2011.
  • Καθορισμό οδικού χάρτη για τα κράτη μέλη για πιο αποδοτική χρήση πόρων και εκπομπές ρύπων
  • Νέα Οδηγία για την αποδοτική χρήση νερού σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια
Στην Κύπρο προσπάθειες για περίληψη υποχρεωτικών κανονισμών για αποδοτική χρήση νερού στα καζανάκια αποχωρητηρίων και παρά τη στήριξη από το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, δεν έγινε κατορθωτή η περίληψη τους σε πολεοδομικές άδειες. 
Αντίθετα μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2008 για να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το νερό της βροχής σαν απόβλητο, βρίσκεται αν και με πολύ αργά βήματα στο σωστό δρόμο.
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει συμπληρώσει ήδη μελέτη για τα όμβρια στην Κύπρο και από ότι διαφαίνεται και η Πολεοδομία είναι τώρα έτοιμη να προσαρμοστεί με τις νέες τεχνικές διαχείρισης ομβρίων σε επίπεδο πόλης.

Το Γ Δημοτικό σχολείο στο Δάλι έχει ήδη εγκαταστήσει ένα απλό και πολύ αποδοτικό σύστημα συλλογής των ομβρίων και επεξεργασίας των γκρίζων νερών.
Με τη σωστή ενημέρωση, με τη περίληψη υποχρεωτικών όρων σε πολεοδομικές άδειες και με τις σωστές επιχορηγήσεις μπορούμε να πετύχουμε σημαντικότατες μειώσεις στη ζήτηση πόσιμου νερού.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
I wish everyone was a fighter. Just like you !!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α